KÉZMŰVESEK

KÉZMŰVESEK

ALKOTÓKÖRÖK

PÁLYÁZATOK

TÁBOROK

KÉPZÉSEK

KIADVÁNYOK

KÉPTÁR

HASZNOS OLDALAK











NAGYNÉ TÓTH IRÉN
szövő
Tel.: 52/431968
e-mail: nagyne.toth.iren@gmail.com

Tanító, rajztanító, szövő, népi kismesterségek valamint bábjáték oktató és jelenleg nyugdíjasként a Kölcsey Szövőműhely vezetője vagyok.
Gyerekeket tanítottam betűvetésre, a művészetek, a néphagyományok, a kézműves mesterségek megismerésére, szeretetére, megbecsülésére. Többéves báb szakkörvezetői munkám során sok népmesét dolgoztunk fel. Kedvenc hagyományőrző tevékenységünk volt a betlehemezés. Kézműves óráimon igyekeztem kialakítani az alkotás iránti igényt, próbáltam megtapasztaltatni az alkotás örömét, hisz mindezt én is gyerekként éltem át először. Családunkban szinte mindenki kézműves, „iparos” volt, Nagymamám és nagynéném szőtteseit ma is őrzöm. Már iskolás koromban tudtam varrni, kötni, horgolni, hímezni, de sajnos akkor már szövéssel nem foglalkozott senki. Szövőszéket először a szomszédunkban láttam, de azon is csak rongyszőnyeget szőttek. Talán innen indult a szövés iránti érdeklődésem. Vágyam csak sok év múltán teljesült, 1996-ban fejeztem be a népi játék és kismesterségeket oktató 3 éves tanfolyamot, melynek keretében megismerkedhettem a népi gyapjúszövéssel. A vászonszövés technikáit csak néhány hetes nyári tanfolyamon sajátíthattam el. Tanárom dr. Papp Lászlóné, a népművészet mestere, volt.  A tanulás, az ismerkedés különböző anyagokkal, szövési technikákkal ma is tart. Izgalmas kérdésnek, feladatnak tartom, hogy hogyan alkalmazhatóak a hagyományos szőttes motívumok, technikák, szőttesek a mai viseletben, lakáskultúrában.
Nagy öröm számomra, hogy tovább adhatom a tudásomat, gyerekeknek, fiataloknak, időseknek egyaránt. Öröm, hogy szőhetek a magam és talán az ismerőseim gyönyörködtetésére is.
Mottóm:
 „Dolgozz, munkálj. A szép a jó a hasznos,
  mihelyt elkészül, az élethez áll.
 Minden jó mű egy-egy szabadságharcos.
 Légy hű önmagadhoz, olyanokat alkoss,
 ne fogja a halál”
   /Illyés Gyula: Ars poetica/
 




NÉPI KÉZMŰVES ÉRTÉKTÁR

TÍMÁRHÁZ - KÉZMŰVESEK HÁZA

ORSZÁGOS IFJÚSÁGI NÉPI KÉZMŰVES PÁLYÁZAT

KÉZMŰVES SZAKMAI TÁR

MÍVES GYŰJTEMÉNY

KURATÓRIUM

IMPRESSZUM