DR. CSAPÓNÉ DR. RISKÓ TÜNDE
gyöngyfűző
Tel: +36 30 243 6989
E-mail: csaponert@gmail.com, levediart@gmail.com

A Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Karának adjunktusa vagyok. Oktatói pályám mellett hobbiból nőtt ki mára elhivatottsággá a népművészet, a kézműves hagyományok ápolása. A szép, egyedi kézműves alkotások mindig is nagy csodálattal töltöttek el, az ékszerek pedig különösen. 2014. tavaszán a Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület szakköröket indított, többek között népi gyöngyékszer készítő szakkört is. Ennek a szakkörnek lelkes tagja lettem/vagyok a kezdetektől és gyakorlatilag innentől kezdődik gyöngyékszer készítő pályafutásom. 2015-ben beléptem az Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesületbe, 2016. januárja óta pedig vezetőségi tagja, és a népi ékszer – csipke – viselet szekció vezetője vagyok.

Gyöngyfűző szakkörvezetőnknek (Sarkadi Gyuláné, minőségi termékdíjas gyöngyfűző népi iparművész) köszönhetően szakkörünknek bemutatkozási lehetősége is volt már 2015 májusában Debrecenben az Újkerti Közösségi Házban a Teremtő Anyák kiállításon. Ezt követően a XVI. Élő Népművészet országos pályázaton hét gyöngy nyakláncommal próbáltam szerencsét. Öt munkámat alkalmasnak találták a debreceni regionális kiállításon való bemutatásra. Felbátorodva az Élő Népművészet pályázaton elért, számomra meglepő eredménytől, megpróbálkoztam 2015 novemberében tíz népi gyöngy nyakláncom zsűriztetésével a Hagyományok Házánál. A tíz nyakláncból nyolcat zsűrizett le és látott el zsűri számmal a népi iparművészeti bíráló bizottság. Ezt követően 2016 tavaszán jelentkeztem tíz újabb gyöngy ékszerem zsűriztetésére, melyek közül ismét nyolcat zsűrizett le és látott el zsűri számmal a népi iparművészeti bíráló bizottság. 2016. áprilisában került Debrecenben megrendezésre a Mesterek és tanítványok a Hajdú-Bihar megyei Népművészeti Egyesületben” c. kiállítás, melyen Sarkadi Gyuláné gyöngyfűző népi iparművész, mint mester mellett, mutatkoztam be, mint tanítvány.
2016. júniusában részt vettem a Kárpát-medence nemzeti értékei és Hungarikumai című kiállításon, ami az első „gyöngyös” bemutatkozási lehetőségem volt.

2016. július 29 – augusztus 6. között került megrendezésre a 17. nemzetközi büyükçekmecei kulturális és művészeti fesztivál Büyükçekmecében, Isztambulban, melyen a Hajdú-Bihar megyei Népművészeti Egyesület tagjaként - Egyesületem és a NESZ és támogatásával - lehetőségem volt a magyar delegáció tagjaként részt venni. Egy igen alaposan megszervezett, színes és valóban nemzetközi fesztiválon nyílt lehetőségünk bemutatkozni alkotótársaimmal és egy szeletét bemutatni a magyar kultúrának, népművészetnek.

A népi gyöngy ékszerek állnak a mai napig érdeklődésem középpontjában, próbálom napjaink stílus és divat világába illeszthetően megtervezni és elkészíteni őket. Igyekszem olyan színvilágban életre kelteni a népi gyöngy ékszereket, hogy az találkozzon a mai kor ízlésvilágával. Szoktam azonban kirándulást tenni más területekre is, leginkább csak újabb kihívásokat keresvén.