SZŰCS HENRIETT
Tel.: +36 70 265 4270
E-mail: szucshenriett@freemail.hu
Weboldal: www.szucshenriett.hu

Hajdúszoboszlón élek és dolgozom fazekasként műhelyemben. A nádudvari Népi Kismesterségek Szakiskolájában tanultam a mesterséget Fazekas István tanítványaként, mint fazekas és kerámiakészítő. 2005-ben lettem szakoktató. Ettől az évtől folyamatosan zsűriztetem munkáimat. 2009-ben a Hagyományok Háza Népi Iparművészeti Osztálya  határozata révén megkaptam a népi iparművész címet. Fazekas szakoktatóként tanítványaim országos és megyei pályázatok I.II. és III. díjait nyerték el. 2006 óta rendszeresen veszek részt Országos és Nemzetközi Fazekas pályázatokon: az Alföldi Triennálékon /Karcag, Mezőtúr/ és a Debreceni Nemzetközi Fazekas Fesztivál pályázatokon.
Munkáimat több városban kiállították. Így pl.: Budapesten, Karcagon, Mezőtúron, Debrecenben, Mátészalkán. Önálló kiállításom volt 2013-ban Nádudvaron, 2014-ben Balmazújvárosban, és Földesen, 2015-ben Hajdúböszörményben.
Tagja vagyok a Szatmár Néptánc, és Népművészeti Egyesületnek és a Hajdú Bihar Megyei Népművészeti Egyesületnek. Közös egyesületi kiállításokon jelen vannak a tárgyaim.
Hivatásom zenetanár. 1996-ban diplomáztam Debrecenben, az akkori nevén Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Debreceni Konzervatóriumának egyetemi tagozatán. Zenetanárként növendékeimet arra nevelem, hogy a zenélést mindennapos tevékenységükké tegyék. Közös kórus szereplések, versenyek, hangversenyek teszik számunkra lehetővé a kodályi hitvallás továbbéltetését.
Mesterségem fazekas: mindennapos tevékenységem része, saját belső igényem tovább alkotni, a hagyományt megtartani, és azt újabb gondolatok, és ötletek megvalósításával tovább fejleszteni. Ezt a belső késztetést segítik a tanulmányok, az alkotótáborok.
A hagyományos formákat, tájegységek motívum anyagát, formavilágát megőrizve, önálló gondolkodó alkotóként készítem el a mai háztartások igényeinek megfelelő használati edényeket: a régi parasztudvarok használati tárgyait, mint a tejesfazekak, köcsögök, ételtároló szilkék, a kamra tárgyait, mint a bödönök, az ünnepi teríték tárgyait, mint a boroskancsók, pálinkás butellák, boroskorsók és a mindennapos fárasztó munka hűsítőit, a vizes kantákat. A különböző formájú tárgyaim - széles fenekű, öblös, kisebb és nagyobb méretű fazekak, lábasok, kalács, és kenyérsütő sütőformák, tányérok, tálak - hitem szerint a mai igényeknek is megfelelnek. Készletekben teás, süteményes, kompótos készlet található munkáim között, amiket egyedi elgondolás vagy igény szerint készítek el a jellegzetes tájegységek formavilágát és díszítmény világát követve. Tárgyaim között a legfontosabb helyet a korsók, kanták, fazekak, boroskancsók, butellák töltik be, mert ezek azok a tárgyak, amiknek a paraszti életben évszázadok óta a legfontosabb szerepük volt a mindennapokban. Szabad alkotó módjára zenei elkötelezettségemet mutatják a hagyományhoz igazítva és egyéni gondolkodásomat tükrözve a furulyázó alakos korsók, butellák.  A Veszprém - megyei ujjbenyomásos fazekak, sütőedények, a dél-alföldi karcolt, rátétes, fésűs kancsók, korsók, tálak és több erdélyi fazekas központ hagyományát követve készítek étkészleteket, kiegészítve azt reggeliző, vacsorázó egy, két és több személyes családi készletekkel.