KÉZMŰVESEK

KÉZMŰVESEK

ALKOTÓKÖRÖK

PÁLYÁZATOK

TÁBOROK

KÉPZÉSEK

KIADVÁNYOK

KÉPTÁR

HASZNOS OLDALAK











SARKADI GYULÁNÉ
gyöngyékszer - készítő Népi Iparművész
Debrecen
Tel.: 52/314-710    +36/20/576-7662
e-mail: sarkadine.bora@gmail.com

A kézművességgel való foglalkozást 52 éves koromban kezdtem el igen nagy kedvvel és lendülettel. Az egyik debreceni szövőszakkörbe jelentkeztem, ahol mesterem Bujdosó Sándorné, hímző-szövő népi iparművész, majd Vermes Mariann szövő szakoktató volt.
A szövőműhely sajnos megszűnt, de lehetőséget kaptam arra, hogy a Déri Múzeum népművészeti tárgyakat árusító üzletében felállított szövőszéken heti rendszerességgel dolgozzak, bemutatókat tartsak.
A szövés mellett ismerkedtem meg a gyöngyfűzéssel, melynek alapismereteit önképzéssel szereztem meg. Nagy segítséget kaptam a Kölcsey Közművelődési Intézet munkatársától. Majd évközi képzéseken Fehér Annánál és Szuper Krisztinánál (aki már sajnos nincs közöttünk) tanultam a gyöngyfűzést.
2006-ban kezdtem zsűriztetni a gyöngyeimet, ekkor kaptam meg az első „B”kategóriás minősítést egy nyakláncomra. Azóta minden évben két alkalommal adom be új munkáimat szakmai bírálatra, mely igen sokat segít további tevékenységemben. Ma már mintegy 40 db „A” és „B” kategóriás munkám van, melyekre nagyon büszke vagyok. Külön öröm számomra, hogy a Déri Múzeum felkérésére elkészíthettem egy sárközi gyöngygallért, amit a Déri György népművészeti gyűjtemény időszaki kiállításán helyeztek el. De még nagyobb örömöm az, hogy 2013-ban megkaptam a Népi Iparművész címet, ami régi vágyam volt.
Tagja vagyok a Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesületnek, ahol aktív közösségi és szakmai munkát végzek.
Gyöngy ékszereimet egyéni és kollektív kiállításokon évente rendszeresen bemutatom.
Sok időt töltök az ékszerek tervezésével, illetve kísérletezgetek, mert az a célom, hogy minél szebb és hitelesebb tárgyakat hozzak létre.




NÉPI KÉZMŰVES ÉRTÉKTÁR

TÍMÁRHÁZ - KÉZMŰVESEK HÁZA

ORSZÁGOS IFJÚSÁGI NÉPI KÉZMŰVES PÁLYÁZAT

KÉZMŰVES SZAKMAI TÁR

MÍVES GYŰJTEMÉNY

KURATÓRIUM

IMPRESSZUM