KÉZMŰVESEK

KÉZMŰVESEK

ALKOTÓKÖRÖK

PÁLYÁZATOK

TÁBOROK

KÉPZÉSEK

KIADVÁNYOK

KÉPTÁR

HASZNOS OLDALAK











CSAPÓ IMRÉNÉ
vertcsipke készítő
Debrecen
Tel: +36/52 / 343-627

Munkámmal szeretném népszerűsíteni ezt a népművészeti ágat, hogy minél szélesebb körben megismerjék a vertcsipkét.
A kézimunka szeretetét a családi házból hoztam magammal. Varrással, kötéssel, horgolással kezdtem a kézimunkát. Kis terítőket varrtam kereszt és láncszemmel, horgoltam és kötöttem egyszerű mintával.  Ezek lekötöttek és nagyon érdekeltek. A vertcsipkét testvéreimtől tanultam. (Leontesz Zoltánné, Törőcsik Ferencné )
Az óvónői diploma megszerzése után, Kunmadarasra kerültem, ahol nyugdíjazásomig vezető óvónőként dolgoztam. Abban az időben híres csipketelep működött itt sok bedolgozóval, téli elfoglaltságot, kereseti lehetőséget biztosítva az asszonyoknak és lányoknak. Jó alkalmam volt itt nekem csipke tudásom bővítésére.
Nyugdíjazásom után Debrecenbe jöttem, ahol már több időm lett a csipkeverésre az unokázás mellett. Az Újkerti Kézműves Szakiskolában két évig szakoktatóként tevékenykedtem.
A csipkekészítés életem egyik legfontosabb tevékenysége. El sem tudnám képzelni napjaimat nélküle. Hagyományos minták felhasználásával sok-sok csipkét készítek, a technikai eljárásokat tovább fejlesztem. Terítőimet hagyományos ekrü vagy fehér, 80-as vagy 60-as fonallal készítem. Igyekszem mindig az ünnepekhez kapcsolódva kiválasztani a mintákat és az alkalomnak megfelelő kézimunkákat készíteni. Így készülök Karácsonyra, Húsvétra, Anyák napjára, névnapra, stb. A csipke ma is népszerű díszítő elem a lakásban és az öltözködésben is. (kitűzők, gallérok, zsabók, fülbevalók)
Csipkéim eljutottak már a nagyvilág több tájára., pl:  Ausztráliába,  Amerikába, Németországba, Ausztriába, Romániába.
Rendszeresen tartok csipkekészítési bemutatókat. Folyamatos résztvevője vagyok debreceni és más települések nagyrendezvényeinek.
A csipkével való foglalkozás megnyugtat és örömöt nyújt számomra. Alig várom, hogy újabb és újabb alkotások kerüljenek ki a kezem alól, és gyönyörködhessek bennük.
Vallom, hogy a CSIPKE ÖRÖK ! Újra és újra éleszthető.
Feladatomnak érzem a csipke készítés hagyományának ápolását és tovább adását.




NÉPI KÉZMŰVES ÉRTÉKTÁR

TÍMÁRHÁZ - KÉZMŰVESEK HÁZA

ORSZÁGOS IFJÚSÁGI NÉPI KÉZMŰVES PÁLYÁZAT

KÉZMŰVES SZAKMAI TÁR

MÍVES GYŰJTEMÉNY

KURATÓRIUM

IMPRESSZUM