KÉZMŰVESEK

KÉZMŰVESEK

ALKOTÓKÖRÖK

PÁLYÁZATOK

TÁBOROK

KÉPZÉSEK

KIADVÁNYOK

KÉPTÁR

HASZNOS OLDALAK











LIPCSEI LÁSZLÓNÉ
csipkekészítő
Debrecen
Tel.:+36/52/427-281

Három gyermekes iparos család első gyermeke vagyok. Általános iskolámat Tiszakürtön, gimnáziumi tanulmányaimat pedig Tiszaföldváron, majd Kunszentmártonban végeztem.
Az érettségi után Debrecenben az ápolónőképzőben tanultam és azt befejezve a Hajdú- Bihar megyei Kórház baleseti sebészetén dolgoztam.  1963-74-ig az ápolónő képzőben voltam oktató. 1974-ben kerültem a DOTE Idegklinikájára vezető ápoló helyettesnek és 1994-ig, nyugdíjba menetelemig itt dolgoztam.
Férjemmel boldog, kiegyensúlyozott házasságban élünk már több mint 50 éve. Két gyermekünk van, akik megajándékoztak négy unokával.
A kézimunkával már 10 éves korom óta foglalkozom. Az ötvenes évek szegényes világában rászorultunk a saját készítésű ruhaneműk viselésére. Ezért megtanultam a kötést, horgolást, a fonalkészítést, a különböző hímzéseket. Később gyermekeimnek és unokáimnak készítettem ruhákat, mellényeket.
Nyugdíjba vonulásom után 1994-ben bekapcsolódtam az Újkerti Közösségi Házban működő csipkekészítő klub munkájába, melynek most is tagja vagyok. A zsinórcsipke készítést Lengyel Mihályné, korábbi szakkörvezetőtől, a csetneki csipkét pedig Medgyessy Károlynétól tanultam meg. 2004-ben Medgyessyné Vághy Idával megalapítottuk a Csetneki Magyar Csipke Alapítványt, amit 2014-ig működtettünk.
Önálló tervezésű munkáimat, az eredeti csipkerajzok, illetve a régi csipke motívumok felhasználásával készítem. Igyekszem minél többféle csipkekészítést kipróbálni, megtanulni. Munkáimmal több hazai (Debrcen, Tiszakürt, Kiskunhalas, Budapest, Szolnok, Csorna, Karcag, Tiszafüred, Balassagyarmat …, illetve külföldi (Brugges, Prága, Rozsnyó …) egyéni és csoportos kiállításon szerepeltetem.
Azt remélem, hogy sok ember érdeklődését sikerült felkelteni e hasznos és szép elfoglaltság iránt.
A továbbiakban azon vagyok, hogy unokáimat is minél többféle kézimunkára megtanítsam.   
Célom a csipke készítésének tanítása, kiállításokon való népszerűsítése és a magyar motívumok tovább örökítése.




NÉPI KÉZMŰVES ÉRTÉKTÁR

TÍMÁRHÁZ - KÉZMŰVESEK HÁZA

ORSZÁGOS IFJÚSÁGI NÉPI KÉZMŰVES PÁLYÁZAT

KÉZMŰVES SZAKMAI TÁR

MÍVES GYŰJTEMÉNY

KURATÓRIUM

IMPRESSZUM