DOBINÉ VASS JÚLIA
Nádudvar
Tel.: 06-30/369-47-16
e-mail: dobine.vass.j@gmail.com

1949-ben születtem Bihartordán. Általános iskolába Biharnagybajomban, gimnáziumba Hajdúszoboszlón jártam. Iskola után a Tigáz-nál dolgoztam, mint műszaki rajzoló.
1969.09. 09.-én férjhez mentem K. Nagy Györgyhöz, aki egy nádudvari korsós család sokadik leszármazottja. (A nevükben a K betű a korsós szó rövidítése. Egyébként Balázs Sándor a Nádudvar története című könyvében - a fellelhető adatok alapján - már az 1581-évi dézsmajegyzék szerint három Korsós nevű családot jegyez le.) Házasságunkból két fiúgyermek született. Férjem is fazekassággal kereste a kenyerét. Ekkor én a GYES után még csak segítettem Neki. Férjem 1981-ben hirtelen meghalt és én ott maradtam két gyerekkel munkahely nélkül.(10 és 11 évesek voltak ekkor) Mivel minden meg volt, ami a fazekassághoz kellett, férjem megtanított agyagot szűrni, darálni, taposni, gyúrni, rögölni, fülezni, edényt síkálni, kemencét berakni és kiszedni, csak a halála után gondoltam, hogy most már meg kell tanulnom a korongozást is. Sajnos segítségem nem volt, így egyedül kellett próbálkoznom. Ilyenkor visszagondoltam arra, hogyan tanította a fiait pici edénykéket készíteni és én is így próbálkoztam az agyaggal dolgozni. Nagyon nehéz volt, de az akarat, a kemény munka és a kitartás meghozta az eredményeket: 1985-ben megkaptam a Népművészet Ifjú Mestere címet, 1986-ban pedig a Népi Iparművész cím és a Kézműves Oklevél tulajdonosa lettem.
1984-től folyamatosan jelen vagyok bel és külföldi kiállításokon, népművészeti vásárokon, nemzetközi expókon (pl: Belgium Genti Expó, Hannover Világkiállítás, Dánia, Hollandia, Németország, Olaszország, stb.) Hazai kiállítások közül - melyeken részt vettem - néhány: Kecskeméti Néprajzi Múzeum, Nemzeti Galéria a Budai Várban, Medgyesi Ferenc Emlékmúzeum Debrecen, Magyar Mezőgazdasági Múzeum Budapest, Festetics Kastély Keszthely, Magyar Parlament Goblein Terme Bp., Magyar Néprajzi Múzeum Bp., Iparművészeti Múzeum Bp., …
1999-ben a Magyar Kézműves Kamara megbízásából tagja lettem annak a szakmai közösségnek – amit eddigi munkám elismerésének tekintettem -, mely a kerámia szakon tanulók számára új vizsga követelményeket dolgozott ki.
2009-ben önálló kiállításom volt Budapesten a Hagyományok Háza kiállítótermében. Ugyancsak ebben az évben a Csapókerti Közösségi Házba hívtak meg a „Két kezünkkel” című kiállításon való részvételre.
2011-ben a Mezőtúri Fazekas Múzeumban, ősszel a Nádudvari Művelődési Házban mutattam be termékeimet. 2012-ben Derecskén tekinthették meg munkáimat a Városi Művelődési Központban.
2013-ban a Hagyományok Házában (Budapesten) „Dédapáról unokára” címmel a saját edényeim mellett már az időközben felnőtt és népi iparművész címmel rendelkező két nagyobb fiam és két unokám edényeit, illetve az elhalt felmenők (a nagypapa,a dédnagyapa és az üknagyapa) munkáit láthatták a kiállításra látogatók.
2013-ban még Debrecenben, a Tímárházban az "Éltető Hagyományaink" című kiállításon is szerepeltek munkáim.
2014-ben a Nádudvari Művelődési Házban ismét önálló kiállításom nyílt.
2015-ben "A Népművészet Mesterei Hajdú-Bihar megyében" c. - a Kézmkiállításonűves Alapítvány által szervezett - kiállításon lmutatták be munkáimat. /  http://kezmuvesalapitvany.hu/index.php?menu_id=home&sub_id=121&year=2015  /
2005-től minden évben részt veszek a Magyar Kézművességért Alapítvány pályázatán, ahol már sokszor voltam díjazott. 2013-ban két nagyobb fiammal K. Nagy Györggyel és K. Nagy Zsolttal közösen elnyertük az Emberi Erőforrások Minisztériumának Nagy Díját.
Eleinte nádudvari fekete kerámiát készítettem, majd több éves kísérletezés után áttértem a
sütő-főző edények készítésére. Ezeket az edényeket már nem csak hideg sütőben, hanem előfűtött kemencében, forró gáz-vagy villanysütőben, gáztűzhelyen öntöttvas alátét fölött és még grillrácsra helyezve a parázs fölött is használhatjuk.(Áztatás nélkül!)
Több mint 300 zsűrizett termékem van.
Pályázatokon munkáim elismeréséül többször kaptam díjat.
Legjelentősebbek elismerések számomra:
2004-ben Hajdú-Bihar Megyei Minőségi Termék díj
2005-ben Észak-alföldi Régió Ajánlásával minősítés
2006-ban Magyar Kézműves Remek díj
2013-ban Hortobágyi Nemzeti Parki Termék Védjegyet kaptam termékeimre.
2013. március 15-én Nádudvar Város Önkormányzata tevékenységem elismeréséül
Pro Urbe emlékérmet adományozott nekem.
2013. augusztus 20-án a Budai Vár színpadán, a Mesterségek Ünnepén a legnagyobb szakmai díjat vehettem át Balogh Zoltán miniszter úrtól: A Népművészet Mestere kitüntető címet kaptam meg.