KÉZMŰVESEK

KÉZMŰVESEK

ALKOTÓKÖRÖK

PÁLYÁZATOK

TÁBOROK

KÉPZÉSEK

KIADVÁNYOK

KÉPTÁR

HASZNOS OLDALAK











BOROS FERENC
fafaragó Népi Iparművész
Debrecen
Tel: +36/70 /451-4813   +36/20/572-3959

Életem nagyobb részét, pedagógusként falusi környezetben töltöttem. (Hencida, Felsőfülöp, Fülöp, Ebes). Ismerem a falusi emberek gondolkodását, életét, hagyományait. A fa iránt, mint természetes anyag iránt, mindig különleges vonzódást éreztem. Korábban is „faricskáltam”, de mindennapos tevékenységem részévé 1994-től vált. Első tanítómesteremnek Galánfi Andrást tekintem, aki a faragás szakmai részén túl, annak személyiségformáló, lelket gazdagító szerepét is megéreztette velem.
Később évekig jártam az Újkerti Közösségi Ház faragó szakkörébe, ahol Vass Tamás mesteri és emberséges irányítása mellett műveltem a fás tevékenységet. Később én is szakkört vezettem a Tímárház műhelyében és több évig Sárándon, a Kossuth Lajos Művészeti Iskolában tanítottam fafaragást az érdeklődő gyerekeknek.
Faművességből 60 évesen tettem szakmunkásvizsgát Nádudvaron a Népi Kismesterségek Szakiskolájában. A nyugdíjazásom előtti tíz évet iskolaigazgatóként dolgoztam. A faragás feszültségoldó funkciója nagyban hozzájárult ahhoz, hogy nyugdíjasként jó egészségben azt tehetem, amit szeretek: faragok. Faragok magam és környezetem, s talán mások örömére is.
Különösen kedvelem a figurális ábrázolási módot. Alkotásaimat zsűriztetem, és rendszeresen veszek részt kiállításokon is.
Tagja vagyok a Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesületnek.
Jóleső érzés, hogy kisebb tárgyaim (tükröske, kisplasztikák…) külföldre (Kanada, Ausztrália, Németország, Anglia …) is kikerültek.
Feleségemmel együtt nagy Erdély-járók vagyunk, ahol sok jó ismerősre, barátra találtunk.
2000 és 2014 közötti időben számos meghívásos pályázaton, szakmai táborokban, szakmai utakon vettem részt (Tokaj, Nyíregyháza, Jakabszállás, Zalaegerszeg, Velem, Kecskemét, Hortobágy, Kisgyőr, Vásárosnamény Budapest…).
2013-ban megkaptam munkáimra a „Hortobágyi Nemzeti Parki Termék” használati jogát.
2014-ben Szidor Kati Emlékplakettben részesültem.
Örök szerelmem marad a fa, a fa munkálása.




NÉPI KÉZMŰVES ÉRTÉKTÁR

TÍMÁRHÁZ - KÉZMŰVESEK HÁZA

ORSZÁGOS IFJÚSÁGI NÉPI KÉZMŰVES PÁLYÁZAT

KÉZMŰVES SZAKMAI TÁR

MÍVES GYŰJTEMÉNY

KURATÓRIUM

IMPRESSZUM