KÉZMŰVESEK

KÉZMŰVESEK

ALKOTÓKÖRÖK

PÁLYÁZATOK

TÁBOROK

KÉPZÉSEK

KIADVÁNYOK

KÉPTÁR

HASZNOS OLDALAK











BUJDOSÓ SÁNDORNÉ
szövő-hímző Népi Iparművész, a Népművészet Mestere
Debrecen
Tel: 52 / 426-014
e-mail: bujdosogy@gmail.com

Váncsodon születtem 1929-ben. Tanítói oklevelet a Református Dóczi Tanítónőképző Intézetben szereztem, majd elvégeztem az ELTE Bölcsészettudományi Karán a magyar–történelem szakot.
Kézimunkázni édesanyámtól tanultam, iskolás éveim alatt pedig tanáraimtól, hiszen a kézimunka része volt a tantervi anyagnak.
1949-től 1979-ig az Esztári Általános Iskolában tanítottam. A felnőtteknek kézimunka szakkört szerveztem 1968-ban. Bekapcsolódtam a Megyei Művelődési Osztály szervezte szakképzésbe, s a NIT minősítő vizsgáján „B” kategóriás művészeti oktatói működési engedélyt kaptam 1978-ban. 1979-től Debrecenben Bánkon tanítottam. Itt is szerveztem kézimunka szakkört. 1982-ben a Helyőrségi Művelődési Otthon vezetőjének felkérése alapján kerültem a HEMO kézimunka szakkörének élére, ami később szövő csoporttal bővült. A három szakkör szakmai, baráti közösséget alkotott. Közös szakai napokat, kiállítás és színházlátogatásokat, országjáró kirándulásokat szerveztünk.
1984-ben kapcsolódtam be a Kölcsey Művelődési Központ szövőműhelyének a munkájába. Szakmai irányítóm, Dr. Papp Lászlóné, a népművészet mestere lett. 1989-ben alapfokú, 1995-ben középfokú oktatói működési engedélyt szereztem. 2001-ben népi iparművész címet kaptam. A szövőműhelyben szerzett ismeretek alapján vezettem a HEMO és 4 évig a Tímárház szövő csoportját is.
Az évek során minden tájegység hímzésével megismerkedtek a szakköri tagok. 1992-ben a Presbitérium felkérésére elkészítettük a Kistemplom terítő-együttesét a debreceni szűrhímzés motívumkincsének felhasználásával. Ezután évekig azon dolgoztunk, hogy ezt a forma és színvilágot lakástextilre és ma is hordható viseleti darabokra alkalmazzuk.
Ezt követően a debreceni női kisbunda díszítményét tanulmányoztuk. Lakástextilre és viseleti darabokra alkalmaztuk. 2010-ben szép kollekcióval mutattuk be ezt az anyagot a Medgyessy múzeumban.
2011-ben befejeztem a szakkörvezetői munkát. Azóta felkérésre esetenként előadást tartok egy-egy tájegység formavilágáról. Az egyénileg hozzám fordulóknak pedig bármikor szívesen segítek.
A debreceni cifraszűr és a debreceni kisbunda című, gazdag mintagyűjteményt is tartalmazó, több év munkáját tartalmazó kiadványom 2016. január 22-én, a Magyar Kultúra Napján került a nagyközönség elé. 
 




NÉPI KÉZMŰVES ÉRTÉKTÁR

TÍMÁRHÁZ - KÉZMŰVESEK HÁZA

ORSZÁGOS IFJÚSÁGI NÉPI KÉZMŰVES PÁLYÁZAT

KÉZMŰVES SZAKMAI TÁR

MÍVES GYŰJTEMÉNY

KURATÓRIUM

IMPRESSZUM