ALKOTÓKÖRÖK

KÉZMŰVESEK

ALKOTÓKÖRÖK

PÁLYÁZATOK

TÁBOROK

KÉPZÉSEK

KIADVÁNYOK

KÉPTÁR

HASZNOS OLDALAK











SÁRÁNDI SZŰRRÁTÉTES CSOPORT
Működési helye: Sáránd, Zalka Máté u.8.
Kapcsolat: Tel.: +36/30/407-5057 
e-mail: gyejudit@t-online.hu
Vezetője: Gyönyörűné Erdei Judit a Népművészet Ifjú Mestere, Népi Iparművész
 
A Sárándi Szűrrátétes Csoport tagjai a Kossuth Lajos Általános Iskola és  Alapfokú Művészetoktatási Intézmény szűrrátétes csoportjában ismerkedtek meg a mesterség alapjaival. Később többen középiskolásként is visszajártak a foglalkozásokra.
1999 óta sikeresen vesznek részt az Országos Ifjúsági Népi Kézműves Pályázaton. Közösségi kategóriában a következő díjakat kapták meg: 1999. különdíj,  2001. 1. helyezés,  2003. 1. helyezés,  2005. 2. helyezés, 2007. 1. helyezés. 
A művészeti iskola megszűnése után Gyönyörűné Erdei Judit  szűrrátét-szakoktató, A Népművészet Ifjú Mestere, Népi Iparművész hozta létre a Sárándi Szűrrátétes Csoportot az idősebb tanítványokból a saját szűrrátétes műhelyében. Folyamatosan részt vesznek pályázatokon. Szeretik megmérettetni magunkat, mert fontosnak tartják a minőséget és visszajelzést a munkájukról.
Az Országos Ifjúsági Népi Kézműves Pályázatokon továbbra is eredményesen szerepelnek:
2009.  1. helyezés  - 11-15 évesek
2009.  1. helyezés  - 16-25 évesek (Sárándi Szűrrátétes Csoport)
2011.  1. helyezés  - 16-25 évesek (Sárándi Szűrrátétes Csoport)
2011.  2. helyezés  - 11-15 évesek
2013.  1. helyezés  - 11-15 évesek (Sárándi Szűrrátétes Csoport) II.
2013.  1. helyezés  - 16-25 évesek (Sárándi Szűrrátétes Csoport) I.
Az Országos Ifjúsági Népi Kézműves Pályázatokon való évek óta tartó kiemelkedő részvételükért, sikeres munkáikért 2013-ban elnyerték a Kézműves Alapítvány Nívódíját. 2005 óta vesznek részt - ugyancsak szép eredményekkel - a Berettyóújfaluban meghirdetett „Kitesszük a szűrét” elnevezésű pályázaton:  2005. különdíj,  2007. különdíj,  2011. különdíj
2012. augusztusától Sáránd Község TÁMOP-3.2.3/A-11/1-2012-0010 „Tevékeny közösségek a Sárándi Művelődési Házban” pályázatának köszönhetően már két csoportban folytatják az alkotó munkát.  E pályázat jelentős anyagi segítséget nyújtott az alkotóköröknek. Ugyanakkor rendkívüli szakmai lehetőségeket biztosított, amelyek által például sikerült eljutniuk a Néprajzi Múzeum textil raktárába, ahol tanulmányozhatták, kutathatták a rátétes szűröket és a szűrrátéteket. 2013. augusztusában Hack Ágnessel a Mesterségek Ünnepén együtt mutatták be a szűrrátétes mesterséget.
2014-ben a XIV. Országos Textiles Pályázatra a csoport vezetője szakmai irányításával Major Katinka, Paksi Nikolett Csilla egy rátétes bihari cifraszűrt varrt, amely díjazott lett.  A többségben fiatalokból álló csoport tagjai szívesen használják a modern színpárokat. Különleges minta és elrendezési módokat és olyan színeket választanak, melyek kicsit szokatlanok, de nagyon harmonikusak és tetszetős, szép munkákat eredményeznek. A kerek terítők, futók mellett hagyományos és modern formájú párnákat is készítenek.  Alkotásaik tükrözik készítőjük egyéniségét, ízlésvilágát, sajátos stílusát. Az évek során a tagok száma folyamatosan bővül, többen már végzett diplomások, dolgozó felnőttek. Ami mindenkire jellemző: szeretnek szűrrátétezni.
A jelenlegi legaktívabb tagok a teljesség igénye nélkül:
Major Katinka, Paksi Nikolett Csilla, Entersz Imola, Szászfalvi Zsófia Anna, Hack Ágnes, Hack Márta, Hack Petra, Tutor Tünde, Hudák Anikó, Tóth Barbara, Bálint Zsófia, Bencsik Boglárka Irma,…




NÉPI KÉZMŰVES ÉRTÉKTÁR

TÍMÁRHÁZ - KÉZMŰVESEK HÁZA

ORSZÁGOS IFJÚSÁGI NÉPI KÉZMŰVES PÁLYÁZAT

KÉZMŰVES SZAKMAI TÁR

MÍVES GYŰJTEMÉNY

KURATÓRIUM

IMPRESSZUM