CSAPÓKERTI NÉPI HÍMZŐKÖR
Működési helye: DMK Csapókerti Közösségi Háza, 4033 Debrecen, Süveg u. 3.
Kapcsolat: Tel.: 52/411-016, 52/541-321
e-mail: csapokertikh@debrecenimuvkozpont.hu
Vezetője: Tóth Aranka hímző, népi iparművész, a  Népművészet Mestere
A foglalkozásaik időpontja:
hétfői napokon 14:00 – 16:00 óráig.

A Csapókerti Népi Hímző Kör 1976-ban alakult.
Vezetője 22 éven keresztül Szabó Kálmánné Alexy Erzsébet népi iparművész, a Népművészet Mestere volt.
1999 januárjában  a szakmai vezetői teendők ellátását volt tanítványának, Gönczi Antalné Tóth Arankának adta át, aki ez évtől vezeti az alkotó közösséget.
A kör célja a tárgyi népművészetből a hímzés művészetének teljes megismerése, hiteles népművészeti munkák készítése és azok megismertetése, átörökítése.
Fennállásuk óta több mint 60 kiállításon szerepeltek. Nemcsak a debreceni, hanem a megyei, területi és országos kiállításokon is rendszeresen részt vesznek. Külföldön is számos helyen bemutatták munkáikat. Így pl.: Moszkvában, Litvániában, Lengyelországban,  Csehszlovákiában, Japánban, Franciaországban …
Legjelentősebb elismeréseik: Gránátalma-díj 1985 és 1987., Kiváló Együttes 1987.

Részlet Dr. V. Szathmári Ibolya néprajzkutató kiállítás megnyitójából (2014. 03.21.):
„ A Csapókerti Hímző szakkör munkáit nézve rögtön szembeötlő, hogy a szakkör tagjai szinte utolérhetetlenek a rendkívüli technikai felkészültséget és igényességet követelő úri hímzések és a vagdalásos technikájú hímzések elkészítésében. Lehet-e még elegánsabb, dekoratívabb és korszerűbb textíliákat elképzelni annál, mint amit az archaikus matyó lepedővég mintából kiindulva, leheletfinom patyolat alapra terveztek meg és kiviteleztek a szakkör tagjai?  Egészen újszerű és modern megfogalmazást tükröz a zöld színnel varrt kalotaszegi vagdalásos díszítmény is. Ennek a vagdalásos technikának egy másfajta, figurális elemekkel gazdagított változatát tükrözik a rábaközi és a nyugat-dunántúli, nyers-fehér színállású, tökéletes mintakompozíciójú, lenalapú vagdalásos hímzések. A sokféle öltéstechnikát felsorakoztató, gyakran fémszállal is kontúrozott úrihímzéses terítők méltóságteljes díszítményeikkel és kivitelükkel egyaránt méltók arra, hogy egyházi miliőben, vagy az ünnepnapok lakástextíljei között helyet kapjanak. A Csapókerti Szakkör munkái között is találunk Zobor-vidéki hímzéseket. Ha ezeket a díszítményeket összehasonlítjuk a már korábban látottakkal, azt tapasztaljuk, hogy mennyire más hatást tudtak elérni azáltal, hogy a vagdalásos mintát helyezik középpontba, nem pedig a szálszámolásos hímzésmintát, ezáltal jóval lazább díszítményt érnek el a textíliákon. Rendkívül ötletes a színes sárközi minták mintás damaszt alapra való helyezése, a damaszt mintázatát mintegy a díszítménybe beépítve korszerű és elegáns is egyben. A szakkör párnakollekciója között bordó baranyai keresztszemes hímzésű minta, rábaközi madaras díszítmény, torockói párna és  jászsági szűcsminta egyaránt megtekinthető. …”