KÉZMŰVESEK

KÉZMŰVESEK

ALKOTÓKÖRÖK

PÁLYÁZATOK

TÁBOROK

KÉPZÉSEK

KIADVÁNYOK

KÉPTÁR

HASZNOS OLDALAKSZŰCS IMRE ALBERT
fazekas Népi Iparművész, a Népművészet Mestere
Tiszafüred
Tel.: 59/351-493

A mesterséget és emberséget egyaránt Kántor Sándortól, a Népművészet Mesterétől tanultam. 1963-65-ig voltam a mesterem tanulója.  Segédként majd 8 évig dolgoztam mellette (1972-ig). Én voltam a 17. tanulója, hivatalos szerződéssel az utolsó.
A tiszafüredi hagyományok újra élesztője volt az „öreg” – mindenki így hívta. Ez a nagyságát jelentette és nem a lebecsülését.
1970-ben megkaptam a Népi Iparművész címet. Ez adta meg azt a biztatást, hogy önállóan próbáljam ki magam a saját műhelyemben. 1972-ben ezt sikerült is megvalósítani szülői támogatással. Ekkor kötöttem házasságot feleségemmel, Szűcsné Nagy Erzsébettel, aki azóta is a „jobb kezem”, segítőm a mesterségben. Két gyermekünk született, akik szintén ezt a szép, de nem könnyű mesterséget folytatják. Már ők is Népi Iparművészek, a Népművészet Ifjú Mesterei. Feladatunknak tartjuk a tiszafüredi hagyományok hű megőrzését, fejlesztését, a ma embere számára is elfogadható alkotások készítését.
Az ország szinte minden szakmai pályázatán részt veszünk és díj nélkül még soha nem tértünk haza. Munkásságom sikereit néhai ifj. Nagy Mihálynak köszönhetem. Ő volt az a fazekas Tiszafüreden, aki kevés színnel dolgozott és mégis remekműveket alkotott. Őt tartom a szakmai elődömnek. Sajnos fiatalon elhalálozott.
1965 óta zsűriztettem először munkáimat. Kb. 1000db zsűrizett termékünk van, köztük nagyon sok az „A” kategóriás.
Fél évszázada - 1963.augusztus 10-től - művelem a fazekas mesterséget, így ma már előfordul, hogy engem hívnak meg zsűrizni.
Tagja vagyok a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Népművészeti Egyesületnek és a Nagykunsági Népművészeti Egyesületnek.
Számos hazai és külföldi településen volt egyéni kiállításom, illetve részt vettem közös kiállításokon.
Azt vallom és így is élek, hogy ki hol él, annak a közösségnek a hagyományait kell, hogy életben tartsa. A tájegységek stílusát nem egy ember, hanem egy népcsoport alakította ki és ezt tiszteletbe kell tartani. Ezért készítem én Tiszafüreden a tiszafüredi kerámiákat. Tiszafüred Díszpolgára címet is ezért kaptam meg.
Ezen kívül még számos elismerést és kitüntetést kaptam munkásságomért.
Néhány közülük:
Szolnok Megye Népművészeti Díj  1984
A Népművészet Mestere  1987
Kántor Sándor Díj  2003
Gránátalma Díj  2005
Hagyományőrző Díj 2005
Aranyfokos Kézműves Vándordíj  2008
A Magyar Érdemrend Lovagkeresztje  2013
NÉPI KÉZMŰVES ÉRTÉKTÁR

TÍMÁRHÁZ - KÉZMŰVESEK HÁZA

ORSZÁGOS IFJÚSÁGI NÉPI KÉZMŰVES PÁLYÁZAT

KÉZMŰVES SZAKMAI TÁR

MÍVES GYŰJTEMÉNY

KURATÓRIUM

IMPRESSZUM