KÉZMŰVESEK

KÉZMŰVESEK

ALKOTÓKÖRÖK

PÁLYÁZATOK

TÁBOROK

KÉPZÉSEK

KIADVÁNYOK

KÉPTÁR

HASZNOS OLDALAK











FÖLDI ENIKŐ
szűrrátét készítő, a Népművészet Ifjú Mestere
Debrecen
 

Gyermekkoromban, szabadidőmben sokat foglalkoztam hímzéssel, kötéssel. A szűrrátét készítéséről nem volt sok ismeretem korábban. Egy gyönyörű szűrrátétes szemfedőt láttam meg, amikor elhatároztam, szeretném megtanulni az elkészítését. Szidor Jánosné szűrrátét készítő népi iparművész, elvállalta a képzésemet. Ezzel egy egészen más, eddigi tevékenységemtől teljesen eltérő, nemes és tiszta világot ismerhettem meg. Munkáiban a szűrvirágok szép és gazdag motívumkincsét jeleníti meg a hagyományokhoz híven, de a mai kor követelményeinek megfelelően. Az általa készített mellények, kabátok, párnák, futók, terítők és egyéb színvonalas használati tárgyak méltó díszei a ma emberének.
A  „Szidor Jánosné és tanítványai” című kiállítás egyik kiállítója voltam a Tímárházban, amire nagyon büszke vagyok.
Megpályáztam és megkaptam a Népművészet ifjú Mestere kitüntetést, és a beadott munkáimat – futót, párnát, terítőt, mellényt és szoknyát – kiállították a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum időszaki kiállító termeiben.
Mesterem nagy tudása és kisugárzó tanítása annyira megszerettette velem ezt a művészeti ágat, hogy a jövőben hivatásszerűen szeretnék foglalkozni a szűrrátét tervezésével, varrásával, a lakáskultúránkban és a viseletben való megjelenítésével.
Terveim között szerepel kézműves táborokban, pályázatokon, kiállításokon, zsűrizéseken való részvétel, hogy elnyerhessem a népi iparművész címet. Munkámmal szeretném népszerűsíteni ezt a népművészeti ágat, hogy az emberek minél szélesebb körben megismerjék a szűrrátétes munkák szépségét.

 

 






NÉPI KÉZMŰVES ÉRTÉKTÁR

TÍMÁRHÁZ - KÉZMŰVESEK HÁZA

ORSZÁGOS IFJÚSÁGI NÉPI KÉZMŰVES PÁLYÁZAT

KÉZMŰVES SZAKMAI TÁR

MÍVES GYŰJTEMÉNY

KURATÓRIUM

IMPRESSZUM