KÉZMŰVESEK

KÉZMŰVESEK

ALKOTÓKÖRÖK

PÁLYÁZATOK

TÁBOROK

KÉPZÉSEK

KIADVÁNYOK

KÉPTÁR

HASZNOS OLDALAK











PARÓCZAINÉ SIMAY ILDIKÓ
szövő Népi Iparművész
Debrecen
Tel: 52 / 348-529

A művészetekhez, különösen a népművészethez kora gyermekkorom óta vonzódom. A Tanítóképzőben folytatott tanulmányaim ideje alatt szereztem meg a hímző működési engedélyt. Már ekkor is érdekelt a szövés, aminek elsajátítását a Medgyessy Képzőművészeti Körben kezdtem el. Több éves tanulás eredményeként kaptam meg a működési engedélyt, valamint a felsőfokú szövő szakoktatói végzettséget.
Hazai és külföldi kiállításokon rendszeresen bemutatkozom, számos esetben rangos díjat sikerült elhoznom.  Többször képviseltem külföldön is Debrecent - testvérvárosokban és más településeken - (Berlin, Padernborn, Lublin, Setúbal). Nemcsak mint alkotó, hanem mint oktató is terjesztem a magyar népi kultúrát. Öt éven át az Újkerti Szakiskolában szövő szakoktatóként tevékenykedtem. Ez idő alatt tanítványaim két ízben országos I. díjat kaptak. Pedagógus továbbképzést vezetek évek óta a Pedagógiai Intézet felkérésére. Erdélyben Válaszúton, Kallós Zoltán népzenekutatónál az ottani pedagógusok szövő oktatását  végzem, Dezsőné Borbély Emma Népi Iparművész társammal, akivel közösen írtuk - több évtizedes szakmai tapasztalatainkat felhasználva - a Szövés lépésről lépésre című könyvet. Több mint tíz éve tanítotam szövésre a Down-szindrómás gyerekeket. Eredményességünket számos kiállítás és díj jelzi.
Tagja vagyok a Debreceni Gubás Társulatnak, mely alkotóközösség célul tűzte ki a magjdnem feledésbe került öltözék, a guba újjáélesztését.




NÉPI KÉZMŰVES ÉRTÉKTÁR

TÍMÁRHÁZ - KÉZMŰVESEK HÁZA

ORSZÁGOS IFJÚSÁGI NÉPI KÉZMŰVES PÁLYÁZAT

KÉZMŰVES SZAKMAI TÁR

MÍVES GYŰJTEMÉNY

KURATÓRIUM

IMPRESSZUM