NYITÓLAP

KÉZMŰVESEK

ALKOTÓKÖRÖK

PÁLYÁZATOK

TÁBOROK

KÉPZÉSEK

KIADVÁNYOK

KÉPTÁR

HASZNOS OLDALAK











2015 június 17. szerda
ORSZÁGOS HÍMZŐ TANFOLYAM DEBRECENBEN
A Hagyományok Háza és a Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület közös szervezésében ebben az évben Debrecen ad otthont a nyári országos hímző tanfolyamnak.
Ahogy Beszprémy Katalin a Hagyományok Háza Népművészeti Módszertani Műhelyének vezetője köszöntőjében elmondta, nem véletlen a helyszínválasztás. Debrecen és Hajdú-Bihar megye különleges kincseket tud bemutatni a hímzéssel foglalkozóknak. A házigazdák nevében Virágos Lajosné Kozák Anikó, a HBMNE egyesület titkára és Tarsoly Andorné, a hímzés szekció vezetője, a tanfolyam helyi szervezője üdvözölte a több mint félszáz résztvevőt a Debreceni Művelődési Központ Tímárházában tartott megnyitó napon.
Elsőként Dr. V. Szathmári Ibolya etnográfus hangulatos, nagyon sok új ismeretet tartalmazó vetítettképes előadását hallgatták meg a jelenlévők a debreceni gyűjteményekben található úri, egyházi és a megyei hímzésekről.
A tanfolyam további programjaiból: A XVI. Élő Népművészet Országos Pályázat Észak-Alföldi Regionális Kiállításának megnézése a DMK Belvárosi Galériájában, részvétel a megnyitón az elmúlt év értékelése, beszámolók, a tanfolyami résztvevők által hozott anyagokból vetítés, a Déri Múzeum anyagának (régi debreceni hímzések, zsinórhímzések, nyargalások) tanulmányozása, a Református Kollégium textilgyűjteményével való ismerkedés, öltéstechnikák tanulmányozása, tervezési gyakorlat, műhelylátogatás, nyargalásos és zsinórtechnikák gyakorlata, az úri hímzés gyakorlata, öltéstechnikák, mintaszerkesztések,az egyesület szakembereinek (Kormányos Lászlóné, Sebestyénné Győrfi Anikó, Kiss Árpádné, Tarsoly Andorné) és Dr. Illés Károlyné vezetésével, továbbá Dr. P. Szalai Emőke muzeológus előadása egyházi gyűjtéseinek tapasztalatairól és látogatás az egyesület Népi Mesterségek Házában és részvétel a Múzeumok Éjszakája debreceni programjain. 

⇦ VISSZA

NÉPI KÉZMŰVES ÉRTÉKTÁR

TÍMÁRHÁZ - KÉZMŰVESEK HÁZA

ORSZÁGOS IFJÚSÁGI NÉPI KÉZMŰVES PÁLYÁZAT

KÉZMŰVES SZAKMAI TÁR

MÍVES GYŰJTEMÉNY

KURATÓRIUM

IMPRESSZUM