NYITÓLAP

KÉZMŰVESEK

ALKOTÓKÖRÖK

PÁLYÁZATOK

TÁBOROK

KÉPZÉSEK

KIADVÁNYOK

KÉPTÁR

HASZNOS OLDALAK2015 július 2. csütörtök
HELYI ÉRTÉKEKRŐL HAJDÚSÁMSONBAN
A Nemzeti Művelődési Intézet Hajdú-Bihar Megyei Irodája, műhelymunka keretében -folytatva a jó gyakorlatok bemutatását, amellyel szeretné segíteni a helyi értéktár bizottságok megalakulását, és a már meglévők szakmai munkáját -  ez alkalommal Hajdúsámsonban szervezett tanácskozást 2015. július 2-án, csütörtökön a Petőfi Sándor Városi Könyvtár, Közművelődési és Muzeális Intézményben (Hajdúsámson Szabadság tér 7.).
A Kézműves Alapítványt a tanácskozáson Dr. Tar Károlyné és Dr. Vajda Mária képviselte.
 
A résztvevőket Hajdúsámson alpolgármestere, Dandé Lászlóné és Hermann Attila megyei módszertani referens köszöntötte, majd Jantyik Zsolt, a Nemzeti Művelődési Intézet Közösségi Kezdeményezések Országos Szakmai Központjának Irodavezetője Hajdú-Bihar megye értékei a Hungarikum törvény tükrében címmel tartott nyitó előadást.
Filmrészletekkel és fotókkal illusztrált, érdekes és tanulságos példákat felvonultató előadással lepte meg a közönséget Imre Károly, közösségfejlesztő, aki a hungarikumok, helyi értékek program lehetőségeiről, illetve azoknak a települési közösségek fejlesztésében betöltött szerepéről beszélt.
Tóthné Bobonka Magdolna, a Hajdú-Bihar Megyei Értéktár Bizottság referense bemutatta a Hajdú-Bihar Megyei Értéktár Bizottság eddigi tevékenységét, annak eredményeit.
Tarné Hajdú Judit, a tanácskozásnak helyet adó Petőfi Sándor Városi Könyvtár, Közművelődési és Muzeális Intézmény igazgatója a hajdúsámsoni összevont kulturális intézmény, illetve a város értékfeltáró munkájáról, eddig összegyűjtött értékeiről tartott tájékoztatót. Részletesen bemutatta Hajdúsámson különleges értékeit, köztük az 1907-ben előkerült bronzkori tizenkét harci baltából és díszes kardból álló ún. "hajdúsámsoni kincs"-et*, aminek eredetije a Déri Múzeumban van elhelyezve, a Bardi János kályhagyűjtő öntöttvas kályha gyűjteményét, melyben 190 különböző öntöttvas kályha, csápos- és kerekes öntöttvas kutak, öntöttvas vasalók találhatók és az intézményben rendezett kiállításon mutatják be a nagyközönségnek, illetve szólt a legendás tölgyfáról is, ami védett természeti érték.
Dobosné Hajdu Anikó szakkörvezető, a helyi Öltögetők Klubjának alkotó tevékenységét és a település életében betöltött szerepét mutatta be vetítettképes előadásában. A tanácskozás termében az alkotókör tagjai által készített munkákból rendezett szép kiállítás jól illusztrálta előadását.
A program zárásaként a résztvevők megnézték az intézményben található értékes és egyedülálló muzeális gyűjteményt és a kedves vendéglátóktól ízelítőt kaptak Hajdúsámson helyi termékeiből is.
 
*http://www.academia.edu/10306994/A_HAJD%C3%9AS%C3%81MSONI_KINCS_PIXE_VIZSG%C3%81LAT%C3%81NAK_TANULS%C3%81GAI
 

⇦ VISSZA

NÉPI KÉZMŰVES ÉRTÉKTÁR

TÍMÁRHÁZ - KÉZMŰVESEK HÁZA

ORSZÁGOS IFJÚSÁGI NÉPI KÉZMŰVES PÁLYÁZAT

KÉZMŰVES SZAKMAI TÁR

MÍVES GYŰJTEMÉNY

KURATÓRIUM

IMPRESSZUM