NYITÓLAP

KÉZMŰVESEK

ALKOTÓKÖRÖK

PÁLYÁZATOK

TÁBOROK

KÉPZÉSEK

KIADVÁNYOK

KÉPTÁR

HASZNOS OLDALAK2015 augusztus 22. szombat
ÉLETMŰDÍJ CSÁSZI FERENC FAFARAGÓNAK, A NÉPMŰVÉSZET MESTERÉNEK
A 83. évében járó hajdúszoboszlói mester kapta ezévben az Aranykoszorú díjat, melyet a mesterségek ünnepén, augusztus 22-én a Népművészeti Egyesületek Szövetsége rendezvényén, Budapesten vett át. Ezt a díjat évente csupán egyetlen alkotó kaphatja meg. A Kézműves Alapítvány tisztelettel és megbecsüléssel gratulál Császi Ferencnek a megérdemelt díjhoz.
A felterjesztő Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület elnöke, Hubert Erzsébet a mester szakmai életútját többek között a következő mondatokkal méltatta:
„Császi Ferenc fabútorai a népi iparművészet iskolateremtő alkotásai, bognárszerzetű garnitúráival megújította a népi bútorművességet. Olyan módon használja fel a hagyományos népi kismesterség, a bognár szakma jellegzetes tárgyait, a tárgyak szerkezetét, amelyet előtte senki nem tudott megvalósítani.
A debreceni Hosszúpályi úti Népművészeti Alkotóházban tervei alapján egy alkotócsoportot vezetve készítették a fabútorokat, a kaput, a kerítéseket, a játszóteret az 1980-as években. A Bánki Tájházban áll az a harangláb, amelyet egy nemzetközi alkotótábor alkalmával készített. Több debreceni és Hajdú-Bihar megyei játszótéren, közterületeken helyezték el alkotásait, Tokajban, Tiszafüreden, Sárospatakon, Velemben, Csehországban, Németországban dolgozott alkotótáborokban, itt láthatók a mai napig az általa készített köztéri alkotások.
Bognárszerkezetű bútorai egy részét megvásárolta a Népi Iparművészeti Múzeum Budapesten, és sokat helyeztek el a hajdúszoboszlói Bocskai Múzeumban is.
Az országos népművészeti pályázatokon két alkalommal a legmagasabb díjban, a Gránátalma díjban részesült, de minden pályázati megjelenését díjazás kísérte.
Egész életművére jellemző az alföldi, kiemelten a szoboszlói népi hagyományokra épülő modern tárgyalkotás, amely tiszteletét fejezi ki a szülőföldje iránt.
Iskolateremtő alkotó, aki tanítványok tucatjait nyerte meg a népi iparművészet ügyének. Idős kora ellenére a mai napig aktív tagja a Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesületnek, a tagok által megbecsült, nagy tiszteletnek örvendő személyiség. Császi Ferencnek nagy szerepe van abban, hogy Hajdúszoboszló a megye és Magyarország egyik legjelentősebb tárgyalkotó népművészeti közösségét tudhatja magáénak. Szülővárosa kultúráját – választott mestersége, a bognár szakma továbbfejlesztése eredményeképpen – elvitte a világ több országába. Az Észak-Japán Inami nevű városkájában haraglábat készített és díszkaput állított fel. Több mint 60 alkalommal szerepeltek munkái kiállításokon, bemutatókon.”
⇦ VISSZA

NÉPI KÉZMŰVES ÉRTÉKTÁR

TÍMÁRHÁZ - KÉZMŰVESEK HÁZA

ORSZÁGOS IFJÚSÁGI NÉPI KÉZMŰVES PÁLYÁZAT

KÉZMŰVES SZAKMAI TÁR

MÍVES GYŰJTEMÉNY

KURATÓRIUM

IMPRESSZUM