NYITÓLAP

KÉZMŰVESEK

ALKOTÓKÖRÖK

PÁLYÁZATOK

TÁBOROK

KÉPZÉSEK

KIADVÁNYOK

KÉPTÁR

HASZNOS OLDALAK2015 november 6. péntek
IFJÚ KÉZMŰVESEK ORSZÁGOS KIÁLLÍTÁSA – A XI. Országos Ifjúsági Népi Kézműves Pályázat díjazott alkotásaiból
A már több mint 20 év óta kétévente a 11-25 éves fiataloknak meghirdetett pályázat 2015-ben is sikeres volt, hiszen mind egyéni, mind közösségi kategóriákban szép eredményeket értek el a pályázók.
A pályázatot, ahogy a korábbiakban, most is az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Hagyományok Háza, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége, a Kézműves Alapítvány, a Debreceni Művelődési Központ, valamint a kézműves kategóriákat gondozó intézmények közösen hirdették meg.
A rendezvény fővédnöke Halász János országgyűlési képviselő, aki  évek óta  támogatója, segítője a pályázatnak.  
Pályázni az előzőekhez hasonlóan bőrműves (szíjgyártó, bőrtárgy készítő), fazekas, faragás (fa, kéreg, szaru, csont) és fonható szálas anyagok (gyékény, szalma, vessző, sás, csuhé), hímzés, csipke, viselet, népi ékszer, szövés (gyapjú, vászon) és nemez szakmai kategóriákban lehetett.
 Az ország négy városában - Székesfehérvár, Balatonalmádi, Nádudvar és Debrecen - zajlottak az egyes szakmai kategóriák programjai és itt adták át az egyéni díjakat is.
A hagyományoknak megfelelően a díjazott egyéni és közösségi pályamunkákat a Debreceni Művelődési Központ Belvárosi Galériájában rendezett kiállításon mutatják be és itt történt a közösségi díjak átadása is.

A Debreceni Népi Együttes táncosainak fergeteges műsora után a   kiállítást Dr. V. Szathmári Ibolya etnográfus nyitotta meg.
A közösségi Díjakat Jantyik Zsolt, a DMK igazgatója és Szőnyi Sándorné igazgatóhelyettes adta át a sikeresen pályázott fiatalok közösségeinek.
Díjat adott át továbbá a Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület és a Kézműves Alapítvány.

A Kézműves Alapítvány - mint a pályázat elindítója és azóta is egyik meghirdetője - ebben az évben  is díjazta  a kiemelkedő teljesítményt nyújtókat:
- Elismerésben részesült a pályázaton első díjas Békéscsabai Kézműves Szakiskola és Alapfokú Művészeti Iskola hímző közössége. 
 - Több évtizedes kimagasló szakmai munkájáért, a mesterség átörökítése érdekében végzett tevékenységéért elismerésben részesült Dr. Illés Károlyné, hímző népi iparművész, a Népművészet Mestere.
- A Kézműves Alapítvány Nívódíját ebben az évben a kuratórium Galánfiné Schmidt Teréz  szövő népi iparművésznek,  a nádudvari Kézműves Szakiskola szakoktatójának adományozta, több évtizedes kimagasló szakmai munkájáért, a mesterség átörökítése érdekében végzett tevékenységéért és azért mert tanítványai az  Országos Ifjúsági Népi Kézműves pályázatokon  folyamatosan - ebben az évben is  - sikeresen szerepelnek.
Az elismeréseket Dr. Tar Károlyné alapító, kurátor adta át

A kiállítás 2015. 11. 06-tól 12.02-ig tekinthető meg.
 

⇦ VISSZA

NÉPI KÉZMŰVES ÉRTÉKTÁR

TÍMÁRHÁZ - KÉZMŰVESEK HÁZA

ORSZÁGOS IFJÚSÁGI NÉPI KÉZMŰVES PÁLYÁZAT

KÉZMŰVES SZAKMAI TÁR

MÍVES GYŰJTEMÉNY

KURATÓRIUM

IMPRESSZUM