NYITÓLAP

KÉZMŰVESEK

ALKOTÓKÖRÖK

PÁLYÁZATOK

TÁBOROK

KÉPZÉSEK

KIADVÁNYOK

KÉPTÁR

HASZNOS OLDALAK2015 november 11. szerda
A NÉPMŰVÉSZET MESTEREI HAJDÚ BIHAR MEGYÉBEN - kiállítás
A Kézműves Alapítvány 25. éves évfordulójának ünnepi programja ez a kiállítás, melyen azokat a Hajdú-Bihar megyében élő népi iparművészeket, illetve alkotásaikat mutatjuk be, akik szakmájuk legmagasabb kitüntetésének birtokosai, akik az elmúlt években megkapták a Népművészet Mestere elismerő címet.
Nem véletlen, hogy velük kívánunk ünnepelni, hiszen ők azok, akik több évtizedes alkotómunkájukkal olyan értékeket hoztak létre, melyek jelentősen hozzájárultak tárgyi kultúránk hagyományainak fennmaradásához. Ők azok, akik az elődöktől kapott tudást továbbadták tanítványaiknak, a mai fiatal nemzedékeknek. Ezekért elismerés és megbecsülés illeti valamennyiüket. Megbecsülésünket kívánjuk kifejezni számukra azzal is, hogy a kiállításhoz egy kiadványt is készítettük.
A Tímárház - Kézművesek Házában rendezett kiállításon 17 mestert köszöntöttünk:Bagdi Lajosné hímzőt, Bagossy Sándor fazekast, Császi Ferenc fafaragót, Csibi Gyuláné szűrhímzőt, Dobiné Vass Julia fazekast, Fazekas Lajos fazekast, Galánfi András fafaragót, Mihalkó Gyula kalapost, Dr. Papp Lászlóné szövőt, Porkoláb Ferenc szűr - és szűrrátét készítőt, Radácsi Piroska hímzőt, Radics László mézeskalácsost, Reszeginé Nagy Mária szalmafonót, Szabó Kálmánné hímzőt, Tóth Aranka hímzőt, Tóth Sándor szíjgyártót, bőrművest, Vida Sándorné csuhéfonót.
Tárgyaik mestermunkák, melyeket érdemes tanulmányozni, jól szemügyre venni, hiszen ez a mostani egyedülálló alkalom és lehetőség. Ennyi mestert, ennyi míves alkotást együtt még nem láthattunk. Köszönjük a Hajdú Bihar megyében élő mestereknek, hogy velük együtt ünnepelhetjük a Kézműves Alapítvány 25. évfordulóját! 
Büszkék lehetünk arra, hogyaz ország megyéi közül Hajdú- Bihar megye az elsők között van, a Népművészet Mestere elismerő címmel rendelkező alkotókat tekintve.
Az  ünnepséget - melyen zsúfolásig megtelt a tímárház kiállítótere és még az udvara is -  Bárdosi Ildikó népdalénekes, a Népművészet Ifjú Mestere gyönyörű népdalcsokorral nyitotta meg. Hunyadi Sándor az alapítvány kuratóriumának elnöke köszöntötte a jelenlévőket. Ezt követően Dr. Tar Károlyné alapító, kurátor megnyitójában röviden összegezte a Kézműves Alapítvány elmúlt 25 évének történéseit és méltatta a kiállító alkotókat, a Népművészet mestereit és alkotásaikat, majd köszöneteket mondott a támogatóknak, együttműködő partnereknek. A kiállító mestereknek emléklappal és virággal köszönték meg a részvételüket, munkájukat. Az alapítvánnyal együttműködő Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület tagsága nevében az egyesület elnöke, Hubert Erzsébet és titkára Kozák Anikó 25 szál rózsával köszöntötte a jubiláló Kézműves Alapítványt. Az alapítvánnyal ugyancsak kiváló együttműködésben lévő  Bihari Népművészeti Egyesület tagsága nevében Török Istvánné, az egyesületük alkotóinak munkából összeállított ajándékcsomaggal és virággal köszöntötte az ünneplő szervezetet. Majoros János, az IPOSZ alelnöke úgyszintén köszöntötte a 25 éves alapítványt és egy szép kézműves kiadványt ajándékozott az ünnepelteknek.
A kiállítás 2015. december 1-ig tekinthető meg.
Az alábbi fotókat Horváth Katalin készítette.
 
Dr. Tar Károlyné megnyitójának szövege itt olvasható.
Meghívó
Plakát
A Népművészet Mesterei Hajdú-Bihar Megyében című kiadvány


⇦ VISSZA

NÉPI KÉZMŰVES ÉRTÉKTÁR

TÍMÁRHÁZ - KÉZMŰVESEK HÁZA

ORSZÁGOS IFJÚSÁGI NÉPI KÉZMŰVES PÁLYÁZAT

KÉZMŰVES SZAKMAI TÁR

MÍVES GYŰJTEMÉNY

KURATÓRIUM

IMPRESSZUM