NYITÓLAP

KÉZMŰVESEK

ALKOTÓKÖRÖK

PÁLYÁZATOK

TÁBOROK

KÉPZÉSEK

KIADVÁNYOK

KÉPTÁR

HASZNOS OLDALAK2015 december 11. péntek
XXV. NEMZETKÖZI BETLEHEMES TALÁLKOZÓ a Debreceni Művelődési Központban
Duplán ünnep az ezévi betlehemes találkozó, hiszen a mostani már a 25. és éppen 10 éve, hogy Debrecen, a Debreceni Művelődési Központ lett a házigazdája a rendezvénynek. A város nemcsak befogadta, de mára meghatározó adventi eseménnyé vált. A 25. jubileumi találkozóra mintegy harminc betlehemes csoport jött el a Kárpát-medence magyarlakta településeiről: Magyarországról, Felvidékről, Kárpátaljáról, Erdélyből, a Partiumból és a Délvidékről.Ez alkalommal meghívást kaptak a már a kezdetektől résztvevő betlehemes csoportok mellett az újak, a fiatalokból álló közösségek is.
A találkozó a magyar nyelvterület téli ünnepköri játékainak legnagyobb hazai bemutatója.  Minden évben december második hétvégéjén jönnek a  „jó hírt hozók”, akik a gazdag és sokszínű szakrális szokáshagyomány  legérdekesebb játékait mutatják be a debrecenieknek és a környékbelieknek.
A 25 esztendős múltra visszatekintő találkozó eddig a Kárpát-medence közel 200 településének betlehemezőit mutatta be. Mintegy 700 játékot filmen is megörökítettek és számtalan kiadvány jelentettek meg. Kapcsolódott hozzá három szakmai konferencia is, ahol szakemberek és a betlehemes csoportok vezetői vitatták meg e hagyomány átörökítésének gyakorlatát és elméleti hátterét.
Ez az egyedülálló rendezvény és hagyomány átörökítés  2015-ben elnyerte az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság Szellemi Kulturális Örökség Szakbizottságának elismerését: „A debreceni betlehemes találkozók hagyományátörökítési gyakorlata 2015. évben a Szellemi Kulturális Örökség Jó gyakorlatok nemzeti nyilvántartására felvétetett.”
Örömteli, hogy már több helyen rendeznek területi betlehemes találkozókat és 2014-ben Székelyudvarhelyen is megrendezték az I. Székelyföldi Betlehemes Találkozót. Ebben kiemelkedő Szerepe van György Lászlónak, a Szentegyházi Betlehemesek vezetőjének és a közösség tagjainak, akik már évtizedek óta, nemcsak Székelyföld, de Magyarország számos településének lakóit is megörvendeztetik archaikus játékukkal advent idején.
Az alábbi fotók által bepillanthatunk e csoport december 12-én, a DMK Pódiumtermében bemutatott betlehemes játékába.
 
A rendezvény támogatói: Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata, Emberi Erőforrások Minisztériuma, Nemzeti Kulturális Alap, Magyar Művészeti Akadémia.
Forrás: http://www.debrecenimuvkozpont.hu/kulturkozpont/program/4272-xxv.-nemzetkozi-betlehemes-talalkozo-

⇦ VISSZA

NÉPI KÉZMŰVES ÉRTÉKTÁR

TÍMÁRHÁZ - KÉZMŰVESEK HÁZA

ORSZÁGOS IFJÚSÁGI NÉPI KÉZMŰVES PÁLYÁZAT

KÉZMŰVES SZAKMAI TÁR

MÍVES GYŰJTEMÉNY

KURATÓRIUM

IMPRESSZUM