NYITÓLAP

KÉZMŰVESEK

ALKOTÓKÖRÖK

PÁLYÁZATOK

TÁBOROK

KÉPZÉSEK

KIADVÁNYOK

KÉPTÁR

HASZNOS OLDALAK2016 augusztus 19. péntek
A NÉPMŰVÉSZET MESTERE DÍJAT kaptak 2016-ban
„A Népművészet Mestere Díj egyes alkotások vagy egész életmű elismeréseként azoknak a népművészeknek adományozható állami kitüntetés, akik hosszabb időszak alatt kifejtett munkásságuk során a népművészet fejlesztésében kimagasló eredményeket értek el. A 1953-ban alapított díjat augusztus 20-án, évente 10 személy (2004 előtt évente 7 személy) kaphatja. A kitüntetett adományozást igazoló okiratot és érmet kap.”

A magyar kormány nevében 2016-ban nemzeti ünnep előestéjén Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériuma államtitkára a Budai Várban, a Mesterségek Ünnepén adta át a kitüntető címeket. (Hajdú-Bihar megyéből hárman kapták meg az elismerést.) ​

A Népművészet Mestere díjat kapott:
Bartos Béla szűcs, a hagyományos népi szűcsmesterség, valamint a hímzés megőrzéséért, magas szintű műveléséért.
Bujdosó Sándorné szövő, hímző (Debrecen), a bihari azsúrszövés, csipkeszövés, a bihari és partiumi göbös szőttes mintázás, úri hímzés, a debreceni női kisbunda és szőrhímzés hagyományainak megőrzéséért, ápolásáért és továbbadásáért.
Fazekas Ferenc fazekas (Nádudvar), szakoktató négy évtizedes fazekasságban töltött munkásságáért, oktatói tevékenységéért
Füstös János (Füstös Ioan) nyugdíjas táncos, a Kallós Alapítvány nyári táborainak hagyományőrző tanára az erdélyi Mezőség néptánc hagyományainak ápolásáért, a táncház mozgalom népszerűsítése érdekében végzett munkájáért.
Galánfiné Smidt Teréz szövő (Hajdúszoboszló), a magyar szőtteshagyomány ápolásáért, az ősi és az új szövési technikák oktatásáért, a kézi szövés mesterségének továbbadásáért.
Kerekes Endréné Radó Mária hímző a nyugat-dunántúli hímzések körében végzett kutatómunkája elismeréseként
Mónus Béla fafaragó magas színvonalú alkotóművészeti tevékenységéért, a fafaragás mesterségének ápolásáért, továbbadásáért.
Hodorog András (Hodorog Andrei) furulyást a klézsei, moldvai csángó magyar furulyajáték, falusi hagyományok hiteles tolmácsolásáért és továbbadásáért.
Jámbor István prímást az erdélyi, Küküllő menti hangszeres népzene hiteles tolmácsolásáért, továbbadásáért és átörökítéséért
Szilágyi Ferenc énekes a Szilágyság népi kultúrájának szélesebb körű megismertetéséért.
 
Valamennyi mesternek szeretettel és megbecsüléssel gratulál és további sikeres alkotómunkát kíván:
a Kézműves Alapítvány kuratóriuma 
⇦ VISSZA

NÉPI KÉZMŰVES ÉRTÉKTÁR

TÍMÁRHÁZ - KÉZMŰVESEK HÁZA

ORSZÁGOS IFJÚSÁGI NÉPI KÉZMŰVES PÁLYÁZAT

KÉZMŰVES SZAKMAI TÁR

MÍVES GYŰJTEMÉNY

KURATÓRIUM

IMPRESSZUM