NYITÓLAP

KÉZMŰVESEK

ALKOTÓKÖRÖK

PÁLYÁZATOK

TÁBOROK

KÉPZÉSEK

KIADVÁNYOK

KÉPTÁR

HASZNOS OLDALAK2016 szeptember 22. csütörtök
HAGYOMÁNY ÉS JÖVŐ – MAGYAR KÉZMŰVES REMEK’ 2016.
A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által meghirdetett Magyar Kézműves Remek cím elnyerésére kiírt országos pályázat díjátadását és a díjazottak munkáiból rendezett kiállítás megnyitóját ezúttal először nem Budapesten, hanem Debrecenben, a Kölcsey Központban tartották szeptember 22-én 10 órától.
Ezzel egyidőben zajlott a „Kézművesség ezer éve a Kárpát-medencében” című rendezvény és az „Új utak a kézműiparban és a turizmusban” című nemzetközi konferencia.
A szakmai rendezvényekkel párhuzamosan a debreceni Kossuth téren a „Kézműves forgatag” - több más mellett - kézműves vásárral és az alkotók bemutatóival várta az érdeklődőket.
 A „Magyar Kézműves Remek” kiállítás, a Kossuth téri rendezvények, a szeptember 22-23-án megrendezendő Népművészeti Fesztivál, valamint a 23-25-ig tartó Zamat Pálinka és Pároskolbász Fesztivál együttesen nemcsak a szakembereknek, de a város lakóinak és az ideérkező turistáknak is izgalmas és hasznos programokat és szép élményeket kínálnak.
Forrás: http://www.mkik.hu/hu/magyar-kereskedelmi-es-iparkamara/cikkek/rendezvenysorozat-a-kezmuvesseg-ezer-everol-debrecenben-93954

A díjazottakat és a kiállításról készült fotókat alább tekinthetik meg.

A XIV. MAGYAR KÉZMŰVES REMEK PÁLYÁZAT DÍJAZOTTAI 2016-ban:
 
1) Bak Zoltán, szűrkészítő pályamunkája Debrecenből
Szűr viselet – címmel.
A szűr újjáélesztésében komoly szerepet vállaló, autentikus motívumokra gondosan odafigyelő, pontos kézműves munka.
 
2) Debreczeni Sándor, késkészítő pályamunkája Miskolcról
Avar Ász vadásztőr, Diana I. Vadászkés, Halfiléző kés – címmel.
Nagyon magas technikai bravúrokat felsorakoztató vadászkések, különösen a pengék damaszkolása, a kés markolata is funkcionálisan és esztétikailag nagyon igényes.
 
3) Dr. Illés Károlyné, hímző pályamunkája Békéscsabáról
Háromszéki szobabelső – címmel
Nagyon ősi hagyományos díszítményeket újít fel, a mai lakásokban is elhelyezhető lakástextíliákhoz alkalmazva, különösen egyéni, magas szintű technikai kivitelezéssel.
 
4) Horváth György, kovács pályamunkája Esztergomból
Esztergomi Prímás Pince bejárati kapuzat – címmel
A kovácsmesterség magas szintjét képviselő mester, nagyon dekoratív, igényes, egyéni kreativitást alkalmazó kivitelezés.
 
5) Kiss Árpádné, palástkészítő pályamunkája Debrecenből
Református palástok a debreceni református Nagytemplom orgonájának motívumaival –címmel
A református palástok visszafogott református gondolkodását tükrözi, mértéktartóan díszített, a palást méltóságát megtartva. Kiemelkedő a paszomány díszítés és a plisszírozás magas művészi színvonala.
 
6) A szekszárdi Nepp Dénes, szíjgyártó, bőrdíszműves pályamunkája
Egy pár rozsdamentes acél veretű maraton lószerszám – címmel.
A tradicionális lószerszámok újra élesztése kiemelkedő színvonallal, amely nagyon dícséretes ebben a mesterségektől megfogyatkozott világban. A mester tanítványa is Magyar Kézműves Remek díjban részesült idén.
 
7) A SOUTACHE BESPOKE Ruhaipari Kft. részéről Bánóczki Péter Sándor szabó pályamunkája Budapestről
Atilla és mente – címmel.
Visszafogott díszítéseivel nagyon igényesen elkészített Atilla és mente. A mester a szőrme kiválasztásához is nagyon ízlésesen nyúl hozzá, a mai korban is viselhetővé teszi ezeket a ruhadarabokat.
 
Az előbbi 7 kiemelt alkotáson kívül Magyar Kézműves Remek díjat nyert a következő 36 pályázó is:
 

1) Bencsik Márta, Szilágyi Imre – gyékény, szalma-, csuhétárgy-készítő, oktató, asztalos pályamunkája Öcsödről
Hálószoba bútor-berendezés
A hagyományos és a modern ötvözetéből létrejött bútoregyüttes, amely a XXI. század embereit és lakáskultúráját gazdagítja. A természetes anyagokat, a fát és a csuhét hitelesen építi be a bútor szerkezetébe.
 
2) Berényi Textil Kft. képviselőjeként Debreczeni János – takács, Népi iparművész a Népművészet Mestere pályamunkája Mezőberényből
Torontáli szőnyeg – címmel.
A hagyományos torontáli szőnyegek világának motívumvilágából felépített szőnyeg, amely szín- és formavilágának köszönhetően a mai magyar lakások tárgyai közé bárhová beilleszthető.
 
3) A Berényi Textil Kft. képviselőjeként Debreczeni Jánosné – viseletkészítő pályamunkája Mezőberényből
Szlovák női viselet – címmel.
Értéke abban rejlik, hogy a viselet anyagát is Debreczeni Jánosné készítette. Ez a pályamunka hitelesen visszaadja a viselet jellegzetességeit, ugyanakkor a mai életformának, igényeknek is megfelelő.
 
4) Bertáné Lőcsei Krisztina fazekas népi iparművész pályamunkája Nyergesújfaluról
Előszoba szett –címmel
Dél-alföldi mintával készült áttört díszítése, amely technikailag nagyon jól kivitelezett, színvilága is kiváló esztétikai ízlést tükröz.
 
5) A Csoko-Láda Kft. pályamunkája Pécsről
Csoko-Láda kézzel készített ünnepi csokoládék – címmel.
Ízvilága harmonikus, csomagolása kitűnő minőségű, esztétikus, egyedi, finom kézműves csokoládé, melynek turisztikai hasznosíthatósága is kiemelkedő.
 
6) Csukonyi Edit pályamunkája Szankról
Juli néni szanki húzott rétese – címmel.
Omlós rétestésztával, harmonikus, arányos ízekkel (mák, túró, megy, almás töltelékkel) készített jellegzetesen magyar, finom rétesek.
 
7) Domokos István szíjgyártó, aki a szekszárdi Nepp Dénes, szíjgyártó, bőrdíszműves tanítványa, pályamunkája Szekszárdról
Rézveretes kettes parádés lószerszám – címmel.
A lóra való szerszám felelevenítése gyönyörű kivitelezésben, külön dicséretet érdemel díszítésének visszafogottsága. Példaadó, mesterségbelileg kiválóan elkészített pályamű.
 
8) Hegyaljai Tünde paláskészítő pályamunkája Budajenőről
Háromlábú szék, nemezelt ülőlappal, (gyalogszék) - címmel.
A szokásos gyalogszék egy továbbgondolt változatával, a nemezminták színességével mind formailag, mind pedig funkcionálisan egy új bútor született. Esztétikus, szemet gyönyörködtető pályamű, stabil, kényelmes ülésű szék.
 
9) Hotyek Attila, kádár pályamunkája Erdőbényéről
Csobolyó – címmel.
A régi pásztor eszköz, amelyben vizet és bort tartottak felelevenítése, újra alkotása. Igényesen megfaragott, dicséretes és követendő példa.
 
10) Illésházi Katalin Anna népi kézműves, szövő pályamunkája Nagypiritről
Kézzel szövött női öltözék és ékszer kollekció
A csáncsált díszítmény az öltözeten és az ékszer kollekción következetesen van alkalmazva, amelyet egy esztétikus színvilág egészít ki.
 
11) Juhász Béláné – hímző pályamunkája Alsótelekesről
Rábaközi pávás fali futó és párna – címmel.
Hibátlan technikai kivitelezésben egy hagyományos díszítményt alkalmaz lakástextileken. Nagyon magas színvonalon elkészített gyönyörű munka.
 
12) Kanyó Alfonzné – csuhéfonó, népi iparművész munkája Litkéről
Csuhétáska variációk (vállra akasztható és hosszított fülű) – címmel.
A hagyományos csuhé anyag ilyen finom megpödrését és ebből ilyen könnyű vállra akasztható kézitáskák készítését példaadónak tartjuk. Magas színvonalon kivitelezett pályamű.
 
13) Katonáné Kalmár Terézia – mézeskalács készítő szakoktató pályamunkája Nádudvarról
Mézeskalácsos lakodalmas fa – címmel.
A lakodalom kellékeihez tartozó mézes fa felelevenítése, ilyen igényes szinten történő megvalósítása mindenképpen gazdagíthatja a mai lakodalmak világát is.
 
14) Kecskeméti Róbert – citerakészítő pályamunkája Sárszentmihályról
Prímcitera népi motívummal – címmel.
Többszörös Magyar Kézműves Remek díjas hangszerkészítő munkája, precíz hangolású, jó hangú, jókedvvel játszható hangszer.
 
15) Kovács J. Attila – csizmadia, cipész pályamunkája Kisgyőrből
„ Kalotaszeg újragondolva” kollekció – címmel.
A cipőn megjelenő varrottas díszítési forma hitelesen hozza elénk a kalotaszegi viselet gazdag világát, aminek ez kiegészítő tárgya. Nagyon szép, napjainkban is hordható viselet.
 
16) Kovács József – cipészmester pályamunkája Debrecenből
„ Az óriás gojzervarrott cipője” – címmel.
Ezen a cipőn mindent a mester készített, aki a mesterség minden csínját-bínját ismeri. A mester fia az előző kitüntetett, unokája pedig a következő, az egész család nemzedéken át kiválóan művel valamilyen mesterséget.
 
17) Kovács Levente – aranyműves/ötvös fémműves pályamunkája Miskolcról
Magyar Rózsa ékszer kollekció – címmel.
Az ötvös mesterség egyik olyan remekét üdvözölhetjük, amely a mai kor igényeinek megfelelve, új formákat keresve, gazdagító hatással van a nézőre. Nagyon szép ékszer kollekció.
 
18) Lukács Eszter Mária – hímző pályamunkája Békés városból
Békési szűcshímzések – címmel.
A békési kisbunda hímzés átkomponálása vászon anyagra, lakáshasználati és ajándéktárgyakra a mai lakásban is kiválóan alkalmazható. Ez is biztosítja a békési szűcs hímzés továbbélését.
 
19) Mus Angelika – faműves pályamunkája Felpécről
Kódex – címmel.
Igényesen megfaragott a felső borító, amelyhez a sarok vasalatok kiválóan vannak megválasztva. A merítő papír használata emeli a kódex igényes megjelenését.
 
20) Nagy Sándor – fafaragó népi iparművész pályamunkája Debrecenből
fából készült logikai játékok – címmel.
Szépen kivitelezett, szerkezetében jól átgondolt, kreativitásra ösztönző játék együttes. Hagyományok kreatívan történő alkalmazása a játékokon.
 
21) Németné Jancsi Ilona – gobelin hímző, kézműves pályamunkája Ludányhalásziból
Templomi zászló (máriás zászló) – címmel.
Nagyon igényes, tű gobelinnel készített képi forma, amelynek méltóságát tovább emeli a szép keret.
 
22) Radics László – Mézeskalácsos Népi Iparművész, a Népművészet Mestere pályamunkája Debrecenből
„5-ös”, Vert („Ütőfás) mézeskalács figurák – címmel.
A legrégebbi mézeskalácsaink ütőfákkal készültek, amelynek negatívját előbb fába kellett kifaragni és ezen nyomták át a tésztát. Az itt lévő mézesek a debreceni tájegység legrégebbi ütőfával készített mézesei.
 
23) Román Andrásné – csipkekészítő pályamunkája Zalaegerszegről
Pannónia csipkével (kézzel varrott csipke) díszített selyem stóla Pannónia csipke motívumával medál és karkötő ezüst foglalatban – címmel.
A rendkívül míves csipkedíszítés harmonikusan egészíti ki a nemes anyagból készült stólát.
 
24) Román Andrásné még egy pályaművel kiérdemelte a Magyar Kézműves Remek címet, ez a következő:
Pannónia-csipke alkalmazásával készített stóla, medál és karkötő A kollekció egységessége az, ami ennek a pályaműnek az erénye, a stóla, a medál és a karkötő összhangja.
 
25) SÁPIFRUITWINES Kft. - pályamunkája Csömörről
Sápi Tímea Kézműves Gyümölcsborok címmel.
A magyar gyümölcsök íz- és illatvilágát átemelő nemes kézműves borok egységes, ízléses csomagolással, tálalással, melyet családi vállalkozásban készítenek és értékesítenek.
 
26) Simon Katalin - Hímestojás-festő, mézeskalács készítő pályamunkája Cserszegtomajról
Hárompataki tojáshímek – címmel.
Húsvéti ünnepeink megünneplését ezek a hímes tojások, amelyek tovább viszik a hagyományokat, nagyban gazdagíthatják.
 
27) Soós János László - Népi Hangszerkészítő pályamunkája Székesfehérvárról
Dunántúli, galambdúcos, E-A hangolású középfejes hasas Citera, valamint Dunántúli, tulipán és levél faragással díszített G-C hangolású tenor hasas citera - címmel.
Rusztikus kivitelezésű, finom kidolgozású, jó hangzású, dupla kottás, hasas, galambdúcos dunántúli citera.
 
28) A SOUTACHE BESPOKE Ruhaipari Kft. részéről Bánóczki Péter Sándor szabó egyik pályamunkája már a kiemelt Magyar Kézműves Remekek között korábban szerepelt, azonban másik pályamunkája is Magyar Kézműves Remek címet érdemelt:
Magyar kocsis ruha – címmel.
A zsinórdíszítés magas fokát láthatjuk, melynek gazdagsága rendkívül ünnepélyessé teszi ezt az öltözetet.
 
29) Szankovits Örs – késes pályamunkája Budapestről
Magyar Bicskák – címmel.
Nagyon igényesen, komoly családi hagyományokra támaszkodva, rendkívül harmonikus díszítéssel készültek, amely a bicskák fogantyúján is látható, mindemelett nagyszerűen kézbe fogható és használható bicskák.
 
30) Szepesi János – fafaragó pályamunkája Ercsiből
Palóc áttört faragású kis pálinkás téka - címmel.
A szerkezeti rendszere, a sarokfával való megoldása, az ötletes zárószerkezet és a csúcsán a csontdíszítés nagyon szerethető tárggyá teszi ezt a kis faliszekrényt.
 
31) Takács Attila - Kézműves szappankészítő pályamunkája Kozármislenyből
Négy évszak kollekció – címmel.
A szappanok igényes installációjukkal, sokszínűségükkel, természetes alapanyagukkal, harmonikus megjelenésükkel hasznos és szép termékek, a természet kincseinek felhasználásával.
 
32) Tóth Balázs – gombkötő pályamunkája Budapestről
Gombkötő és paszományos munkák – címmel.
Ez a pályamunka a gombkötő mesterség nagyon magas fokon művelt sokszínűségét, formagazdagságát, mívességét hitelesen őrzi, élteti tovább.
 
33) Tóth Imréné – Népi ékszerkészítő, hímző, csipkekészítő pályamunkája Orosházáról
Gyöngyékszer termékcsalád: nyakék, karkötő, fülbevaló – címmel.
A pályázó bravúros technikai megoldással hozta létre ezt a nagyon szép, modern színvilágú ékszerkollekciót.
 
34) Tóth Károlyné – Csipkekészítő pályamunkája Mendéről
Álomesküvő csipkében – címmel.
Elegáns, kiváló kivitelezésű, kifinomult kollekció, amely a hagyományok szellemében készült oly módon, hogy ma is használható.
 
35) Tóth Sándor – klímagépész pályamunkája Debrecenből
Galambdúcos prím citerák - címmel.
Igényes hangszerpárból összeállított, dunántúli hagyományos, hasas citeraformát követő stilizált, pontos és könnyű játékú.
 
36) Vass János – kupakészítő, Népi Iparművész pályamunkája Bajáról
Fedeles sörös kupa – címmel.
Szép tiszta forma, amelyet nemes fából állított elő készítője, a fedél is szerkezetében van megoldva, ez adja a kupa varázsát.
 

⇦ VISSZA

NÉPI KÉZMŰVES ÉRTÉKTÁR

TÍMÁRHÁZ - KÉZMŰVESEK HÁZA

ORSZÁGOS IFJÚSÁGI NÉPI KÉZMŰVES PÁLYÁZAT

KÉZMŰVES SZAKMAI TÁR

MÍVES GYŰJTEMÉNY

KURATÓRIUM

IMPRESSZUM