NYITÓLAP

KÉZMŰVESEK

ALKOTÓKÖRÖK

PÁLYÁZATOK

TÁBOROK

KÉPZÉSEK

KIADVÁNYOK

KÉPTÁR

HASZNOS OLDALAK2022 június 24. péntek
A HAJDÚSÁGI NŐI KISBUNDA - kiállítás és könyvbemutató
Egy igazán nagyszerű élmény részesei lehettek azok, akik június 24-én részt vettek a Homokkerti Közösségi Házban rendezett kiállításmegnyitón. A Bujdosó Sándorné és Tarsoly Andorné szerzőpáros által készített impozáns kiadványt Dr. V. Szathmári Ibolya néprajzkutató mutatta be a közönségnek és megnyitotta a kapcsolódó kiállítást. Az esemény jó hangulatához járult hozzá Hajdú Krisztián gyönyörű citerajátékával. A kiállítás július 30-ig tekinthető meg.
Dr. Tar Károlyné, a Kézműves Alapítvány alapító kurátora  a következő bevezetőt írta a kiadványhoz:
„A Kézműves Alapítvány „Értékeink sorozatának” egy újabb igen hasznos kiadványát tartja kezében a kedves olvasó. Ahogy a korábbiak, ez is hímzéskultúránk megismertetését, átörökítését szolgálja.
E sorozat több kiadványának szerzője Bujdosó Sándorné, hímző-szövő népi iparművész, a Népművészet Mestere, tanár, aki több évtizedes tapasztalatait, az egyes települések, tájegységek hímzéskultúrájának értékeit mutatja be. Alkotómunkájának gyönyörű termékeit már számtalan kiállításon megcsodálhattuk. Az általa vezetett hímző és szövő közösségeknek átadott tudása nemzedékeken keresztül él tovább.
Most a hajdúsági kisbundák motívum - és színvilágával, különböző textileken, öltözékeken, használati tárgyakon való megjelenítésének, feldolgozásának lehetőségeivel ismerkedhetnek meg az érdeklődők. A szerző igényes viselettörténeti kutatómunkát végzett. Tanulmányozta az e tárgykörben megjelent szakirodalmakat és a Déri múzeumban található kisbundákat, azok díszítményeit. Ezáltal egy mindenki számára jól használható, hiteles összegzést készített.
Mindezek bemutatásában - csak úgy, mint a korábbiaknál -, közreműködött Tarsoly Andorné népi iparművész és az általa vezetett Homokkerti Nefelejcs Hímzőkör.
A kiadványban megjelenített mintagyűjtemény és a szakkörének munkáiról készített fotók az ő kiváló tervezőmunkáját dicsérik. Mindennél jobban bizonyítják, hogy az évszázadokkal ezelőtti, a hajdúságra jellemző öltözék díszítményei a mai kor embere számára is milyen jól alkalmazhatók, hogy szépségükkel örömöt adnak alkotójuknak és használóiknak egyaránt.
Jó szívvel ajánlom hát a hímző lányoknak, asszonyoknak, közösségeknek, hogy minél többen ismerkedjenek meg ezzel a kiadvánnyal és válogassanak a mintagyűjteményből kedvükre valót hímző tevékenységükhöz.
Olyan szerzőpáros osztja meg tudását ebben a kiadványban a nagyközönséggel, akik életük során kiemelkedően sokat tettek a magyar hímzéskultúra hagyományainak átörökítéséért. Ezért köszönetet és elismerést érdemelnek.”
⇦ VISSZA

NÉPI KÉZMŰVES ÉRTÉKTÁR

TÍMÁRHÁZ - KÉZMŰVESEK HÁZA

ORSZÁGOS IFJÚSÁGI NÉPI KÉZMŰVES PÁLYÁZAT

KÉZMŰVES SZAKMAI TÁR

MÍVES GYŰJTEMÉNY

KURATÓRIUM

IMPRESSZUM