NYITÓLAP

KÉZMŰVESEK

ALKOTÓKÖRÖK

PÁLYÁZATOK

TÁBOROK

KÉPZÉSEK

KIADVÁNYOK

KÉPTÁR

HASZNOS OLDALAK2023 április 5. szerda
A SZŰR ÚJRAGONDOLVA – SZILÁGYI IRÉN IPARMŰVÉSZ KIÁLLÍTÁSA
Új, rendhagyó kiállításunkon Szilágyi Irén iparművész modern szűrrátétes ruhadarabjait, lábbelijeit nagyméretű fotókon és életnagyságú próbababákon mutatjuk be az érdeklődőknek. A kiállítást megnyitja: Kolozsvári István, a Bihari Népművészeti Egyesület elnöke. Közreműködik: Bíró Imre (hegedű) és Molnár Endre (tangóharmonika).
Szilágyi Irén a Bihar megyei Nagyszántón született 1951-ben. Nagyváradon érettségizett és végzett cipőipari szakiskolát, Kolozsvárott tanult cipőtervezést, majd Nagyváradra visszatérve grafikai tanulmányokat folytatott. 1976-tól a nagyváradi, 1988-tól 2010-ig szombathelyi cipőgyárak modelltervezőjeként dolgozott.
Jelenleg Hajdúszoboszlón él. A szűrrátét-készítéssel a 80-as évek után a 2010-es években foglalkozott intenzíven, alkotásait számos kiállításon bemutatták, díjazták.
Kolozsvári István, a Bihari Népművészeti Egyesület elnöke a következőképpen ajánlja az érdeklődők figyelmébe a kiállítást:
„A szűr a magyar nép egyik legősibb és legkedveltebb, népdalokban leggyakrabban emlegetett ruhadarabja. Kizárólag férfiak viselik; leginkább a pusztázó nép, de ünnepi díszruhája a falusiaknak is…” – írja Györffy István e viseletdarab legismertebb kutatójaPáratlanul szép és gazdag, minden ízében magyar ornamentika jellemzi. A legmagyarabb ruhadarab, mely 2022 óta a hungarikumok sorát gazdagítja.  Késői változatáról, a bihari rátétes szűrről származik a szűrrátétes technika és motívumvilág, mely ma már a hagyományos viseleti darabok mellett modern, ma is viselhető öltötékeken, valamint a kortárs lakáskultúra textíliáin egyaránt megjelenik. Ennek az újító irányzatnak egyik kiemelkedő alkotója Szilágyi Irén, aki innovatív módon, igen változatosan alkalmazza a rátétes technikát felsőruházati darabokon, lábbeliken és kiegészítőkön egyaránt. Szülőföldje egybeesik a műfaj szülőhelyével, hisz Bihar megyéből indult, és az élete úgy hozta, hogy bárhová került, bármilyen munkaterületen tevékenykedett, mindenhol lehetősége nyílt alkalmazni folyamatosan gyarapodó szakmai tudását. Ennek eredményeit több elismerés is kíséri, ezek közül egyik legrangosabb a Magyar Kézműves Remek díj, mely hűen fejezi ki elhivatottságát és magas fokú szakmai ismereteit. Eddigi életművének átfogó keresztmetszete jelenik most meg a kiállítás tárgyegyüttesében.
A kiállítás a Partium Ház és a Bihari Népművészeti Egyesület együttműködésében valósul meg."
 
⇦ VISSZA

NÉPI KÉZMŰVES ÉRTÉKTÁR

TÍMÁRHÁZ - KÉZMŰVESEK HÁZA

ORSZÁGOS IFJÚSÁGI NÉPI KÉZMŰVES PÁLYÁZAT

KÉZMŰVES SZAKMAI TÁR

MÍVES GYŰJTEMÉNY

KURATÓRIUM

IMPRESSZUM