NYITÓLAP

KÉZMŰVESEK

ALKOTÓKÖRÖK

PÁLYÁZATOK

TÁBOROK

KÉPZÉSEK

KIADVÁNYOK

KÉPTÁR

HASZNOS OLDALAK2015 január 24. szombat
KISS ÁRPÁDNÉ püspöki palástja a püspökszentelésen
Kiss Árpádné palástkészítő népi iparművész készítette az új református püspök, Dr. Fekete Károly püspök úr palástját, melyet a 2015. január 24-i püspökszentelő közgyűlésen, illetve ünnepi istentiszteleten az alkotó és Derencsényi István főjegyző együtt terítettek a püspök úr vállára.
A püspöki palást készítéséről így vallott Kiss Árpádné népi iparművész:
„Régóta dédelgettem azt az álmot, hogy a Nagytemplom orgonája csúcsán levő motívumot egyszer feldolgozom. /Korábban a vízszintes tulipános motívumot már feldolgoztam, ami Országos I. díjas alkotás lett./
Úgy gondoltam, hogy a püspökszentelés – jelképesen is - megfelelő lehetőség elképzelésem megvalósítására. Felajánlásomhoz a Kossuth utcai Gyülekezet is csatlakozott.
Püspök úr elfogadta a felajánlást és nagyon örült az elképzelésemnek, ötletemnek. Annál is inkább, mert nagyon szereti az orgonát.
Felajánlásom napján lefényképeztem az orgonát, és hozzáláttam a munkához, ami nagy kihívást jelentett számomra. Nagyon izgultam, hogy ezzel a technikával várakozásomnak megfelelően el tudom-e készíteni, hisz a gomboló pánton kicsi felület áll rendelkezésre és a motívumoknak azon kell kifejezőnek lenniük.
A palást elején és hátán levő motívumokat kisebb méretben készítettem el.
A gomboló pánt végén levő virágszerű motívumnak 7 szirma van, ami a tejességet jelképezi. Törzsén indák fogják közre a középen levő virágot.
A palást eleje bársonyból, pliszézett háta pedig georgette anyagból készült.
Amikor összeraktam, és felvarrtam a paszományokat, és megálltam a palást előtt, nagymamám szavai jutottak eszembe, aki a munka végeztével ezt mondta: "Gyermekem, amikor ezt a földet bekapálom, és végignézek, még a szemem is megpihen rajta".
Nagy boldogság nekem, hogy erre a különleges alkalomra a Kossuth utcai gyülekezettel együtt adományozhattuk ezt az ünnepi palástot a püspök úrnak.” 
További hír: http://www.haon.hu/dr-fekete-karoly-kulcskerdes-az-igehirdetes-megujitasa/2747533
Az alsó 4 fotó forrása: www.haon.hu
 

⇦ VISSZA

NÉPI KÉZMŰVES ÉRTÉKTÁR

TÍMÁRHÁZ - KÉZMŰVESEK HÁZA

ORSZÁGOS IFJÚSÁGI NÉPI KÉZMŰVES PÁLYÁZAT

KÉZMŰVES SZAKMAI TÁR

MÍVES GYŰJTEMÉNY

KURATÓRIUM

IMPRESSZUM