NYITÓLAP

KÉZMŰVESEK

ALKOTÓKÖRÖK

PÁLYÁZATOK

TÁBOROK

KÉPZÉSEK

KIADVÁNYOK

KÉPTÁR

HASZNOS OLDALAK2015 március 14. szombat
„TÁPLÁLÓ GYÖKÉR” - Galánfi András fafaragó, a Népművészet mestere, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja kiállítása a Pesti Vigadó Galériájában
A kiállítást dr. Kucsera Tamás Gergely, az MMA főtitkára nyitotta meg. A megnyitón közreműködtek a Nádudvari Kézműves Szakiskola növendékei és a Bárándi Citerazenekar. A tárlat szervezője a Magyar Művészeti Akadémia Népművészeti Tagozata.
A kiállítás célja, hogy összefoglalja Galánfi Andrásnak azt az alkotói tevékenységét, ami 1970-től napjainkig tart.
A tárlat alapját nyolc enteriőr képezi, ahol a kiegészítő tárgyakat a feleség, Galánfiné Schmidt Teréz szövő iparművész szövött kárpitjai és szövött ruhái gazdagítják. A tárlatot az alkotó szobrai, faragott bálványai, táblaképei egészítik ki, a művész 30 míves, stílusában a hagyományos népművészettől a modern formatervezésig ívelő széke teszi teljessé.
Külön teremben kaptak helyett a játszótéri és szobai játékok, valamint a teljes berendezésével és táltosaival a mester keze munkáját dicsérő kirgiz sátor.
A vetítőben a Galánfi András által készített, a hagyományos kézműves mesterségeket bemutató dokumentumfilmek közül válogathat a látogató.
A kiállítás április 19-éig látogatható a Vigadó Galériában (1051 Budapest, Vigadó tér 2.).
 
„Galánfi András fafaragó népi iparművész tudatosan keresi azt a hagyományt, amelyet ma leginkább magunknak érezhetünk. Az örökké megújulni képes alkotó emberek közé tartozik, akik szuverén tárgyformáló programot oldanak meg és közben megfelelő közösségi háttérrel sokat tesznek a népművészet újjászületéséért. Visszaállítja jogaiba a funkciót anélkül, hogy elhanyagolná a tárgy esztétikai megjelenését. A kezéből kikerülő munkákat nem a túldíszített felület, hanem a szerkezet, anyagszerűség, forma és arányrend jellemzi.
Galánfi András bútoregyüttesei, bútorplasztikái, játékai és játszóterei mellett, pedagógusként is arra törekszik, hogy továbbadja a hagyományt az ifjabb nemzedék körébe. Tárgyai ősiek és modernek egyszerre. A legsikerültebb munkái példát szolgáltatnak népi tárgykultúránk továbbélésére." (Bánszky Pál művészettörténész)

 
További információk az MMA honlapján.
⇦ VISSZA

NÉPI KÉZMŰVES ÉRTÉKTÁR

TÍMÁRHÁZ - KÉZMŰVESEK HÁZA

ORSZÁGOS IFJÚSÁGI NÉPI KÉZMŰVES PÁLYÁZAT

KÉZMŰVES SZAKMAI TÁR

MÍVES GYŰJTEMÉNY

KURATÓRIUM

IMPRESSZUM