NYITÓLAP

KÉZMŰVESEK

ALKOTÓKÖRÖK

PÁLYÁZATOK

TÁBOROK

KÉPZÉSEK

KIADVÁNYOK

KÉPTÁR

HASZNOS OLDALAK2017 június 16. péntek
LÉLEKHARANG EMLÉKMŰVET ÁLLÍTOTTAK SÁRÁNDON
Szabó József polgármester a 2017. június 16-án tartott átadó ünnepségen elmondta, hogy sikeres pályázatuknak köszönhetően immár a megszépült faluközpontban tekinthetjük meg büszkeségpontukat, melynek rózsái a születést, a harang a múlt és jelen összefonódását, a nyitott kapu pedig az elszármazottak hazavárást jelképezi.
Az ünnepségen beszédet mondott továbbá Jantyik Zsolt, a Debreceni Művelődési központ igazgatója és megzenésített verses műsorral közreműködött Kocsis Csaba és együttese.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott Emlékbizottság pályázati támogatásával létrehozott emlékmű megvalósításában részt vettek:
Vincze László grafikusművész, aki az emlékművet megálmodta, áldozatos munkájával, folyamatosan segítette annak elkészülését.
Román András és felesége, akik a harangláb műszaki tervezését végezték.
Az építési, kivitelezési munkálatokat végezték:
Nagy Gyula képviselő és a Katona Tibor által irányított, Balogh Gyula Mihály, Gyöngyösi András Béla és Nagy Ferenc által vezetett csoportokban dolgozók
Fridmann Ferenc, aki a térvilágítást készítette
Labert Hungary Kft. csapata, akik a parkosításért voltak felelősek
Szabó és Társa Kft. munkatársai, akik a harangtartó szerkezetet készítették
Molnár József és Molnár Rudolf kovácsok a kovácsolt kiskapu készítése
Gombos Miklós harangöntő mester, aki az emlékmű központi elemét, a harangot készítette el
Sári Andrea, aki közreműködött a projekt reklámtevékenységeiben
Paksi Zsuzsa, aki a pályázatírásban és a projekt lebonyolításában játszott szerepet. 
 
Részlet Szabó József polgármester avató beszédéből:
„1956. októberében mindenki reményekkel teli, boldog lelkesedésben élte meg napjait, bár településünkön is felszínre került a helyi hatalmasságok elleni gyűlölet, mely akkor Holló László tiszteletes úr munkásságának köszönhetően békés úton rendeződött. A Debreceni Teológiai Akadémiát elvégző, majd 1950-ben református lelkészként visszatérő, szülőfaluját szolgálni vágyó helyi lakos a község vezetőségét a népharagtól, a lakosságot pedig később a kegyetlen számonkéréstől, megtorlástól mentette meg.
Az ő és az országban zajló ’56-os események emlékére állítottuk ezt a haranglábat a község főutcáján, amely bárki számára nyitott kapuval várja emlékezni vágyó látogatóit.
A harang akkoriban a békét hirdette, mellyel Holló László minden nap a falu lakosságának adta le jelzését, miszerint várja őket az oltalmazás helyszínén, a helyi református templomban. Meghitt, nyugalmat sugárzó istentiszteletei, beszédei arra ösztönözték a népet, hogy felejtsék el az ’50-es évek okozta rosszat és keserűséget, valamint bocsássanak meg egymásnak, nyújtsanak támogatást a rászorulóknak. Ezzel a cselekedettel Sárándon az 1956-os forradalom nem követelt emberi élet áldozatot.
Holló László hősies magatartása, jósága, embersége, szerető gondoskodása példa az utókor számára, melyet legjobban oltalmára emlékeztető eszköze, a harang testesít meg, melynek felállításával az emlékek felidézésén, megtartásán kívül célunk, hogy ez a kis harang elhozza településünkre ismételten a békét és hirdesse az új szülöttek hírét. Ezért az ’56-os emlékmű harangját minden újszülött érkezésekor meghúzunk, jelezve a kisjövevényt, akinek jó példára, békére és gondoskodásra van szüksége akárcsak a forradalom idején a lakosoknak.
A projekt eredményeként egy megszépült falu központban tekinthetjük meg büszkeségpontunkat, melynek rózsái a születést, a harang a múlt és jelen összefonódását, a nyitott kapu pedig az elszármazottak hazavárást jelképezi Holló Lászlóra emlékezve.”
 
Meghívó


⇦ VISSZA

NÉPI KÉZMŰVES ÉRTÉKTÁR

TÍMÁRHÁZ - KÉZMŰVESEK HÁZA

ORSZÁGOS IFJÚSÁGI NÉPI KÉZMŰVES PÁLYÁZAT

KÉZMŰVES SZAKMAI TÁR

MÍVES GYŰJTEMÉNY

KURATÓRIUM

IMPRESSZUM