NYITÓLAP

KÉZMŰVESEK

ALKOTÓKÖRÖK

PÁLYÁZATOK

TÁBOROK

KÉPZÉSEK

KIADVÁNYOK

KÉPTÁR

HASZNOS OLDALAK2017 november 16. csütörtök
30 ÉVES A DR. SEBESTYÉN IBOLYA ÁLTAL LÉTREHOZOTT VILÁG VILÁGOSSÁGA ALAPÍTVÁNY ÉS 10 ÉVES EGYIK INTÉZMÉNYE, A BÁLICSI INTEGRÁCIÓS NEVELÉSI OKTATÁSI KÖZPONT.
Ebből az alkalomból rendeztek ünnepséget, kiállítást és konferenciát Pécs egyik legszebb helyén, a Székesegyház Kőtára Konferencia Termében. A konferencián előadást tartott a Kézműves Alapítvány alapító-kurátora, Dr. Tar Károlyné is. Paróczainé Simay Ildikó kurátor pedig a Kézműves Alapítvány Nívódíját adta át Lőrincz Etel iparművésznek, az Világ Világossága Alapítvány szövőműhelye vezetőjének.
A Világ Világossága Alapítványt dr. Sebestyén Ibolya hozta létre és fejlesztette folyamatosan szívós, kitartó munkával, elhivatottsággal és szakértelemmel.
A jubiláló alapítvány célja a vak és gyengén látó, valamint egyéb szembetegséggel küszködő gyermekek és fiatalok speciális igényeinek megfelelő egészségügyi ellátás (szemészet, gyermekgyógyászat, neurológia, pszichiátria), valamint a sajátos igényű nevelés - oktatás biztosítása.
Kezdetben elsősorban a régió (Baranya-, Somogy-, Tolna megye) rászorulóinak kínáltak új lehetőséget és emberi perspektívát, de az indulástól országos hatókörrel dolgoznak. Az évek előre haladtával az alapítvány tevékenysége, profilja - a valós igények kielégítésére - egyre változott, szélesedett.
Ma már egy többfunkciós integrációs nevelési-oktatási központban, a Bálicsi Integrációs Nevelési - Oktatási Központ Óvoda Általános Iskola Gimnázium Szakképző Iskola Kollégium és Alapfokú Művészetoktatási Intézményben tanulhatnak mindazon hátrányos helyzetű és/vagy magatartási-, vagy pszichés fejlődési zavarral küszködő diákok, akiket a többségi iskolarendszer kitaszít magából. Ide jöhetnek mindazok is, akik sajátos megsegítést igényelnek, vagy csak jó technikai- és humán erőforrással bíró környezetben, egyéni odafigyelésre vágynak, és/vagy kiscsoportos oktatásban kívánnak tanulni humánus, keresztény szemlélettel.
Az alapítvány kiépülésének fázisai, a fejlesztések eredményei:
1987: Világ Világossága Alapítvány létrehozása
1990: Világ Világossága Alapítvány Szakrendelője
1990: Látássérült Gyermekek Rehabilitációs és Oktatási Központja Óvoda, Általános Iskola és Kollégium
1994: Látássérült Fiatalok Speciális Rehabilitációs Szakiskolája és Szakiskola
1996: ViVa TerTia Kft.
1998: Vakkert (illatkert)
2000: VVA Kézműves Műhely kísérlet
2001: Tanácsadó és segédeszköz bemutató szolgálat - SV-2001 Kft Budapest
2007. szeptember 1. BÁLICSI INTEGRÁCIÓS NEVELÉSI - OKTATÁSI KÖZPONT Óvoda Általános Iskola Gimnázium Szakképző Iskola Speciális Szakiskola Kollégium Alapfokú Művészetoktatási Intézmény
2008. január 1. VVA Kézműves Műhelyház Pécsvárad
Mindezek segítségével ma már meg tudják valósítani a végcélt a komplex habilitációt, rehabilitációt. Segítik, menedzselik a rászorulókat a bölcsőtől a koporsóig.
Mi a komplex (re)habilitáció? Orvos - egészségügyi ellátás: készségek, képességek kialakítása,
oktatás - nevelés: szociális kompetencia megteremtése, foglalkoztatás.
Az alapítványról részletesebb információ itt található: www.vva.hu
Kiválóan felszerelt műhelyeikben elhivatott, nagyszerű szakemberek vezetésével folyik a munka. Csodálatra méltó, ami az itt tanuló fiatalok keze alól kikerül. Számos pályázaton folyamatosan kiválóan szerepelnek.
A Kézműves Alapítvány által 1995-ben elindított és ma már a Debreceni Művelődési Központ  és a Népművészeti Egyesületek Szövetsége által szervezett Országos Gyermek és Ifjúsági Népi Kézműves Pályázaton a Bálicsi Integrációs Nevelési Oktatási Központ fiataljai 1997 óta eredményesen vettek részt, díjazottak voltak.
 
Dr. Tar Károlyné előadása


⇦ VISSZA

NÉPI KÉZMŰVES ÉRTÉKTÁR

TÍMÁRHÁZ - KÉZMŰVESEK HÁZA

ORSZÁGOS IFJÚSÁGI NÉPI KÉZMŰVES PÁLYÁZAT

KÉZMŰVES SZAKMAI TÁR

MÍVES GYŰJTEMÉNY

KURATÓRIUM

IMPRESSZUM