NYITÓLAP

KÉZMŰVESEK

ALKOTÓKÖRÖK

PÁLYÁZATOK

TÁBOROK

KÉPZÉSEK

KIADVÁNYOK

KÉPTÁR

HASZNOS OLDALAK2018 január 19. péntek
A DERECSKEI KÉZMŰVES KÖR KIÁLLÍTÁSA
A Tímárházban kiállításon mutatkozik be a Derecskei Kézműves Kör, melynek megnyitóját január 19-én 17 órakor tartották. A kiállítást, mely február 16-ig látogatható, Jantyik Zsolt, a Debreceni Művelődési Központ igazgatója nyitotta meg. Közreműködött: a Tilinkó Népdalkör.

„A Derecskei Kézműves Kör 1996 óta élteti, összetartja ezt a közösséget. A csoport nagy létszámú, a különféle művészeti ágak széles spektrumát felvonultató tagsága értékteremtő, megbecsülésre méltó munkát végez. Nem véletlen, hogy Derecske város vezetése 2011-ben a Derecske városáért kitüntető cím adományozásával ismerte el tevékenységüket.
Változatos, sokszínű munkát végeznek: a környező települések falunapjain bemutatkoznak, kiadványokat állítanak össze, az utánpótlás nevelésben kiemelkedő szerepet vállalnak, mellyel lehetővé teszik a fiatal alkotók számára a bemutatkozási lehetőséget, többek között a Kis Adventi gyermekprogramot; nyári táboraikban a hagyományos kézműves technikák elsajátítását. Mindezek mellett gyermekjátékokat készítenek a helyi iskola számára. Ez mind- mind olyan tevékenység, mellyel Derecske, és annak szűkebb környezete (Tépe, Sáránd, Belényesújlak és Debrecen) valódi értékek iránt elkötelezett aktív lakosságára is hatást gyakorolnak.   
Kiemelendő a Kör helyi értéktárhoz kapcsolódó munkája is. Ők kezdeményezték a derecskei szűrrátétkészítés helyi értékké nyilvánítását, melyet ezután továbbítottak a Hajdú-Bihar Megyei Értéktárba, de megemlíthetjük a derecskei hagyma magyar nemzeti értékek sorába való felvételének elindítását is.
Kezdeményezésükre települési értékké nyilvánították a derecskei kisbunda hímzésmintáját, a vesszőfonást, és a fafaragás helyi egyediségét is, olyan motívumokat, díszítőelemeket, melyek csak erre a vidékre, erre a közösségre, az itt élő mesterek sajátos ízlésvilágára volt jellemző, s melyeket hajdanán a közösség fogadott be, tett magáévá.” – olvasható a DMK honlapján:
http://www.debrecenimuvkozpont.hu/kulturkozpont/program/6692-a-derecskei-kezmuves-kor-bemutatkozo-kiallitasa-
 
⇦ VISSZA

NÉPI KÉZMŰVES ÉRTÉKTÁR

TÍMÁRHÁZ - KÉZMŰVESEK HÁZA

ORSZÁGOS IFJÚSÁGI NÉPI KÉZMŰVES PÁLYÁZAT

KÉZMŰVES SZAKMAI TÁR

MÍVES GYŰJTEMÉNY

KURATÓRIUM

IMPRESSZUM