NYITÓLAP

KÉZMŰVESEK

ALKOTÓKÖRÖK

PÁLYÁZATOK

TÁBOROK

KÉPZÉSEK

KIADVÁNYOK

KÉPTÁR

HASZNOS OLDALAK2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014
TÖBB MINT NEGYEDSZÁZADA A KÉZMŰVES HAGYOMÁNYOKÉRT
Köszöntjük honlapunk Kedves Látogatóit!
Itt nemcsak az egyes népi kézműves mesterségek kiváló kortárs képviselőivel, munkáival ismerkedhetnek meg, de több más mellett tájékozódhatnak arról is, hogy Debrecenben, Hajdú-Bihar megyében hol, milyen kézműves alkotókörök tevékenységébe kapcsolódhatnak be, illetve értesülhetnek táborozási, képzési, pályázati lehetőségekről, kiállításokról, szakmai programokról is. Köszönettel fogadjuk támogatását, adója 1%-nak felajánlását.
A Kézműves Alapítvány adószáma: 19122490-1-09
TOVÁBB ⇨
2018 december 13. csütörtök
KÉZMŰVESSÉG = GONDOLKODÁS, ALKOTÁS, EGYÜTTMŰKÖDÉS, ÖRÖMFORRÁS, SIKERÉLMÉNY…
Mindezeken túl számos jótékony hatása is van a kézműves tevékenységeknek az emberre, az emberi közösségekre. Erre volt jó példa a - Kézműves Alapítvány közreműködésével - Balkányban tartott foglalkozás, melyen idősek, fiatalok, középkorúak vettek részt az idősek otthonából, az anyaotthonból és a szenvedélybetegek rehabilitációs csoportjából, valamint szociális segítők és más érdeklődők advent idején, készülve a karácsonyra is.
TOVÁBB ⇨
2018 december 10. hétfő
ÜNNEPI TERÍTÉKEK A KAMARÁBAN – KIÁLLÍTÁS
A Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara székházában (Debrecen, Vörösmarty u. 13-15. ) rendezett kiállításon a Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület kézműveseinek, mestereinek alkotásaiból nyílt - a karácsonyi hangulatot idéző - időszaki kiállítása. A kiállítást Hubert Erzsébet, az egyesület elnöke nyitotta meg és mutatta be a jelenlévő közönségnek a természetes anyagokból készített míves tárgyakat és a két szervezet együttműködésének eredményeit. Közreműködött Virágos Lajosné Kozák Anikó népi iparművész.
TOVÁBB ⇨
2018 december 7. péntek
XXVIII. NEMZETKÖZI BETLEHEMES TALÁLKOZÓ
A Kárpát-medence magyarok lakta településeinek élő hagyományait, a betlehemes játékokat mutatják be a 28. betlehemes találkozón Debrecenben. Az ünnepélyes megnyitót a karácsonyi díszbe, fényekbe öltözött Kossuth téren tartják december 7-én 17 órától a Nagytemplom előtt. 2006 óta a Debreceni Művelődési Központ szervezi a rendezvényt. Idén Kárpátaljáról, Erdélyből, valamint a Délvidékről, Felvidékről és az anyaországból érkeznek a „jó hírt hozó” hagyományőrzők.
TOVÁBB ⇨
2018 december 6. csütörtök
A FURTAI HÍMZÉS - NYÍLT NAP HÍMZŐKNEK
A DMK Tímárház – Kézművesek Házába nyílt napra hívják a hímző szakkörök mindazokat, akik szeretnének megismerkedni a furtai hímzéssel. A 95 éve született néhai Varga Dánielné Juhász Erzsébet népi iparművésznek, a Népművészet Mesterének köszönhető e szép hímzéshagyomány újraélesztése, fennmaradása.
A Hímezzünk közösen! című programsorozat következő programját december 6-án, 14 órától tartják, melyen megemlékeznek a 2001-ben elhunyt Erzsi néniről is.
 
TOVÁBB ⇨
2018 november 26. hétfő
ERDÉLYI MÍVES MOTÍVUMOK – KIÁLLÍTÁS
A hajdúsámsoni Öltögetők klubja legújabb alkotásait mutatják be a Petőfi Sándor Könyvtár, Közművelődési és Muzeális Intézmény kiállító termében a november 26-án, hétfőn, 15 órakor nyíló kiállításon. A szakkör vezetője: Dobosné Hajdú Anikó népi iparművész.
A kiállítást Dr. P. Szalay Emőke néprajzkutató nyitja meg. Közreműködnek a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola, Gimnázium és AMI citera tanszakos tanulói.
 
TOVÁBB ⇨
2018 november 21. szerda
"MaGeRő" - MAKOLDI SÁNDOR HATÁSA A KELETI RÉGIÓ KORTÁRS MŰVÉSZEIRE - KIÁLLÍTÁS
A jeles festő, néprajztudós és pedagógus Makoldi Sándor emlékére rendeztek tárlatot a DMK Belvárosi Galériájában. A kiállításon szereplő alkotások jelentős része tiszta forrásból, a népművészetből táplálkozik és a szerves kultúra részét képezi. A kiállítást Vetró Mihály nemezműves nyitotta meg. A tárlat megnyitóján résztvevőket Dr. Mazsu János, Debrecen kulturális bizottságának elnöke, a Debreceni Értéktár Bizottság elnöke köszöntötte.
TOVÁBB ⇨
2018 november 12. hétfő
PALÁSTOK ÉS KÖZHATALMI JELKÉPEK - KIÁLLÍTÁS A RÉGI VÁROSHÁZÁN
Palástok és közhatalmi jelképek Debrecenben címmel nyílt kiállítás a Cívis Értéktár Galériában Kiss Árpádné népi iparművész munkáiból, valamint Kiss Árpádné, Mátrai - Nagy Andrea etnográfus, kézműves és Hangyel Roland designer közreműködésével készült palásttervekből.
TOVÁBB ⇨
2018 november 10. szombat
ID. FAZEKAS LAJOSRA EMLÉKEZTEK NÁDUDVARON
id. Fazekas Lajos fazekasmester születésének 100. és halálának 80. évfordulója alkalmából emlékünnepséget szervezett a Szülőföldünk Öröksége és Jövője Alapítvány Nádudvaron az Ady Endre  Művelődési Központban november 10-én 17 órától. A  „Holtunkig tanulunk és a fiaink folytatják ….” címmel rendezett Fazekas Lajos emlékkiállítást ezen a napon nyitotta meg Bader Miklósné a Hevesi Háziipari Szövetkezet elnöke. Fazekas Lajos emlékszobrát alkotója Kő Pál Kossuth-díjas szobrászművész, a Nemzet Művésze, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja mutatta be a közönségnek. 
TOVÁBB ⇨
2018 október 27. szombat
A FAZEKASKORONG MELLETT
A Déri Múzeum Párhuzamosok találkozása című kiállításán október 27-én (szombaton) 10.00–12.00 óráig a korongozással ismerkedhetnek az érdeklődők Lévai Gábor debreceni fazekas közreműködésével.
Továbbá ugyanitt bepillanthatnak a restaurátori munkába (összeillesztés, kiegészítés, retusálás …) Benke Zsolt restaurátorral.
 
TOVÁBB ⇨
2018 október 26. péntek
PETROVICS NIKOLETT VÁSZONSZÖVŐ, A NÉPMŰVÉSZET IFJÚ MESTERE KIÁLLÍTÁSA
Petrovics Nikolett vászonszövő, a Népművészet Ifjú Mestere alkotásaiból rendeztek kiállítást, melynek megnyitóját október 26-án (pénteken) 17 órától tartották a DMK Tímárház - Kézművesek Házában. A Tímárház vezetője, Mátrai - Nagy Andrea köszöntője után a kiállítást Kányási Holb Margit Ferenczy Noémi - díjas iparművész nyitotta meg. Közreműködött a Kadarcs Népzenei Együttes.  A Kézműves Alapítvány kuratóriuma nevében Dr. Tar Károlyné köszöntötte az alkotót. A megnyitót követően ruhabemutatót rendeztek.
TOVÁBB ⇨
2018 október 17. szerda
TERÍTÉKEK - KIÁLLÍTÁS
A Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület által összeállított, "Terítékek” című vándor kiállítás  a DMK  Józsai Közösségi Házába érkezett. A kiállítást - mely október 17 - november 30-ig látogatható - Hubert Erzsébet etnográfus, az egyesület elnöke nyitotta meg.
TOVÁBB ⇨
2018 október 17. szerda
A KÖZÖSSÉGI ÉRTÉKFELTÁRÁS JÓ GYAKORLATAI
A NMI Művelődési Intézet Hajdú-Bihar Megyei Irodája műhelymunka keretében mutatja be az értékfeltáró jó gyakorlatokat, ezzel is segítve a helyi értéktárak szakmai munkáját. Berettyóújfaluban, a Nadányi Zoltán Művelődési Központban 2018. október 17-én a faluséta és a falukönyv, mint is az értékfeltárás hatékony eszköze volt a műhelymunka beszélgetés középpontjában.
Részletes leírás a szakmai nap történéseiről az alábbi helyen található:
https://kozossegimuvelodes.hu/megyei-iroda-hir/a-kozossegi-ertekfeltaras-jo-gyakorlatai/
TOVÁBB ⇨
2018 október 12. péntek
SZŰCS HENRIETT FAZEKAS NÉPI IPARMŰVÉSZ KIÁLLÍTÁSA
Egy különleges alkotó különleges, szép világába pillanthat be az, aki megnézi a Szűcs Henriett zenetanár, fazekas népi iparművész, szakoktató kerámiáiból rendezett kiállítást Hajdúsámsonban. A kiállítást Dr. Tar Károlyné, a Kézműves Alapítvány kurátora nyitja meg október 12-én 16 órakor a Petőfi Sándor Városi Könyvtár, Közművelődési és Muzeális Intézményben. A megnyitón közreműködik: Szűcs Henriett zenetanár zongorán és Griger Judit zenetanár fuvolán.
TOVÁBB ⇨
2018 október 8. hétfő
25 ÉVES A BIHARI NÉPMŰVÉSZETI EGYESÜLET
Gazdag és tartalmas programokkal ünnepli fennállásának negyedszázados évfordulóját a Bihari Népművészeti Egyesület. Október 8-án 16 órakor az ebből az alkalomból az egyesület gyűjteményéből rendezett Szülőföldünk Biharország című kiállítást Dr. V. Szathmári Ibolya néprajzkutató, ny. megyei múzeumigazgató nyitotta meg Berettyóújfaluban, a Nadányi Zoltán Művelődési Házban. Köszöntőt mondott Török Istvánné elnök és Bulcsu László, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés alelnöke. A 25 éves  egyesületet köszöntötte a Kézműves Alapítvány.
TOVÁBB ⇨
2018 október 4. csütörtök
KÖZELÍTÉSEK - A NAGYBÁNYAI FAZEKASSÁG
Bagossy Sándor fazekas, Csokonai-díjas népi iparművész, a Népművészet Mestere, a nagybányai fazekasság világhírű képviselője tart tárlatvezetést a Déri Múzeumban, a Párhuzamosok találkozása című kiállításon október 4-én, csütörtökön 16.30 órától.
TOVÁBB ⇨
2018 október 2. kedd
PORKOLÁB FERENC SZŰR - ÉS SZŰRRÁTÉT KÉSZÍTŐ NÉPI IPARMŰVÉSZ, A NÉPMŰVÉSZET MESTERE KIÁLLÍTÁSA
A Derecskén élő Mester munkáiból rendeztek kiállítást a VOKE Egyetértés Művelődési Központ kiállítótermében. A kiállítást október 2-án 16 órakor nyitja meg Holb Margit Ferenczy Noémi – díjas textilművész és október 31-ig látogatható az intézmény nyitvatartási idejében.
TOVÁBB ⇨
2018 szeptember 29. szombat
A FEKETE EDÉNYEK NYOMÁBAN
A „Párhuzamosok találkozása - A magyar népi kerámia emlékei két magángyűjteményben” című időszaki kiállításon a Déri múzeumban szeptember 29-én (szombaton) 10 órától ifj. Fazekas István fazekas, Népi Iparművész a híres nádudvari fekete kerámiával ismerteti meg a kiállítás látogatóit, az érdeklődőket. 
TOVÁBB ⇨
2018 szeptember 15. szombat
SÁRÁNDI FALUNAP - VÁSÁRI SOKADALOM
Sáránd önkormányzata a hagyományokhoz híven ebben az évben is szeptemberben rendezi meg a község napját. Színes őszi programot kínálnak a lakosságnak és a településre látogatóknak.Szeptember 15-én fél kilenckor Szántó József polgármester köszöntőjével indul az egész napos sokadalom, melyben lesz kirakodó vásár, motorosok felvonulása, zenés műsorok népszerű előadókkal, tésztás ételek főzőversenye, kertészeti verseny, tombola és ismét megnyitja kapuit a Sárándi Csárda és lacikonyha. Különleges őszi élmények és kedves vendégfogadás várja a látogatókat, résztvevőket.
TOVÁBB ⇨
2018 szeptember 14. péntek
„VIRÁGOS MESÉIM” – kiállítás
Gyimesiné Behina Éva díszítőfestő, a sokoldalú kézműves alkotásaiból nyílt kiállítás a DMK Tímárház - Kézművesek Házában szeptember 14-én 17 órakor. A résztvevőket Mátrai - Nagy Andrea, a Tímárház vezetője köszöntötte, majd az október 15-ig látogatható kiállítást Sütő Brigitta, hímző, a Népművészet Ifjú Mestere nyitotta meg.
TOVÁBB ⇨
2018 szeptember 1. szombat
SAM 3. - A Sárándi Alkotóműhely kiállítása
Már 3. alkalommal szervezte meg a Sárándon élő Vincze László grafikusművész, a SAM Alapítvány elnöke a település önkormányzata és lakosai által is támogatott alkotótábort. Ebben az évben is kiváló képzőművészek mentek el a hívó szóra, hogy megismerkedve a sárándi tájjal, az ott élő emberekkel, értékekkel, élményeiket megjelenítsék, képpé formálják. A létrehozott alkotásokból kiállítást rendeztek, melyet Dr. Vajda Mária muzeulógus, néprajzkutató, a Kézműves Alapítvány kurátora, titkára nyitott meg szeptember 1-jén 16 órakor a közösségi házban.
TOVÁBB ⇨
2018 augusztus 18. szombat
PÁRHUZAMOSOK TALÁLKOZÁSA - A magyar népi kerámia emlékei két magángyűjteményben
Több ezer kerámiából válogatták a Déri Múzeum augusztus 18-án megnyílt időszaki kiállítását. A látogatókat Dr. Angi János, a múzeum igazgatója és Szentei Tamás, a debreceni polgármesteri hivatal kulturális osztályának vezetője köszöntötte.  A szakmai megnyitót Dr. Kemecsei Lajos a Néprajzi Múzeum főigazgatója tartotta. A rendhagyó megnyitón a gyűjteménye létrejöttéről dr. Sipos József beszélt. Közreműködött csodás énekével, népdalcsokorral Bárdosi Ildikó, muzsikált  Molnár Miklós.
TOVÁBB ⇨
2018 augusztus 9. csütörtök
KÉZMŰVESEK A DEBRECENI NYÁRI NAPKÖZIS TÁBORBAN
Nagy népszerűségnek örvendtek a gyerek körében a Kézműves Alapítvány által szervezett  népi kézműves foglalkozások a nyári napközis táborban. Egész nyáron át a DMJV Gyermekvédelmi Intézménye szervezte a tábort a debreceni gyermekeknek, melynek most a Vörösmarty M. Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola épülete és szép nagy udvara volt a helyszíne. 16 féle kézműves foglalkozáson vehettek részt a táborozók július 5. és 19-én, valamint augusztus 2. és  9-én. 
TOVÁBB ⇨
2018 július 6. péntek
MÉZESKALÁCSOS NAPOK DEBRECENBEN
A Déri Múzeum idén is megrendezi a mézeskalácsos napokat, melynek helyszíne a Déri tér.
2018. július 6-7-én (pénteken és szombaton) 16.00-22.00 óráig kézműves tevékenységek, köztük mézeskalács díszítés, gyermekprogramok, koncertek, előadások várják az érdeklődőket.
TOVÁBB ⇨
2018 június 26. kedd
KÉZMŰVESEK AZ ERZSÉBET TÁBORBAN
A Dózsa György Általános Iskola kiválóan megszervezett Erzsébet táborában június 26-án kézműves napot tartottak. A Hajdú-Bihar megyei népi iparművészek által vezetett jó hangulatú foglalkozásokon természetes anyagokból készítettek a gyerekek hagyományos eljárással használati és ajándéktárgyakat: bőrből, textilből, fonalból, gyöngyből, karkötőket, babákat, nemezből kulcstartót, vesszőből ajtódíszeket. Volt agyagozás és nagy beleéléssel szűrrátétes könyvjelzőket, alátéteteket is vagdostak. De nagy népszerűségnek örvendtek – elsősorban a fiúk körében - a népi gyermek ügyességi játékok is. 
TOVÁBB ⇨
2018 június 1. péntek
KÖSÖNTYŰ - pályázat - kiállítás - szakmai találkozó - a Tímárházban
Ebben az évben ötödik alkalommal hirdette meg a Debreceni Művelődési Központ a KÖSÖNTYŰ ékszerkészítő pályázatot. Az előző, 2017. évi díjazottak (Gyöngy Hajnal, Kárándi Tamás, Lócska Orsolya, és Tóth Szilvia) munkáiból rendeztek kiállítást a Tímárházban és értékelték az idei pályamunkákat, illetve díjazták a legjobbakat. A kiállítás megnyitó résztvevőit június 1-jén 17 órakor Jantyik Zsolt, a DMK igazgatója köszöntötte, a szakmai megnyitót Mátrai - Nagy Andrea, a DMK osztályvezetője tartotta.  
TOVÁBB ⇨
2018 május 31. csütörtök
VALLÁSI MOTÍVUMOK A DEBRECENI KERÁMIAMŰVÉSZETBEN – KIÁLLÍTÁS
Terdik Angéla fazekas népi iparművésznek a Debreceni Református Nagytemplomban  rendezett  kiállítása nyitva tartását meghosszabbították és még 2018. május 31-ig látogatható hétfőtől péntekig 9-16-ig, szombaton  9-13-ig és vasárnap 12-16 óráig.
A kiállításon megtekinthetők a Hajdúsámsoni Öltögetők Klubja hímzett alkotásai is. 
TOVÁBB ⇨
2018 május 17. csütörtök
X. NEMZETKÖZI FAZEKAS FESZTIVÁL DEBRECENBEN
A H-B Megyei Népművészeti Egyesület által kétévente megrendezett fazekas ünnepre 10. alkalommal kerül sor Debrecenben. Az eseményre a szervezők pályázatot hirdettek a fazekas mesterek számára. A 21 pályázó mintegy 100db tárgyát szakmai zsűri értékelte. Az ezekből rendezett kiállítás megnyitóját és a díjátadást május 17-én 15 órától tartották a Kölcsey Központban. A június 12-ig látogatható kiállítást Kékedi László, a MMA tagozatvezetője nyitotta meg. A Dr. Papp László Debrecen polgármestere, a program fővédnöke május 18-án köszöntötte a résztvevőket és a közönséget, majd átadta a  mestereknek a Fesztivál Diplomát.
TOVÁBB ⇨
2018 május 7. hétfő
A CSAPÓKERTI NÉPI DÍSZÍTŐMŰVÉSZETI KÖR KIÁLLÍTÁSA
Az alkotó közösség - melynek vezetője G. Tóth Aranka hímző népi iparművész, a Népművészet Mestere – legújabb munkáiból és Terdik Angéla fazekas népi iparművész kerámiáiból nyílik kiállítás a DMK Csapókerti Közösségi Házában (Debrecen, Süveg u. 3. ).
Az alkotókat és a közönséget a városrész önkormányzati képviselője, Jámbor Ferenc köszönti. A kiállítást Hubert Erzsébet etnográfus, a Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület elnöke nyitja meg. Közreműködik: Rácz Boglárka népdalénekes.A kiállítás május 25-ig látogatható.
TOVÁBB ⇨
2018 május 7. hétfő
SZENT GYÖRGY-NAPI NÉPSZOKÁSOK
Dr. Vajda Mária PhD néprajzkutató, címzetes egyetemi docens előadását hallgathatják meg az érdeklődők a Szent György naphoz kötődő népszokásokról a DMK Csapókerti Közösségi Házában (Debrecen, Süveg u. 3. ) május 5-én 14 órától.
TOVÁBB ⇨
2018 április 17. kedd
„A Napba öltözött asszony – gótikus oltárképek és falikárpitok bűvöletében” - kiállítás
2018. április 17.- május 11-ig látogatható a Benedek Elek Könyvtár galériájában az Egri Kató gobelin képeiből rendezett kiállítás. Április 17-én 17 órakor megnyitja: Dr. Tar Károlyné, a Kézműves Alapítvány kurátora. Közreműködik: Budai Orsolya.
TOVÁBB ⇨
2018 április 12. csütörtök
„MEGÚJULÓ ÖRÖKSÉG” - KIÁLLÍTÁS
Ifj. Fazekas István fazekas népi iparművész kerámiáiból rendeztek kiállítást Nádudvaron az Ady Endre Művelődési Központban.  A kiállítást Dr. Bodnár Zsuzsanna néprajzkutató nyitotta meg április 12-én 17 órakor. Ifj. Fazekas István fazekas népi iparművészt több évtizedes értékteremtő, a nádudvari fazekas hagyományokat átörökítő, kiemelkedő tevékenységéért, a „Megújuló örökség” című kiállítása és abból az alkalomból, hogy 25.  éve műveli ősei mesterségét megkapta „A Kézműves Alapítvány Nívó díja” elismerést, melyet az alapítvány kuratóriumának elnöke, Hunyadi Sándor adott át.
TOVÁBB ⇨
2018 március 10. szombat
CSICSERI CSÓCSA NAP a DMK Tímárház – Kézművesek Házában
A találékonyságáról híres és a természetes alapanyagokból kiváló termékeket saját maga előállító kézműves, Kiss Mihály ez alkalommal legújabb találmányát, a csicseri gombócot és a különleges összetételű lekvárját tárta az érdeklődők elé. A résztvevők megkóstolhatták falusi vendégasztaláról az igazi paprika, cékla, alma, hagyma, és a paradicsomos ízesítésű csicseri finomságát, valamint a felülmúlhatatlan csicseri gombócát. A következő alkalom 2018. március 24-én, 10 órától lesz a Tímárházban.
TOVÁBB ⇨
2018 március 8. csütörtök
„NEMEZ A VILÁG KÖZEPE” – kiállítás
Mátrai - Nagy Andrea a sokoldalú, kreatív kézműves alkotásaiból nyílt kiállítás az Újkerti Közösségi Házban március 8-án, a Nőnapon.
A kiállítást Vetró Mihály nemezműves mester, a BSZC Nádudvari Kézműves Szakközépiskola művészeti vezetője nyitotta meg. Közreműködött Oláh Anita hárfán. A nagyszámú közönséget Szabó Katalin a közösségi ház vezetője köszöntötte. Az alkotó saját tervezésű és kivitelezésű színes, modern nemez öltözékei, kiegészítői és hímzett ruhái április 6-ig tekinthetők meg.
TOVÁBB ⇨
2018 március 6. kedd
DEDE ORSOLYA KIÁLLÍTÁSA
Dede Orsolya szövő, a Népművészet Ifjú Mestere kiállítása március 6-30-ig tekinthető meg Debrecenben a Tímárház - Kézművesek Háza kisgalériájában.
TOVÁBB ⇨
2018 február 22. csütörtök
„AGYAGBA ÉGETETT VALLÁS – A NÉP - ÉS IPARMŰVÉSZET HATÁRÁN”
A debreceni kerámiaművészetről és az abban fellelhető vallási motívumokról tart előadást Dr. P. Szalay Emőke nyugalmazott főmuzeológus, a néprajz tudományok habilitált kandidátusa. Terdik Angéla fazekas népi iparművész Nagytemplomban látható kiállítása az előadás alapja, de számos más érdekességet is megtudhatnak itt az érdeklődők.
TOVÁBB ⇨
2018 február 17. szombat
ÉVÉRTÉKELŐ KÖZGYŰLÉST tartott a Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület
A 2017-ben 35 éves jubileumát ünneplő Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület az elmúlt évet gazdag programmal zárta. A DMK Belvárosi Közösségi Házában tartott közgyűlésen szekciónként, majd az egyesület elnöke, Hubert Erzsébet átfogóan összegezte az elvégzett munkát, ami során számos eredményről számoltak be az egyesület tagjainak. A hagyományoknak megfelelően ez évben is átadták az egyesület díjait.
 
TOVÁBB ⇨
2018 február 16. péntek
BAGOSSY SÁNDOR KIÁLLÍTÁSA
Hajdúszoboszlón, a Bocskai Múzeumban Dr. Vajda Mária néprajzkutató nyitotta meg Bagossy Sándor Csokonai-díjas fazekas, a Népművészet Mestere kiállítását. A megnyitó népes közönséget Bihari-Horváth László, a múzeum igazgatója köszöntötte.
A kiállítás május 13-ig látogatható.
TOVÁBB ⇨
2018 február 6. kedd
KOROK ÉS PIPÁK - kiállítás
Császár József pipa- és ásványgyűjteményéből rendeztek kiállítást a DMK Újkerti Közösségi Házában, mely március 14-ig látogatható.
 
TOVÁBB ⇨
2018 február 2. péntek
FAZEKASOK FAKANÁLLAL
Rendhagyó, jó hangulatú, ízes programot szervezett Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület Debrecenben február 2-án a Népi Mesterségek Házában, mellyel kapcsolódtak a Magyar Népművelők Egyesülete által meghirdetett „Kultúrházak Éjjel - Nappal” elnevezésű országos rendezvénysorozathoz is. Ezen a délutánon az egyesület fazekas tagjai nemcsak mesterségük remekeit, de ételkészítési tudományukat is bemutatták. Saját edényeikben sütöttek, főztek és azzal kínálták a vendégeket. 
TOVÁBB ⇨
2018 január 25. csütörtök
„NYITVA VAN AZ ARANYKAPU...” - KIÁLLÍTÁS
A Magyar Kultúra Ünnepe alkalmából a Debreceni Fafaragók Baráti Körének kiállítását nyitották meg január 25-én a Józsai Közösségi Házban. A résztvevőket Dr. Mazsu János, Debrecen MJV Kulturális Bizottságának elnöke köszöntötte. A kiállítást Szabó Antónia, Holló László-díjas képzőművész nyitotta meg. Közreműködött a Hajdúsági Népzenei Együttes és a Guzsalyas Néptánccsoport. 
TOVÁBB ⇨
2018 január 23. kedd
ÚJRAÍRT NÉPMŰVÉSZET - KIÁLLÍTÁS
Makoldi Sándor festőművész és szellemi körének kortárs népművészeti alkotásaiból nyílt kiállítás a Debreceni Művelődési Központ Belvárosi Galériájában. Köszöntőt mondott Komolay Szabolcs Debrecen alpolgármestere. A megnyitón elhangzott „Bölcsőtől a sírig” - Galánfi András (Kossuth-díjas) Sinka István születésének 120. évfordulójára összeállított műsora. Közreműködött a Berde család Bárándról.
TOVÁBB ⇨
2018 január 19. péntek
A DERECSKEI KÉZMŰVES KÖR KIÁLLÍTÁSA
A Tímárházban kiállításon mutatkozik be a Derecskei Kézműves Kör, aminek megnyitóját január 19-én 17 órakor tartották. A kiállítást, mely február 16-ig látogatható, Jantyik Zsolt, a Debreceni Művelődési Központ igazgatója nyitotta meg. Közreműködött: a Tilinkó Népdalkör. 
TOVÁBB ⇨
2018 január 19. péntek
ÖRÖKÜL KAPTUK
Lőrincz Aladárné, Lőrincz Etel és Kontár Veronika közös kiállítását rendezi meg a Hagyományok Háza a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban. A kiállítást január 19-én 14-én Beszprémy Katalin, a hagyományok Háza Népművészeti Módszertani Műhelyének tárvezetője nyitja meg. Közreműködik: Fábián Éva mesemondó, népdalénekes.
A kiállítás 2018. március 14-ig látogatható.
 
TOVÁBB ⇨

NÉPI KÉZMŰVES ÉRTÉKTÁR

TÍMÁRHÁZ - KÉZMŰVESEK HÁZA

ORSZÁGOS IFJÚSÁGI NÉPI KÉZMŰVES PÁLYÁZAT

KÉZMŰVES SZAKMAI TÁR

MÍVES GYŰJTEMÉNY

KURATÓRIUM

IMPRESSZUM