NYITÓLAP

KÉZMŰVESEK

ALKOTÓKÖRÖK

PÁLYÁZATOK

TÁBOROK

KÉPZÉSEK

KIADVÁNYOK

KÉPTÁR

HASZNOS OLDALAK2018 december 6. csütörtök
A FURTAI HÍMZÉS - NYÍLT NAP HÍMZŐKNEK

A DMK Tímárház – Kézművesek Házába nyílt napra hívják a hímző szakkörök mindazokat, akik szeretnének megismerkedni a furtai hímzéssel. A 95 éve született néhai Varga Dánielné Juhász Erzsébet népi iparművésznek, a Népművészet Mesterének köszönhető e szép hímzéshagyomány újraélesztése, fennmaradása.
A Hímezzünk közösen! című programsorozat következő programját december 6-án, 14 órától tartják, melyen megemlékeznek a 2001-ben elhunyt Erzsi néniről is.

A legfontosabb, hogy egyszínű textilre egyszínű fonallal hímezzünk. Vagy fehérre fehérrel, esetleg pirossal, kékkel vagy kék anyagra fehérrel. A lényeg az, hogy ne legyen olyan színes mint például a kalocsai. Mintáinkban a vadrózsa, a szegfű és a margaréta jelenik meg.”  Varga Dánielné, Juhász Erzsébet

„A furta hímzés Varga Dánielné Juhász Erzsébet népi iparművész a népművészet mesteréhez kötődik.  Juhász Erzsébet 1923-ban született Furta településen, munkássága során megkapta a „népművészet mestere" kitüntető címet.
2001.  májusában elhunyt és halálával pótolhatatlan veszteség a furtai népművészetet és a furtai hagyományokat. A képviselő-testület emlékének megőrzése érdekében döntött úgy, hogy a Művelődési Ház nevében megőrzi munkásságát.
 Erzsi néni munkásságának köszönhető, hogy a magyar népi hímzések között méltán méltó helyet vívott ki a furtai hímzés és ma is rajzolják ezt a formavilágot.
 A 60-as években már majd nem feledésbe ment a nagyon értékes hímzési mód, forma- és mintavilág, amikor 1961-ben a jelenlegi művelődési házban megszervezte a hímző szakkörét kb. 40 asszonnyal. Ettől kezdve lendületet kapott a hímzés, egyre több kiállításon, háznál, és egyéb helyen jelentek meg a hímzések.
 Ennek a munkásságnak köszönhetően ma is élő ez a hímzés és méltó módon adózunk emlékének.”
Forrás:
http://www.furta.hu/moduls-hagyomanyaink-a_furtai_himzes-himzesi_ruhazat

További információk a furtai hímzésről:
http://www.furtam.hupont.hu/2/furtai-imzes#ixzz5WfRH7eKk
https://www.veol.hu/egyeb/a-furtai-himzes-torteneterol-es-alkalmazasarol-1840538/
http://www.biharlap.hu/hir/5926/Juhasz-Erzsebet-a-hires-furtai-himzes-tervezoje-es-rajzoloja.html
http://www.studiolum.com/nm/hu/vargadanielne.htm
http://www.furta.hu/moduls-hagyomanyaink-a_furtai_himzes
https://hu.wikipedia.org/wiki/Furtai_h%C3%ADmz%C3%A9s
https://www.naplo.hu/helyi/2018/08/28/a-himzesrol-sosem-mondanak-le.naplo
 ⇦ VISSZA

NÉPI KÉZMŰVES ÉRTÉKTÁR

TÍMÁRHÁZ - KÉZMŰVESEK HÁZA

ORSZÁGOS IFJÚSÁGI NÉPI KÉZMŰVES PÁLYÁZAT

KÉZMŰVES SZAKMAI TÁR

MÍVES GYŰJTEMÉNY

KURATÓRIUM

IMPRESSZUM