NYITÓLAP

KÉZMŰVESEK

ALKOTÓKÖRÖK

PÁLYÁZATOK

TÁBOROK

KÉPZÉSEK

KIADVÁNYOK

KÉPTÁR

HASZNOS OLDALAK2018 október 8. hétfő
25 ÉVES A BIHARI NÉPMŰVÉSZETI EGYESÜLET
Gazdag és tartalmas programokkal ünnepli fennállásának negyedszázados évfordulóját a Bihari Népművészeti Egyesület. Október 8-án 16 órakor az ebből az alkalomból az egyesület gyűjteményéből rendezett Szülőföldünk Biharország című kiállítást Dr. V. Szathmári Ibolya néprajzkutató, ny. megyei múzeumigazgató nyitja meg Berettyóújfaluban, a Nadányi Zoltán Művelődési Házban. Köszöntőt mond Török Istvánné elnök és Bulcsu László, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés alelnöke. A 25 éves  egyesületet köszöntötte a Kézműves Alapítvány nevében Hunyadi Sándor elnök, Paróczainé Simay Ildikó és Dr. Tar Károlyné kurátorok. 
A kiállítás november 7-ig látogatható.
Október 13-án, szombaton 19 órától ünnepi közgyűlésen foglalják össze az elmúlt 25 év történéseit és országos szervezetek, intézmények vezetői köszöntik a kiemelkedő értékeket létrehozó egyesületet.
 
Az évforduló alkalmából az egyesület az alábbiak szerint foglalta össze röviden tevékenységét:
„ A Bihari Népművészeti Egyesület 1993-ban alakult 16 településről 20 fővel.
Mára már 31 településről 187 tagunk van, akik között vannak tiszteletbeli és pártoló tagok is. Alkotóink 27 féle mesterséget művelnek.
Célunkat leginkább Hevesi Sándor intézetével tudnánk megfogalmazni:
”A tradíciót nem úgy kell őrizni, mint poszt a lőportornyot, hanem mint Vesta szüzek a tüzet folyton élesztgetni kell, hogy ki ne aludjék.”
Célunk:
- a magyar népi kultúra, a tárgyalkotó népművészet feledésbe merült hagyományait felkutatni az elő hagyományokkal együtt, napjainkba, életünkbe beépíteni, újra tanítani,
- olyan közösséget alkotni, amelyben az egyesület tagjai jól érzik magukat, ahol az alkotókedv élteti az alkotó munkát,
- lehetőséget biztosítani mestereinknek helyi, regionális, országos kiállításokon való bemutatkozásra, helyi NIO zsűrizéseken megmérettetésre, konzultációra, konferenciákon, kurzusokon való tapasztalatcserére,
- tudásuk átadására a kézművesség iránt érdeklődőknek.
 Tevékenységeink:
- 1994 óta minden évben szervezünk NIO zsűrizést Berettyóújfaluban, ennek eredménye, hogy 28 népi iparművészünk van, 3 tagunk büszkélkedhet a Népművészet Mestere és 5 fő Népművészet Ifjú Mestere rangos címekkel. Közösségi munkánk elismeréseként 3 tagunk Király Zsiga díjban részesült és 1 tagunk Hagyományőrző díjban.
- 1994 óta működtetjük Alkotóházunkat, amelyet Berettyóújfalu Város Önkormányzata biztosít számunkra.
Itt kapnak helyet programjaink:
Családi játszóház, minden második hét szombatján
Időszaki kiállítások tagjaink alkotásaiból
Hímző-, szövő- és bőrös kör, szakkörök, tanfolyamok
Nemzetközi gyermek alkotótábor
Országos felnőtt kézműves tábor
„Kitesszük a szűrét” országos pályázat
Vándorlegény országos pályázat
A HÁZAK programja
Részt veszünk városunk, Berettyóújfalu, illetve a bihari térség településeinek rendezvényein, ahol szeretettel mutatjuk be a különböző mesterségek fortélyait, vezetünk gyermek foglakozásokat, rendezünk kiállításokat.
Segítséget nyújtunk értékeink feldolgozásában - Komádi hímzés - népszerűsítésében.
A Mesterségek Ünnepe kiemelt esemény az egyesület életében, hiszen ez a Mesterek Ünnepe! Arra törekszünk, hogy egy-egy mesterség műveletének folyamatát mutassuk be, ennek eredménye, hogy 2016-ban az Év Műhelye címet nyertük el.
Mestereink közül hárman nyerték el az Év Ifjú Mestere címet.
Tagjai vagyunk a Népművészeti Egyesületek Szövetségének, tartalmas együttműködésben dolgozunk tagszervezeteivel. Jó kapcsolatot ápolunk, együttműködünk a Hagyományok Házával, a Hajdú-Bihar - Megyei Önkormányzattal.
 Közművelődési megállapodásunk 2004 óta van Berettyóújfalu Város Önkormányzatával.
Együttműködési megállapodást kötöttünk az Olasz Pro Porcia Egyesülettel. Tagjaikkal évente találkozunk egymás rendezvényein (Számadónapok, Madarak fák napja, Búza ünnepe).
A gyermek alkotótáborba egyik évben hozzánk jön hat vendég gyermek Olaszországból, másik évben a mi gyermekeinek töltenek el egy hetet náluk.
Közös pályázati munkát végzünk a Margittai Pro Folk Egyesülettel, a NESZ tagszervezeteivel.
Egyesületünk baráti-szakmai közösség, mely kiemelkedő szakmai színvonalon képviseli a magyar népművészet értékeit, a népi kézművességet immár 25 éve.”
 
Dr. V. Szatmári Ibolya kiállítás megnyitója


⇦ VISSZA

NÉPI KÉZMŰVES ÉRTÉKTÁR

TÍMÁRHÁZ - KÉZMŰVESEK HÁZA

ORSZÁGOS IFJÚSÁGI NÉPI KÉZMŰVES PÁLYÁZAT

KÉZMŰVES SZAKMAI TÁR

MÍVES GYŰJTEMÉNY

KURATÓRIUM

IMPRESSZUM