NYITÓLAP

KÉZMŰVESEK

ALKOTÓKÖRÖK

PÁLYÁZATOK

TÁBOROK

KÉPZÉSEK

KIADVÁNYOK

KÉPTÁR

HASZNOS OLDALAK2018 november 12. hétfő
PALÁSTOK ÉS KÖZHATALMI JELKÉPEK - KIÁLLÍTÁS A RÉGI VÁROSHÁZÁN
Palástok és közhatalmi jelképek Debrecenben címmel nyílt kiállítás a Cívis Értéktár Galériában Kiss Árpádné népi iparművész munkáiból, valamint Kiss Árpádné, Mátrai - Nagy Andrea etnográfus, kézműves és Hangyel Roland designer közreműködésével készült palásttervekből.
Dr. Papp László polgármester köszöntőjében többek között szólt arról is, hogy „komoly kihívás megtalálni a 21. század gondolatisága és a tradíciók közötti összhangot”.
Dr. Mazsu János, a Debreceni Értéktár Bizottság elnöke örömét, és köszönetét fejezte ki a kiállítás létrejöttéért és elmondta:
„A debreceni polgárok, egyházi és világi elöljárók a jeles napokon évszázadokon keresztül nemcsak lélekben öltöztek díszbe, hanem viseletük is ünnepi volt, melyek motívumai és díszei egyházi vagy közhatalmi szimbólumokat ábrázoltak. Ez a nemes szokás mutatja azt, hogy megtisztelték az ünnepekben megtestesülő értéket, s ezzel önmagukat becsülték meg Debrecen polgárai és elöljáróik”.
Ez a hagyomány elevenedik meg Kiss Árpádné munkáiban és a kiállítás kettős anyagában. A bemutató egyik része a cívis polgári viseletekből és a főként egyházi elöljárók által viselt palástokból áll. Ezek a 21. században is hordható viseletek, a régi motívumkincs pedig újraalkotva szerepel az öltözékeken. – A kiállítás másik része a három palástterv, melynek megalkotására egy háromtagú kreatív alkotócsoport állt össze, hogy a hagyományos debreceni motívumkincs figyelembevételével olyan innovatív megoldást kínáljon Debrecen jelenlegi tisztségviselőinek, mely Debrecen megújuló erejének bemutatását szolgálhatja.
Forrás: http://www.haon.hu/palastokat-csodalhatunk-meg-a-regi-varoshazan/4047446
 

⇦ VISSZA

NÉPI KÉZMŰVES ÉRTÉKTÁR

TÍMÁRHÁZ - KÉZMŰVESEK HÁZA

ORSZÁGOS IFJÚSÁGI NÉPI KÉZMŰVES PÁLYÁZAT

KÉZMŰVES SZAKMAI TÁR

MÍVES GYŰJTEMÉNY

KURATÓRIUM

IMPRESSZUM