NYITÓLAP

KÉZMŰVESEK

ALKOTÓKÖRÖK

PÁLYÁZATOK

TÁBOROK

KÉPZÉSEK

KIADVÁNYOK

KÉPTÁR

HASZNOS OLDALAK2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014
3 ÉVTIZEDE A KÉZMŰVESSÉGÉRT
Köszöntjük honlapunk Kedves Látogatóit!
Immár 30 éve annak, hogy magánszemélyek és segítő szervezetek összefogásával létrehoztuk a Kézműves Alapítványt, mely civil szervezet azóta is folyamatosan szolgálja Debrecen város, a régió, illetve Magyarország népi kézművességét, segíti a mesterek, a fiatal alkotók, az alkotóközösségek munkáját, országos és nemzetközi megismertetését. Köszönjük támogatóink adományait, a számos sikeres közös programot, az együttműködést!  Köszönettel fogadjuk támogatását, adója 1%-nak felajánlását. Adószámunk: 19122490-1-09
TOVÁBB ⇨
2020 december 14. hétfő
KÖSZÖNJÜK!
A SZERETET ÜNNEPE alkalmával megköszönjük mindenkinek, aki támogatta, segítette  a népi kézművességet, a magyar tárgyi kultúra hagyományait  megismertető, átőrökítő tevékenységünket az elmúlt 30 évben! A járvány miatt ezt a köszönetet személyesen nem tudtuk elmondani, de ezúton is szeretnénk tudatni, hogy nagyon fontos volt minden támogatónk cselekedete és a számtalan, sok kedves visszajelzés szerint, fontos az alapítványunk munkája. Ez jóérzéssel tölt el bennünket, akik létrehozták és három évtizeden át működtették a Kézműves Alapítványt. Békés, szép karácsonyt és jó egészséget kívánunk mindenkinek!

 
TOVÁBB ⇨
2020 október 29. csütörtök
45 ÉVES A DEBRECENI TISZTA FORRÁS HÍMZŐKÖR.
Ebből az alkalomból - a Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület és a Kézműves Alapítvány támogatásával és közreműködésével - rendeztek ünnepi kiállítást a szakkör tagjainak munkáiból a Református Kollégium Múzeumában. A kiállítást Dóra Fruzsina etnográfus nyitja meg október 29-én 15 órakor. A megnyitón közreműködik Virágos Lajosné Kozák Anikó és a Debreceni Lyra Szimfonikus Zenekar Kamara Együttese. A kiállítás december 1-ig tekinthető meg.
TOVÁBB ⇨
2020 október 16. péntek
ÉLŐ NÉPMŰVÉSZET ORSZÁGOS PÁLYÁZAT ÉSZAK-ALFÖLDI REGIONÁLIS KIÁLLÍTÁSA BERETTYÓÚJFALUBAN
Már épül a 2020. évi Élő Népművészet országos pályázat észak-alföldi regionális kiállítása, mely október 16. és december 18. között lesz megtekinthető Berettyóújfaluban, a megújult zsinagóga épületében. Köszöntőt mond Bulcsú László a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat Közgyűlésének alelnöke és Muraközi István Berettyóújfalu polgármestere. A kiállítást Beszprémy Katalin, az országos pályázat kurátora nyitja meg október 16-án 10 órakor.
TOVÁBB ⇨
2020 szeptember 18. péntek
„A TŰZ ÉS A FÖLD MŰVÉSZETE”
A nádudvari Fazekas dinasztia tagja, ifj. Fazekas István népi iparművész kerámiáit mutatják be Celldömölkön a Kemenesaljai Művelődési Központban. A kiállítást szeptember 18-án, 17 órakor nyitja meg Gráfik Imre etnográfus, muzeológus, a néprajz tudományok kandidátusa.
TOVÁBB ⇨
2020 szeptember 11. péntek
A KÉZMŰVESSÉG ÜNNEPE DEBRECENBEN
A Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület szeptember 11-12-13-án rendezi meg a X. Debreceni Népi Kézműves Fesztivált és a XI. Nemzetközi Fazekas fesztivált. A rendezvényeket ebben az évben is támogatja a Kézműves Alapítvány. A Református Kollégium Múzeuma ad helyet 10 napon át a XI. Nemzetközi Fazekas Fesztivál pályázati kiállításának, melyet dr. Puskás István, Debrecen  város alpolgármestere nyit meg szeptember 11-én, pénteken. A Fesztivál ünnepi megnyitójára, melyen a kézműveseket és közönséget Pajna Zoltán, a Megyei Közgyűlés elnöke köszönti, a Csapó utcai sétálóövezetben kerül sor szeptember 12-én, szombaton.
 
TOVÁBB ⇨
2020 augusztus 20. csütörtök
NÉPMŰVÉSZET A DEBRECENI VIRÁGKARNEVÁLON
Nagy érdeklődés kísérte augusztus 20-22 között a Rózsa utcán a Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület által szerevezett kézműves vásárt és bemutatót, melyen az ebben az évben 30 éves Kézműves Alapítvány is részt vett. Az alkotók maguk árulták nívós portékáikat, amik Debrecen és a Hortobágy hagyományait őrzik. Az odalátogatók sokasága vásárolhatott természetes anyagokból készített munkákat: 
TOVÁBB ⇨
2020 július 11. szombat
XIX. FAZEKAS NAPOK MAGYARSZOMBATFÁN
A július 11-én kezdődő négy napos rendezvény központi témája a fazekasság, amit szakmai előadások, bemutatók, versenyek és kirakodó vásár tesz vonzóvá mind a mesterek, mind a nagyközönség számára. Évről-évre 35-40 fazekas mester állandó vendége a rendezvénynek, ami bizonyítja, hogy a szakmában elismert és számon tartott eseményről van szó. A program egyedisége a fazekasok versenyében, a fazekas porták bemutatkozásában, a kapcsolódó kulturális és szakmai programokban rejlik, melynek hatása messze túlmutat a településen, és képes az egész tájegység reprezentatív képviseletére. 
TOVÁBB ⇨
2020 május 20. szerda
ALKOTÓI PÁLYÁZAT KÉZMŰVESEKNEK
A Hagyományok Háza a „Maradj otthon!” felhíváshoz csatlakozva, alkotói pályázatot hirdet népi kézművesek számára. A pályázatot népi iparművészek, alkotók részére hirdetik, de várják amatőr alkotók tárgyait is. Pályázhatnak az alábbi szakmák képviselői: fazekasság, csipkekészítés, kékfestő, viselet, népi ékszer, szőttes, nemez, faművesség, csont és szarufaragás, bútorfestés, kovácsmesterség, hímzés, bőrművesség, csuhé-, gyékény-, káka- szalma-, és vesszőfonás, mézeskalács, hímes tojás és gyermekjáték, cipő készítés.
Forrás: https://hagyomanyokhaza.hu/hu/node/4541
TOVÁBB ⇨
2020 február 4. kedd
Fa-Faragó-Szerszám - VASS TAMÁS NÉPI IPARMŰVÉSZ KIÁLLÍTÁSA
A VOKE Egyetértés Művelődési Központban (Debrecen, Faraktár u. 67.) február 4-én 16 órakor nyitja meg a kiállítást Dr. Vajda Mária PhD néprajzkutató, címzetes egyetemi docens.
Vass Tamás népi iparművész míves alkotásai március 1-ig tekinthetők meg.
TOVÁBB ⇨
2020 január 22. szerda
FA – JÁTÉKOK - NAGY SÁNDOR FAFARAGÓ NÉPI IPARMŰVÉSZ KIÁLLÍTÁSA
A Magyar Kultúra napján, január 22-én, szerdán 14 órakor a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban (1011 Budapest, Fő utca 6.) nyílik Nagy Sándor fafaragó népi iparművész kiállítása. A debreceni alkotó kiállítását - mely március 7-ig látogatható - Dr. Györgyi Erzsébet, a Kiss Áron Magyar Játék Társaság elnöke nyitja meg. A kiállításmegnyitón közreműködik a Kotkoda töki asszonykórus.
TOVÁBB ⇨
2020 január 21. kedd
AZ AGYAG ÉS ÉN - MAGYAR ZITA NÉPI IPARMŰVÉSZ KIÁLLÍTÁSA
A Magyar Kultúra Napja előestéjén, január 21-én 17 órakor nyitja meg Kolozsvári István, a Bihari Népművészeti Egyesület elnöke Magyar Zita fazekas népi iparművésznek, a Népművészet Ifjú Mesterének a kiállítását Berettyóújfaluban, a Bihar Vármegye Galériában (Bajcsy Zsilinszky u. 27.) Közreműködik Turzó Boglárka népdalénekes. A kiállítás február 28-ig látogatható. A kiállításról e filmet Kari Sándor készítette: https://www.youtube.com/watch?v=aBVya-6mVJ0
TOVÁBB ⇨

NÉPI KÉZMŰVES ÉRTÉKTÁR

TÍMÁRHÁZ - KÉZMŰVESEK HÁZA

ORSZÁGOS IFJÚSÁGI NÉPI KÉZMŰVES PÁLYÁZAT

KÉZMŰVES SZAKMAI TÁR

MÍVES GYŰJTEMÉNY

KURATÓRIUM

IMPRESSZUM