NYITÓLAP

KÉZMŰVESEK

ALKOTÓKÖRÖK

PÁLYÁZATOK

TÁBOROK

KÉPZÉSEK

KIADVÁNYOK

KÉPTÁR

HASZNOS OLDALAK2024 2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015
KÖZEL 3 ÉVTIZEDE A KÉZMŰVESSÉGÉRT
Köszöntjük honlapunk Kedves Látogatóit! Itt számos, a népi kézművességgel kapcsolatos aktuális információt nyújtunk, melyek mindazoknak hasznosak lehetnek, akik a természetes anyagokból készített míves tárgyakat, azok készítésének módját, a mestereket szeretnék megismerni. Bízunk abban, hogy az alkotók, a szakemberek, az iskolák diákjai, pedagógusai, a szakkörök - és mindazok, akiknek fontosak a magyar tárgyi kultúra értékei, - élményekre, információkra találnak a honlapunkon. Köszönettel fogadjuk támogatását, adója 1%-nak felajánlását. A Kézműves Alapítvány adószáma: 19122490-1-09
TOVÁBB ⇨
2019 december 24. kedd
Köszönet- köszöntő
Kedves Barátaink, Együttműködő Partnereink!
A   jövőre 30 éves Kézműves Alapítvány nevében köszönjük az ezévi segítséget, a figyelmet, az együttműködést.
Áldott, szeretetteljes karácsonyt és boldog újesztendőt kívánunk!   A Kézműves Alapítvány kuratóriuma
 
TOVÁBB ⇨
2019 november 16. szombat
AZ ÉRMELLÉK ELFELEDETT VILÁGA …
címmel nyílik vándorkiállítás Létavértesen (Irinyi u. 7.) a Rozsnyai István Muzeális Gyűjtemény időszaki kiállító termében, melyet Szűcs György Áron etnográfus ajánl az érdeklődők figyelmébe. Közreműködik a Szeredás Együttes.
TOVÁBB ⇨
2019 november 15. péntek
A XIII. Országos Gyermek- és Ifjúsági Népi Kézműves Pályázat zárórendezvényei
A XIII. Országos Gyermek- és Ifjúsági Népi Kézműves Pályázat díjazottjainak alkotásait az Ifjú Kézművesek Országos Kiállításán tekintheti meg a közönség Debrecenben, a Belvárosi Galériában. A megnyitót és a díjátadót november 15-én 11 órától tartották. Köszöntőt mondott Halász János országgyűlési képviselő, a Városok, Falvak Szövetségének elnöke. A pályamunkákat a zsűri nevében Dr. V. Szatmári Ibolya néprajzkutató értékelte. (A részletes összegzés alább olvasható.) Ez alkalommal  a különböző kategóriákban összesen 63 díjat osztottak ki. 
TOVÁBB ⇨
2019 október 4. péntek
A XIII. ORSZÁGOS GYERMEK ÉS IFJÚSÁGI NÉPI KÉZMŰVES PÁLYÁZAT AZ ÉSZAK-ALFÖLDI RÉGIÓBAN
A XIII. Országos Gyermek és ifjúsági Népi Kézműves Pályázat Észak-Alföldi lebonyolítását ez alkalommal is a Bihari Népművészeti Egyesület végezte Berettyóújfaluban. A régióban 77 pályázó 352 alkotást nyújtott be. Hajdú-Bihar megyéből összesen 60-an, Jász-Nagykun-Szolnok megyéből 7-en, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből 6-an, határon túlról pedig 4-en pályáztak. A zsűri - F.Tóth Mária, Magyar Zita és Hutkai Lászó  - szeptember 30-án értékelte a munkákat. Összesen 40 díjat osztottak ki az egyéni és közösségi kategóriákban. 
TOVÁBB ⇨
2019 október 4. péntek
Megnyílt a TUBUS HELYTÖRTÉNETI MÚZEUM MONOSTORPÁLYIBAN
Új funkciót kapott Monostorpályi ikonikus épületegyüttese. Az önkormányzat 1992-ben vásárolta meg  és azóta több felújítást is végeztek rajta. A község régi álma valósult meg a TUBUS Helytörténeti Múzeum, valamint a Rendezvény- és Vásártér létrejöttével, melynek az ünnepélyes átadóját október 4-én tartották. Az eseményen, ahol részt vett Pajna Zoltán a megyei közgyűlés elnöke és Dr. Vitányi István országgyűlési képviselő is, Szabó József polgármester megköszönte a lakossági értékfelajánlásokat.
TOVÁBB ⇨
2019 október 3. csütörtök
MEGSZÉPÜLT A TÁJHÁZ KONYÁRON
A tájház a Kubinyi Ágoston Program keretében újult meg, így továbbra is méltó módon szolgálhatja a település tárgyi és szellemi örökségének megismertetését. Az épület múltjáról egy „1808” feliratú mestergerenda is árulkodik. Október 3-án, a beruházás ünnepélyes átadóján Bihari-Horváth László muzeológus röviden ismertette a tájház történetét, Vig Szilárd polgármester pedig a renoválás munkálatait részletezte. Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat elnöke háláját fejezte ki az ingatlant felajánló Varga családnak és
TOVÁBB ⇨
2019 szeptember 30. hétfő
A KABAI HÍMZŐ ÉS CSIPKEVARRÓ SZAKKÖR KIÁLLÍTÁSA
A Kabai Mácsai Sándor Művelődési Házban mutatják be a helyi Hímző és Csipkevarró Szakkör legújabb munkáit. A kiállítást 2019. szeptember 30-án, hétfőn 16 órakor nyitja meg Hubert Erzsébet etnográfus. Közreműködik a Szélrózsa Néptánc-együttes szenior csoportja. A kiállítást rendezője Molnár Tiborné Király Zsiga - díjas hímző népi iparművész, a Kabai Hímző és Csipkevarró Szakkör vezetője és Nagy Istvánné, a kabai csipkevarrók szakmai vezetője. A kiállítás megtekinthető 2019. szeptember 30-tól október 11-ig, hétköznapokon 8-20 óráig.
TOVÁBB ⇨
2019 szeptember 25. szerda
A SÁRRÉT VIRÁGAI - kiállítás és könyvbemutató
Derecenben, a Homokkerti Közösségi házban hímzett lakástextilekből nyílik kiállítás szeptember 25-én 14 órakor, mely alkalommal Dr. V. Szathmári Ibolya néprajzkutató bemutatja Bujdosó Sándornénak, a Népművészet Mesterének „A furtai hímzés” című könyvét. Köszöntőt mond Türk László a városrész önkormányzati képviselője. A kiállítást, melynek rendezője Tarsoly Andorné népi iparművész, Mátrai-Nagy Andrea etnográfus nyitja meg. 
TOVÁBB ⇨
2019 szeptember 19. csütörtök
DEBRECENI SIKER AZ ORSZÁGOS HUNGARIKUM VETÉLKEDŐN
Az Agrárminisztérium és a Hungarikum Bizottság 2018. évben pályázatot írt ki általános - és középiskolásoknak nemzeti értékeink megismertetése és népszerűsítése érdekében. A Kárpát-medencei szintű vetélkedő döntőjére 2019. szept.19-20-án került sor Balatongyörökön, ahol a középiskolások versenyében a DE Kossuth Lajos Gimnázium és Általános Iskola csapata az első helyen végzett! A csapat tagjai: Németh Péter, Zsurka Kristóf, Bartók András 11.a, Sárkány Veronika Szonja 11. d osztályosok. Felkészítő tanáruk: Tóth Marianna Katalin.
TOVÁBB ⇨
2019 szeptember 17. kedd
„CIVIL INFO – NEA 2020” - ORSZÁGOS TÁJÉKOZTATÓ RENDEZVÉNY
A Civilek a Fiatalokért Egyesület, mint a Hajdú-Bihar Megyei Civil Információs Centrum cím birtokosa szervezi a NEA 2020 című országos tájékoztató rendezvény debreceni előadását 2019. szeptember 17-én, kedden 13.00 órától a Megyeháza, Árpád termében. A rendezvényt megnyitja Bulcsu László, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés alelnöke. Köszöntőt mond Dr. Széles Diána, Debrecen Megyei Jogú Város alpolgármestere. 

TOVÁBB ⇨
2019 szeptember 13. péntek
„A NAPBA ÖLTÖZÖTT ASSZONY - Gótikus oltárképek és falikárpitok bűvöletében”
címmel Hajdúszoboszlón, a Kovács Máté Városi Művelődési Központ galériájában szeptember 13-án 16.30 órakor Dr. Tar Károlyné, a Kézműves Alapítvány kurátora nyitja meg az Egri Kató különleges gobelinjeiből rendezett kiállítást. Közreműködnek a Zichy Géza Alapfokú Művészeti Iskola művésztanárai.
A kiállítás október 11-ig tekinthető meg az intézmény nyitvatartási idejében.
TOVÁBB ⇨
2019 szeptember 13. péntek
IX. KÉZMŰVES FESZTIVÁL DEBRECENBEN
Ismét Kézműves Fesztivál lesz Debrecenben 2019. szeptember 13-14-én. A Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület immár kilencedik alkalommal szervezi meg a kézműves hagyományokat bemutató nagyrendezvényét. Ezúttal a nemez lesz a fesztivál középpontjában.
TOVÁBB ⇨
2019 szeptember 12. csütörtök
ÁTADTÁK A FELÚJÍTOTT MAGTÁR ÉPÜLETET HOSSZÚPÁLYIBAN
A műemléki védettség alatt álló, barokk jellegű patinás épület a település központjában található. Az önkormányzat a Vidékfejlesztési Programban nyert 44 millió forintot a felújításra.  Az épület ünnepélyes átadóját szeptember 12-én tartották, a nemzeti színű  szalagot Dr. Vitányi István országgyűlési képviselő, Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés elnöke, Berényi András polgármester és Zara András alpolgármester vágta át. 
TOVÁBB ⇨
2019 szeptember 3. kedd
KOSARAK – PINCÉTŐL A PADLÁSIG
Kiállítás Baji Imre kosárfonó Népi Iparművész, a Népművészet Ifjú Mesterének munkáiból.
A kiállítást Hubert Erzsébet etnográfus, a Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület elnöke nyitja meg szeptember 3-án, kedden 16 órakor a VOKE Egyetértés Művelődési Központjában. Közreműködnek: Gyarmati Andrea és Takács Hunor, a Főnix Néptáncegyüttes két táncosai.

TOVÁBB ⇨
2019 augusztus 31. szombat
KÉZMŰVES KÉPZÉSEK NÁDUDVARON
Még lehet jelentkezni a nádudvari kézműves szakiskolába a 2019/20-as tanévre 2019. augusztus 31-ig nappali tagozatos képzésekre! A 8. osztályt végzettek faműves és szőnyegszövő 3 éves, a 10. vagy érettségizettek nemez takács bőrműves, fazekas 2 éves képzéseken vehetnek részt. Kellemes iskolai környezet, jó közösségek, sikerélmények várják a diákokat. Részletes információ: http://nadudvariszakiskola.hu/2019/05/07/rendkivuli-felveteli/

TOVÁBB ⇨
2019 augusztus 20. kedd
GRATULÁLUNK!
A Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület titkára, Virágos Lajosné Kozák Anikó  kiváló tagszervezeti munkája elismeréseként a NESZ díját, a Király Zsiga díjat kapta meg a Mesterségek Ünnepén a Budai Várban. Szeretettel gratulálunk az elismeréshez és további sikereket, sok örömöt kívánunk!                                                                                                                                            
TOVÁBB ⇨
2019 augusztus 18. vasárnap
BÚCSÚZUNK
Nehéz szívvel búcsúzunk Szilágyi Sándorné hímző népi iparművésztől, aki 2019. augusztus 18-án, türelemmel viselt betegségben elhunyt. 2003 óta zsűriztette hímzéseit és szép sikereket ért el a különböző pályázatokon. Számos tájegység hímzésmintáit öltötte nagy odaadással és szakértelemmel alkotásaira. A Bihari Népművészeti egyesület meghatározó tagja és kiváló közösségi ember volt. Kedvessége, türelme és munkabírása sokaknak adott erőt, jókedvet és követendő példát. Köszönjük azt a sok jót és mindazt, amit a hagyományok átörökítése érdekében tett!
TOVÁBB ⇨
2019 augusztus 17. szombat
SAM 4. - A Sárándi Alkotóműhely kiállítása
Immár 4. éve, minden nyáron megszervezik Sárándon a képzőművészeti alkotó tábort. A településen élő Vincze László grafikusművész, a SAM Alapítvány elnöke által életre hívott és szervezett tábort a falu önkormányzata és lakosai is támogatják. Ebben az évben is neves művészek ismerkedtek a 800 éves faluval, a sárándi tájjal, az ott élő emberekkel, értékekkel, hogy élményeiket megjelenítsék, képpé formálják. A létrehozott alkotásokból kiállítást rendeznek, melyet Dr. Tar Károlyné, a Kézműves Alapítvány kurátora nyit meg augusztus 17-én 15 órakor a közösségi házban. 
TOVÁBB ⇨
2019 augusztus 16. péntek
KISS ÁRPÁDNÉ A NÉPMŰVÉSZET MESTERE
Augusztus 16-án került sor az augusztus 20. alkalmából adományozandó állami kitüntetések és népművészeti díjak ünnepélyes átadására a Pesti Vigadóban. Kiss Árpádné debreceni paszományos, palástkészítő népi iparművész, a Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület tagja az EMMI miniszterétől, Dr. Kásler Miklóstól vette át a Népművészet Mestere kitüntetést.. Szeretettel gratulálunk és további alkotókedvet, sikereket kívánunk!
TOVÁBB ⇨
2019 augusztus 14. szerda
KÉZMŰVESKEDÉS A NYÁRI TÁBORBAN
Minden korábbinál nagyobb érdeklődés kísérte a kézműves programokat a Gyermekvédelmi Intézmény által szervezett debreceni nyári táborban. A gyerekek a szünidőben 16 féle tevékenységgel ismerkedhettek meg. A legutóbbi alkalommal, augusztus 14-én a Kézműves Alapítvány támogatásával nemezelhettek, sípot készítettek barackmagból, csuhéból és mákgubóból babát és gyöngyből gyűrűt. Kiváló népi iparművészek – Dobosné Hajdú Anikó, Hutkai László, Hutkai Lászlóné és Sarkadi Gyuláné - segítették megtanítani a gyerekekkel a tárgykészítés fortélyait.
TOVÁBB ⇨
2019 augusztus 8. csütörtök
ÜGYESSÉGFEJLESZTŐ KÉZMŰVES FOGLALKOZÁSOK
A debreceni nyári napközis táborban a Kézműves alapítvány szervezésével újabb sikeres foglalkozásokat tartottak a városban élő népi iparművészek. Ezúttal a gyöngyékszer készítés, kétféle nemeztárgykészítés és pörgettyűfaragás rejtelmeivel ismerkedhettek a táborozók. A borús idő miatt ugyan belső térben tevékenykedhettek a gyerekek, de ez nem befolyásolta a nagy érdeklődést.

TOVÁBB ⇨
2019 augusztus 5. hétfő
KÉZMŰVES TÁBOR LÉTAVÉRTESEN
A Vértesi Református Egyházközség alapítványa a Familia Családsegítő Alapítvány a Rozsnyai István Muzeális Gyűjteménnyel együttműködve ebben az évben is megszervezte kézműves táborait Létavértesen. A fiatalok 10 műhelyben ismerkedhettek a mesterségekkel: fazekas, nemezes, kovács, fafaragó, kályhacsempe készítő, gyöngyfűző, kazettásmennyezet festő, batikoló, üvegműves és szövő.
TOVÁBB ⇨
2019 augusztus 1. csütörtök
A BIHARI NÉPMŰVÉSZETI EGYESÜLET KIÁLLÍTÁSA
A 25. éves egyesület jubileuma alkalmából, tagjainak alkotásaiból létrehozott kiállítást ez alkalommal Létavértesen, a Rozsnyai Gyűjtemény időszaki kiállítótermében (Aradi u. 6.) láthatja az érdeklődő közönség. A kiállítást Dr. Tar Károlyné, a Kézműves Alapítvány alapító-kurátora nyitja meg augusztus 1-jén, csütörtökön, 17.30-kor. Közreműködik a Sárándi Férfidalárda.
TOVÁBB ⇨
2019 július 20. szombat
A MAGYAR KALAP ÜNNEPE BALMAZÚJVÁROSON 2019.
Ebben az évben már 4. alkalommal rendezte meg A magyar kalap ünnepét  Balmazújváros.  Gencsi Zoltán és a Mihalkó család szervezőmunkájának köszönhetően most is gazdag program várta az érdeklődő helyieket és az ideérkező vendégeket.
A szervezők és a résztvevők az egész napos ünnepséggel a balmazújvárosi kalapkészítő elődök, illetve a kalapkészítő hagyományok előtt tisztelegtek.
TOVÁBB ⇨
2019 július 19. péntek
A KULTURÁLIS ÖRÖKSÉG SZERVEZETEINEK SZEREPE A HAGYOMÁNYOS HELYI ÉRTÉKEK FEJLESZTÉSÉBEN
címmel szakmai programot szervezett a hajdúszoboszlói Bocskai István Múzeum július 19-én 13.30 órától a közelmúltban átadott Helyi Értékek Házában (Hősök tere 19.) A hazai és külföldi jógyakorlatokat is bemutató színvonalas program a résztvevők körében nagy tetszést aratott és elismerést váltott ki.
 
TOVÁBB ⇨
2019 július 3. szerda
TERMÉSZETES ANYAGOKBÓL TÁRGYKÉSZÍTÉS A DEBRECENI NYÁRI NAPKÖZIS TÁBORBAN
A DMJV Gyermekvédelmi Intézmény által szervezett nyári napközis táborban - melynek ezévben a Hatvani István általános iskola ad otthont – július 3-án Debrecen népi iparművészei tartottak kézműves foglalkozásokat a Kézműves Alapítvány közreműködésével. A gyerekek nagy érdeklődéssel formálták az agyagot, bőrből karkötőt, gyöngyből nyakláncot és fonalból szövéssel babát készítettek maguknak, testvéreiknek és szüleiknek.
TOVÁBB ⇨
2019 június 28. péntek
HAGYOMÁNYOK KÉZRŐL KÉZRE – NAGYVÁRADI KÉZMŰVES VÁSÁR
Június 28–30. között immár 26. alkalommal szervezték meg Nagyváradon a Népi Mesterek Vásárát, melyre nem csak Románia különböző tájegységeiről, de más országokból is érkeztek népi mesterek, iparművészek. A nagyváradi vár belső udvarán közel 70 partiumi, székelyföldi, kárpátaljai, anyaországi kézműves várta az érdeklődőket. 
Visszatérőként ezévben is jeles debreceni kézművesek kaptak meghívást a vásárra.
TOVÁBB ⇨
2019 június 22. szombat
PÁSZTOROK, CÍVISEK ÖRÖKSÉGE - KIÁLLÍTÁS
A Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület tagjainak alkotásaiból nyílt kiállítás a Dunaföldvári Vár Fafaragó Galériájában (Rátkay köz 2.) június 22-én 17 órakor. A kiállítást Dr. Cseh Fruzsina a MTA Néprajztudományi Intézet tudományos munkatársa nyitotta meg. Közreműködött a Vetővirág Népzenei Együttes.
TOVÁBB ⇨
2019 június 20. csütörtök
KÉZMŰVES MESTEREK AZ ERZSÉBET TÁBORBAN
A debreceni Dózsa György Általános Iskola Erzsébet táborában nagy érdeklődés kísérte a Kézműves Alapítvány által szervezett kézműves foglalkozásokat. Tíz féle tevékenységgel és udvari ügyességi játékokkal ismerkedtek a gyerekek.  
TOVÁBB ⇨
2019 június 7. péntek
VI. KÖSÖNTYŰ ÉKSZERKÉSZÍTŐ PÁLYÁZAT
A VI. Kösöntyű  ékszerkészítő pályázat díjkiosztó ünnepségét és kiállításának megnyitóját tartják Debrecenben a Tímárházban június 7-én 17 órától. A résztvevőket Jantyik Zsolt, a DMK igazgatója köszönti. A kiállítást Mátrai Nagy Andrea etnográfus nyitja meg.
TOVÁBB ⇨
2019 június 7. péntek
MAJOROSNÉ SZALAI ANNA GYÖNGYÉKSZERKÉSZÍTŐ KIÁLLÍTÁSA
A tavalyi Kösöntyű pályázat győztesének munkáiból nyílt önálló kiállítás június 7-én 17 órakor Debrecenben, a Tímárházban. A kiállítást Mátrai Nagy Andrea etnográfus, a Tímárház vezetője nyitotta meg.
TOVÁBB ⇨
2019 május 24. péntek
„KITESSZÜK A SZŰRÉT…” VIII. Országos pályázat rendezvényei
A Bihari Népművészeti Egyesület a Népművészeti Egyesületek Szövetségével, a Hagyományok Házával együttműködve immár 8. alkalommal hirdette meg az országos szűr, szűrrátét, nemezkészítő és szűcshímző pályázatot. A zsűrizett pályamunkákból rendezett kiállítás megnyitóját és a díjátadást, valamint a szakmai értékelést és a kapcsolódó szakmai előadásokat  május 24-én 10 órától tartották Berettyóújfaluban. A Kézműves Alapítvány díjait Torba Ildikó szűrrátét és viseletkészítő és Dukát Judit gyöngyfűző, valamint Faragó Mária szűrhímző kapták.
TOVÁBB ⇨
2019 május 21. kedd
,, RÓZSA LEGENDA”, AVAGY HÍMZETT VIRÁGOK
Ezzel a címmel nyílt kiállítás a Sárándi Közösségi Házban az Ezüst Évek Nyugdíjas Klub  kézimunkáiból Árpád-házi Szent Erzsébet emlékére a Híd a generációk között pályázat ,,Múlt idéző legendák” program részeként, melyen a nyugdíjas klub tagjai, a település érdeklődő lakosai és az iskola diákjai is részt vettek.
TOVÁBB ⇨
2019 május 15. szerda
„ÖRÖKSÉG GYERMEKEINKNEK” – SZEKÉRMAKETT KIÁLLÍTÁS
Igen nagy kézügyességet igényel azoknak a szekérmaketteknek az elkészítése, melyeket a Józsai közösségi házban láthatnak az érdeklődők. Pulics Sándor, Kovács István, Felegyi Pál makettjeinek bemutatóját Czentyéné Zolnai Irén életképei színesítik. A május 15-én 16 órakor nyíló kiállításon Dr. Mazsu János, Debrecen MJV Közgyűlése Kulturális Bizottságának elnöke köszönti az alkotókat és a résztvevőket. A kiállítást Mátrai - Nagy Andrea, a DMK szakmai osztályvezetője nyitja meg.
 
TOVÁBB ⇨
2019 május 14. kedd
CSETNEKI CSIPKE SZAKKÖR A TÍMÁRHÁZBAN
Különleges csipkekészítéssel ismerkedhetnek az érdeklődők Debrecenben a Tímárházban induló új szakkör foglalkozásain kéthetente péntek délutánonként. A foglalkozásokat Gábor Ferencné Éva vezeti. Érdeklődni lehet személyesen a Tímárház-Kézművesek házában (Debrecen, Nagy-Gál István utca 6.), vagy Mátrai-Nagy Andrea egységvezetőnél az alábbi telefonos elérhetőségeken: 0652/321260, 0630/6189767
TOVÁBB ⇨
2019 május 13. hétfő
A KÖZÖSSÉGEK SZOLGÁLATÁBAN - kötetbemutató
A Nemzeti Művelődési Intézet Hajdú-Bihar Megyei Igazgatósága és a Kelet-magyarországi Közösségszolgálat Alapítvány május 13-án 14.00 órától mutatja be  Groskáné Piránszki Irén: A közösségek szolgálatában című könyvét. A program helyszíne, az Igazgtóság Piac utca 26/A. alatti közösségi tere.
TOVÁBB ⇨
2019 május 10. péntek
AZ EMBERI ÉLET FORDULÓI - „SZÜLETTEM EMBERNEK”
A Tímárház- Kézművesek Háza által elindított kiállítássorozat része ez a bemutató.
A május 10-én 17 órakor nyíló kiállításon Mátrai Nagy Andrea, a Tímárház vezetője, a sorozat létrehozója köszönti a közönséget és Koticsné Dr. Magyari Márta muzeológus tartja a szakmai megnyitót. Közreműködnek a Hajdú Táncegyüttes táncosai.
TOVÁBB ⇨
2019 május 6. hétfő
A KOMATÁL ÉS KOMAKENDŐ KÁRPÁT-MEDENCEI ALKOTÓ PÁLYÁZAT- hoz kapcsoló szakmai délutánt
szervez a Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület a pályázaton részt vett tagjai és más érdeklődők számára a Közösségek Hete alkalmából. A rendezvényt május 6-án 15 órától tartják Hajdúsámsonban a Petőfi Sándor Közművelődési és Muzeális Intézményben. Neves szakemberek tartanak előadásokat és összegzéseket, bemutatókat: Dr. V. Szathmári Ibolya, P. Szalay Emőke és Hubert Erzsébet etnográfusok, valamint Dobosné Hajdú Anikó népi iparművész.
TOVÁBB ⇨
2019 május 4. szombat
I. KÉZMŰVES KÉSEK FESZTIVÁLJA DEBRECENBEN
Több mint 25, Európa-szerte elismert késkészítő mutatkozott be remek munkáival a Tímárházban. Az esős nap ellenére rengetegen voltak kíváncsiak a mesterek bemutatóira. A hagyományt teremtő rendezvényt Simándi László néprajzkutató, a késes szakma kiváló szakértője nyitotta meg. A fesztivál, illetve az ott látható míves munkák is ékes bizonyítékai annak, hogy a térségben mintegy 350 éves múlttal rendelkező szakma manapság újra a virágkorát éli. 
TOVÁBB ⇨
2019 május 3. péntek
A SZENT ÉS A PROFÁN találkozása a debreceni kerámiaművészetben - Terdik Angéla népi iparművész kiállítása Létavértesen
Május 3-án 16 órakor a Rozsnyai István Muzeális Gyűjtemény időszaki kiállítótermében dr. P. Szalay Emőke néprajzkutató nyitotta meg Terdik Angéla fazekas népi iparművész kiállítását. A kerámiák mellett a Dobosné Hajdu Anikó népi iparművész által vezetett hajdúsámsoni Öltögetők Klubjának hímzett textiljeit is megtekinthetik a míves kézműves alkotások iránt érdeklődő látogatók. A megnyitón megzenésített versekkel közreműködött Gál Győri Márta református lelkész. 
TOVÁBB ⇨
2019 április 10. szerda
LÉGY ÜDVÖZÖLVE MAGYARORSZÁG DICSŐSÉGE!
170 éve járt a Szent Korona Debrecenben. Erre emlékezve nagyszabású kiállítást rendezett a DMK és a Korona Gyermekrajz Gyűjtemény a Belvárosi Galériában. Az április 10-én 17 órakor nyíló kiállításon a Szent Korona ihlette legkülönbözőbb technikákkal készült, különleges alkotásokat mutatnak be. A Bobonkáné Papp Antónia művésztanár, gyűjteményvezető kezdeményezte és rendezte kiállításon több mint félszáz alkotó több száz művét tekinthetik meg a látogatók. A kiállításmegnyitón köszöntőt mond Jantyik Zsolt a DMK igazgatója, a szakmai megnyitót Szántai Lajos művelődéskutató tartja.
TOVÁBB ⇨
2019 április 3. szerda
80 ÉVES TAGJÁT KÖSZÖNTÖTTE AZ ÚJKERTI KÉZIMUNKA KÖR
Lipcsei Lászlónét – aki szinte létrehozásától kezdve, mintegy 30 éve tagja az alkotókörnek - köszöntötték 80. születésnapja alkalmából az Újkerti Közösségi Házban. Lipcsei Lászlóné számos országos és nemzetközi elismerésben részesült munkái által. A házi ünnepségen köszöntötték őt szakköri társai és a Kézműves Alapítvány nevében Dr. Tar Károlyné alapító-kurátor méltatta munkásságát, fejezte ki köszönetét és ajándékot nyújtott át az ünnepeltnek.
TOVÁBB ⇨
2019 március 29. péntek
HEJ, TULIPÁN, TULIPÁN… KIÁLLÍTÁS A TÍMÁRHÁZBAN
„Üzenő motívumok” címmel új kiállítássorozatot indítottak a DMK Tímárház- Kézművesek házában, melynek első bemutatóját tartották március 29-én 17 órától. A kiállítást Mátrai-Nagy Andrea etnográfus nyitotta meg. Közreműködött a Hajdúsági Citerazenekar. A kiállítás április 28-ig látogatható a Tímárház nyitvatartási idejében.
TOVÁBB ⇨
2019 március 20. szerda
RÉGI KOROK EMLÉKEI - KIÁLLÍTÁS JÓZSÁN
Varga Klára falvédőgyűjteményét kiállításon mutatják be a Józsai Közösségi Házban, melynek megnyitóját március 20-án 17 órakor tartják. A kiállítást Bátoriné Gém Eszter hímző népi iparművész nyitja meg. Közreműködik a Guzsalyas Néptánccsoport. A kiállítás április 30-ig látogatható.
TOVÁBB ⇨
2019 március 19. kedd
„KI MIT TUD AZ ÉRTÉKEINKRŐL?” - Két nap a hungarikumok jegyében.
A Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat vetélkedője 2018 októberében kezdődött azzal a céllal, hogy a diákok megismerjék a megye művészettörténeti, irodalmi, építészeti, turisztikai, népművészeti, ipari, természeti értékeit, az aktív turizmus lehetőségeit, a megye jellegzetes gasztronómiáját, ismereteket szerezzenek a Magyar Értéktárban és a Hungarikumok Gyűjteményében nyilvántartott kiemelkedő nemzeti értékekről és hungarikumokról. 
TOVÁBB ⇨
2019 március 14. csütörtök
KÉT SZÁLON - EGY ÚTON - kiállítás Balmazújvároson
Petrovics Nikolett és Szatmáriné Győri Tünde Junior Prima Primissima és Népművészet Ifjú Mestere - díjas szövők alkotásaiból nyílik kiállítás március 14-én a Semsey Kastélyban (4060 Balmazújváros, Debreceni utca 2.). A megnyitón résztvevőket Hegedűs Péter polgármester köszönti. A kiállítást március 14-én 17 órakor Kányási Holb Margit Ferenczy Noémi-díjas textilművész nyitja meg. Közreműködnek: a Balmazújvárosi Alapfokú Művészeti Iskola diákjai.
TOVÁBB ⇨
2019 március 7. csütörtök
TAVASZI VARÁZS
Ez a címe annak a kiállításnak, melyen a Mikepércsen élő Keszler Ibolya ékszerkészítő és a debreceni Gipür Csipkeverő Szakkör alkotóinak munkáit mutatják be. A kiállítást március 7-én Debrecenben, az Újkerti Közösségi Házban Mátrai-Nagy Andrea Bíborka etnográfus, a Debreceni Művelődési Központ szakmai osztályvezetője nyitja meg.
 
TOVÁBB ⇨
2019 március 6. szerda
"A HÁROMSZÉKI HÍMZÉS VIRÁGAI" – kiállítás
A debreceni Homokkerti Közösségi Házban március 6-án 14 órakor Mátrai-Nagy Andrea  nyitja meg a kiállítást, melyen háromszéki hímzéseket mutatnak be. A megnyitón közreműködnek a Hajdúsági Népzenei Együttes tagjai. A kiállítás rendezője: Tarsoly Andorné népi iparművész, szakkörvezető és a Homokkerti Nefelejcs Hímző Kör tagjai.
 
TOVÁBB ⇨
2019 március 1. péntek
AZ ÚJKERTI KÉZIMUNKA KÖR KIÁLLÍTÁSA
A megváltozott nevű, de korábbi tagokkal működő Újkerti Kézimunka kör újabb kiállítását rendezték meg Debrecenben a Tímárházban, melyet Türk László önkormányzati képviselő, a DMJV Önkormányzata Kulturális Bizottságának tagja nyitott meg március 1-jén.
TOVÁBB ⇨
2019 február 17. vasárnap
KÉZMŰVES ÉRTÉKEK BEMUTATÓJA
A Sárándi Közösségi Házban kiállítást rendeznek a Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület alkotóinak munkáiból. A február 17-én, vasárnap 17 órakor kezdődő megnyitón Dézsi András, a község polgármestere köszönti a résztvevőket. A kiállítást Hubert Erzsébet, a HBMNE elnöke nyitja meg. Közreműködik a messze földön híres Sárándi Férfi Dalárda.
A kiállítás március 1-ig látogatható az intézmény nyitvatartási idejében.
TOVÁBB ⇨
2019 január 21. hétfő
A TOROCKÓI HÍMZÉSEK
A „Hímezzünk közösen!” című sorozat - mely egyben a  DMK hímző szakköreinek szakmai találkozója - következő programja 2019. január 21-én 14.00 órától lesz a Józsai Közösségi Házban. A téma ez alkalommal: a torockói hímzések.
TOVÁBB ⇨
2019 január 21. hétfő
HÍMZETT TEXTILEK - KIÁLLÍTÁS
A Magyar Kultúra Napjához kapcsolódva rendeztek kiállítást január 21-én 17 órától a Józsai Díszítőművészeti Szakkör tagjainak munkáiból a Józsai Közösségi Házban. A kiállítás megnyitó résztvevőit Szabó Judit, a Józsai Mesepont munkatársa köszöntötte.
 A programon közreműködött a Hajdúsági Népzenei Együttes. A kiállított hímzett textileket a szakkör vezetője, Bátoriné Gém Eszter mutatta be a jelenlévőknek. A kiállítás február 28-ig látogatható az intézmény nyitvatartási idejében.
TOVÁBB ⇨
2019 január 18. péntek
„SZÜLETÉSTŐL AZ ELMÚLÁSIG” - kiállítás
Nagy Sándor fafaragó népi iparművész életmű kiállítását rendezték meg a DMK Tímárházában, melynek megnyitóját január 18-án 17 órától tartották. A megjelenteket Dr. Mazsu János, Debrecen Önkormányzata Kulturális Bizottságának elnöke köszöntötte.
A kiállítást Dr. V. Szatmári Ibolya néprajzkutató nyitotta meg. Közreműködtek a Hajdú Táncegyüttes táncosai.
 
TOVÁBB ⇨
2019 január 8. kedd
BUSÓÁLARC KIÁLLÍTÁS
Január 8-tól busóálarc kiállítást rendeznek a debreceni Újkerti Közösségi Ház előtéri galériájában. A kiállítás február 28-g látogatható az intézmény nyitvatartási idejében.
TOVÁBB ⇨

NÉPI KÉZMŰVES ÉRTÉKTÁR

TÍMÁRHÁZ - KÉZMŰVESEK HÁZA

ORSZÁGOS IFJÚSÁGI NÉPI KÉZMŰVES PÁLYÁZAT

KÉZMŰVES SZAKMAI TÁR

MÍVES GYŰJTEMÉNY

KURATÓRIUM

IMPRESSZUM