NYITÓLAP

KÉZMŰVESEK

ALKOTÓKÖRÖK

PÁLYÁZATOK

TÁBOROK

KÉPZÉSEK

KIADVÁNYOK

KÉPTÁR

HASZNOS OLDALAK2019 május 21. kedd
,, RÓZSA LEGENDA”, AVAGY HÍMZETT VIRÁGOK
Ezzel a címmel nyílt kiállítás a Sárándi Közösségi Házban az Ezüst Évek Nyugdíjas Klub  kézimunkáiból Árpád-házi Szent Erzsébet emlékére a Híd a generációk között pályázat ,,Múlt idéző legendák” program részeként, melyen a nyugdíjas klub tagjai, a település érdeklődő lakosai és az iskola diákjai is részt vettek.
Az Országos Tranzitfoglalkoztatási Egyesület által meghirdetett pályázat sikeres résztvevőiként a „Múlt idéző legendák” programsorozat 3. évében Árpád-házi Szent Erzsébet életével és legendáival foglalkoztak.  (Az első évben  Fazekas Mihály : Ludas Matyi című művével, a 2. évben Szent László  király életével ismerkedtek meg.)
A legismertebb legendához, a rózsa legendához kapcsolódva, minden klubtag fehér hímzéssel díszített kötőt készített. Az elmúlt félévben a keddi klub foglakozások alkalmával meghallgatták Liszt Ferenc Szt. Erzsébet tiszteletére írt oratóriumát, filmet néztek az életéről, megtanulták Szt. Erzsébet Himnuszát, készítettek tablókat. Az elmúlt évben megnézték szülővárosát, Sárospatakot. Ebben az évben Budapesten egy napos kirándulás keretében a Rózsák terén a Szt. Erzsébet templomot is megtekintették. A programot a rózsa motívumok felhasználásával készült kiállítás és vetélkedő zárta. Itt felnőttek, iskolások csapatokban versenyeztek s adtak számot az elmúlt félévben szerzett ismeretekről. Csuhé rózsát készítettek, régi recept alapján rózsa fánkot és Árpád-házi Szent Erzsébet életének legfontosabb eseményeiről feladatlapot oldottak meg. A kiállítást a klub tagjai rendezték, amely 2019. május 30-ig tekinthető meg a Közösségi Ház nyitvatartási idejében. A kiállítás megnyitóján az összegzésben Virágos Lajosné Kozák Anikó a klub művészeti vezetője elmondta, hogy a „Múlt idéző legendák” legfontosabb üzenete az volt a programban résztvevők számára: hogy emberséggel, egymást tisztelve, segítve igazi közösségekké válhatunk és csak így állhatunk példaként a fiatalabb generációk előtt. Erre az összefogásra kiváló példa volt a délutáni megnyitó-vetélkedő és a megrendezett kiállítás - tudósított  e példaértékű, tartalmas  programról Virágos Lajosné Kozák Anikó.
 

⇦ VISSZA

NÉPI KÉZMŰVES ÉRTÉKTÁR

TÍMÁRHÁZ - KÉZMŰVESEK HÁZA

ORSZÁGOS IFJÚSÁGI NÉPI KÉZMŰVES PÁLYÁZAT

KÉZMŰVES SZAKMAI TÁR

MÍVES GYŰJTEMÉNY

KURATÓRIUM

IMPRESSZUM