NYITÓLAP

KÉZMŰVESEK

ALKOTÓKÖRÖK

PÁLYÁZATOK

TÁBOROK

KÉPZÉSEK

KIADVÁNYOK

KÉPTÁR

HASZNOS OLDALAK2019 július 20. szombat
A MAGYAR KALAP ÜNNEPE BALMAZÚJVÁROSON 2019.
Ebben az évben már 4. alkalommal rendezte meg A magyar kalap ünnepét  Balmazújváros.  Gencsi Zoltán és a Mihalkó család szervezőmunkájának köszönhetően most is gazdag program várta az érdeklődő helyieket és az ideérkező vendégeket.
A szervezők és a résztvevők az egész napos ünnepséggel a balmazújvárosi kalapkészítő elődök, illetve a kalapkészítő hagyományok előtt tisztelegtek.
A városban dolgozott 2016-ban bekövetkezett haláláig Mihalkó Gyula kalapkészítő, a népművészet mestere, akinek munkái messze földön is híresek voltak. De a Hortobágy pásztorai, csikósai is kizárólag Mihalkó-féle kalapot viseltek.
A kalapostalálkozó résztvevői 9 órakor a Nádudvari úton található Mihalkó Kalaposházban tartottak megemlékezést, majd innen indultak a Kadarcsra (Veres Péter emlékpark), ahol a 10 órai megnyitót követően egész napos hagyományőrző rendezvény kezdődött.
Gencsi Zoltán köszöntője után a Nagysziki Néptáncegyüttes, a Geit Lóránt és barátai zenekar, a Hímes néptáncegyüttes, a Kadarcs és a Szeredás együttes, valamint Torday Zoltán prímás és barátai szórakoztatták a közönséget. A kalapos sátorban a kalapkészítő és kalapviselő elődök tiszteletére rendezett fotókiállítás volt látható, de kalapot is lehetett próbálni. A rendezvényt népi kézműves vásár, népi játszóház, íjász- és kézművesbemutató, valamint csúzlizdais színesítette. A főzőversenyen ezúttal is helyi jellegű finom étkeket lehetett kóstolni.
Aki ellátogat erre a már hagyományőrzőrendezvényre, egészen biztos, hogy jól érzi magát. Érdemes a jövő évi nyári programba iktatni mindazoknak, akik erre a jó hangulatra vágynak!
 Forrás és fotók:
https://hu-hu.facebook.com/pages/category/Landmark---Historical-Place/A-magyar-kalap-%C3%BCnnepe-279974832348777/

 

⇦ VISSZA

NÉPI KÉZMŰVES ÉRTÉKTÁR

TÍMÁRHÁZ - KÉZMŰVESEK HÁZA

ORSZÁGOS IFJÚSÁGI NÉPI KÉZMŰVES PÁLYÁZAT

KÉZMŰVES SZAKMAI TÁR

MÍVES GYŰJTEMÉNY

KURATÓRIUM

IMPRESSZUM