NYITÓLAP

KÉZMŰVESEK

ALKOTÓKÖRÖK

PÁLYÁZATOK

TÁBOROK

KÉPZÉSEK

KIADVÁNYOK

KÉPTÁR

HASZNOS OLDALAK2019 augusztus 16. péntek
KISS ÁRPÁDNÉ A NÉPMŰVÉSZET MESTERE
Augusztus 16-án került sor az augusztus 20. alkalmából adományozandó állami kitüntetések és népművészeti díjak ünnepélyes átadására a Pesti Vigadóban.
Kiss Árpádné paszományos, palástkészítő népi iparművész, a Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület tagja az EMMI miniszterétől, Dr. Kásler Miklóstól vette át a Népművészet Mestere kitüntetést.
 „Kiss Árpádné immár három évtizede készíti a Kárpát-medencében és a diaszpórában élő református lelkipásztorok számára a liturgikus öltözetet, a lelkipásztorok palástját.
Óriási lelkesedéssel, odaadással és jelentős részben autodidakta módon fejlesztette tudását, és vált szakmai körökben elismert népi iparművésszé. A Debreceni Református Kollégium híres viseletét, a tógát újraalkotta az intézmény felkérésére.
Munkái öt kontinensen fellelhetők, ezzel is képviseli, terjeszti a magyar kultúrát, népművészetet és hagyományokat. Egyedülálló módon, más technikákat is bevonva, díszeket fogalmaz át a kézzel horgolt paszományok nyelvére, templomok faragott díszeiből, hímzésminták felhasználásával, templomi festett mennyezeti kazetták mintázata alapján.

Kiss Árpádné jó ízléssel ötvözi a hagyományokat és az újdonságokat, mint a bibliai gazda, aki ót és újat hoz elő éléskamrájából.”
Szeretettel gratulálunk és további alkotókedvet, sikereket kívánunk!
Forrás: https://www.facebook.com/tiszantulireformatusegyhazkerulet/photos/a.813517805365795/2692895440761346/?type=3&theater  

 
⇦ VISSZA

NÉPI KÉZMŰVES ÉRTÉKTÁR

TÍMÁRHÁZ - KÉZMŰVESEK HÁZA

ORSZÁGOS IFJÚSÁGI NÉPI KÉZMŰVES PÁLYÁZAT

KÉZMŰVES SZAKMAI TÁR

MÍVES GYŰJTEMÉNY

KURATÓRIUM

IMPRESSZUM