NYITÓLAP

KÉZMŰVESEK

ALKOTÓKÖRÖK

PÁLYÁZATOK

TÁBOROK

KÉPZÉSEK

KIADVÁNYOK

KÉPTÁR

HASZNOS OLDALAK2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014
30 ÉVE A KÉZMŰVESSÉGÉRT
Köszöntjük honlapunk Kedves Látogatóit!
Immár 30 éve annak, hogy magánszemélyek és segítő szervezetek összefogásával 1990-ben létrehoztuk a Kézműves Alapítványt, mely civil szervezet azóta is folyamatosan szolgálja Debrecen város, a régió, illetve Magyarország népi kézművességét, segíti a mesterek, a fiatal alkotók, az alkotóközösségek munkáját, országos meg - és elismertetését. Köszönjük támogatóink adományait, az együttmű-ködéseket, a számos sikeres közös programot! Köszönettel fogadjuk továbbra is támogatását, adója 1%-nak felajánlását. A Kézműves Alapítvány adószáma: 19122490-1-09
TOVÁBB ⇨
2021 november 22. hétfő
ELISMERÉSEK HAJDÚ BIHAR MEGYE NAPJA ALKALMÁBÓL
Idén Hajdúszoboszló adott otthont a Hajdú Bihar Megye Napja alkalmából tartott ünnepi közgyűlésnek. Elismerésben részesült a Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület is.
A Civil díjat Hubert Erzsébet, az egyesület elnöke vette át.
TOVÁBB ⇨
2021 november 9. kedd
VÁNDORLEGÉNY - XIV. ORSZÁGOS GYERMEK ÉS IFJÚSÉGI NÉPI KÉZMŰVES PÁLYÁZAT – régiós kiállítás és díjátadás
Az Észak-Magyarországi és Észak-Alföldi régiók közös kiállításmegnyitóját és díjátadó ünnepségét rendezték meg a Bihari Népművészeti Egyesület szervezésében Berettyóújfaluban. A kiállítást Dr. V. Szathmári Ibolya etnográfus, ny. megyei múzeumigazgató, a zsűri elnöke  nyitotta meg  a Bihar Vármegye Galériában november 9-én 11 órakor. 
TOVÁBB ⇨
2021 szeptember 24. péntek
50 ÉVES A KOMÁDI FEKETE ERZSÉBET HÍMZŐ KÖR
A Fekete Erzsébet Hímző Kör Országos Hímzőpályázattal és kiállítással, egész napos színvonalas szakmai programmal és szakköri kiállítással ünnepelte fennállásának 50. évfordulóját. A kiállítást Beszprémy Katalin nyitotta meg szeptember 24-én a komádi Közösségi Ház és Városi Könyvtárban. A Hímző Körnek a jubileumi évforduló alkalmából értékteremtő, hagyományátörökítő tevékenységéért A Kézműves Alapítvány Nívódíja elismerést adományoztunk, melyet Magyar Zita, az alapítvány kuratóriumának elnöke adott át. A pályázaton résztvevő Kovács Ildikó a Kézműves Alapítvány Különdíjában részesült komádi mintával, bőrre hímzett, szép kidolgozású, ötletes használati tárgyaiért.
TOVÁBB ⇨
2021 szeptember 23. csütörtök
50 ÉVES A KABAI HÍMZŐ ÉS CSIPKEVARRÓ SZAKKÖR
Jubileumi kiállítással ünnepelték meg a szakkör fennállásának 50 évfordulóját a kabai Mácsai Sándor Művelődési Házban. A kiállítást Dr. Vajda Mária muzeológus, néprajzkutató, a Kézműves Alapítvány titkára nyitotta meg szeptember 23-án, csütörtökön 16 órakor. Alapítványunk szeretettel gratulál a szakkör minden tagjának és megbecsülését fejezi ki az elődöknek is hagyományátörökítő, értékteremtő tevékenységükért.Ez alkalomból a Kézműves Alapítvány Nívódíja elismerésben részesítettük az alkotó  közösséget. 
TOVÁBB ⇨
2021 augusztus 27. péntek
A NÉPMŰVÉSZET MESTERE DÍJBAN RÉSZESÜLT HUTKAI LÁSZLÓ BŐRMŰVES NÉPI IPARMŰVÉSZ
Augusztus 27-én vette át a Pesti Vigadóban Hutkai László – a népművészet területén Kossuth díjnak számító – rangos elismerést, a Népművészet Mestere kitüntetést. A Kézműves Alapítvány kuratóriuma szeretettel gratulál a Mesternek és hosszú, boldog, tevékeny életet, alkotókedvet kívánunk. (Fotó: Kovács Attila)
TOVÁBB ⇨
2021 augusztus 22. vasárnap
HAGYOMÁNYŐRZŐ DÍJ BUGLYÓ PÉTER KÁDÁRMESTERNEK
Buglyó Péter, Debrecen - Józsai kádármester – a Bihari Népművészeti Egyesület tagja -  Hagyományőrző díjban részesült.  A Népművészeti Egyesületek Szövetsége országos  elismerését augusztus 22-én vette át Budapesten.  A kitüntető díjhoz szeretettel gratulálunk és további alkotókedvet, jó egészséget kívánunk a mesternek.
 
TOVÁBB ⇨
2021 augusztus 20. péntek
AZ ÉV IFJÚ MESTERE
Augusztus 20. alkalmából AZ ÉV IFJÚ MESTERE elismerésben részesült a Balmazújvároson élő PETROVICS NIKI.  Szeretettel gratulálunk Nikinek és további alkotókedvet, sikereket kívánunk neki. A már számos díjjal rendelkező fiatal alkotó gyönyörű szőttesei megtekinthetők itt: (1) Petrovics Niki vászonszövő | Facebook
TOVÁBB ⇨
2021 július 8. csütörtök
XX. FAZEKAS NAPOK MAGYARSZOMBATFÁN
Idén 20. alkalommal rendezték meg a Fazekas Napokat 2021. július 8-11. között Magyarszombatfán. Az idei jubileumi rendezvény 4 napos programot kínált. Míg az első kettő (csütörtök-péntek) a szakmai résztvevőknek szólt, addig a szombat-vasárnap a nagyközönség számára nyitott vásári nap volt, szakmai és kulturális bemutatókkal teletűzdelve. Minden eddiginél több fazekas, több mint 40-en vettek részt a találkozón, a programokon a nagyszámú érdeklődőn kívül. 
TOVÁBB ⇨
2021 június 18. péntek
MEGNYITOTTÁK SZŰCS IMRE FAZEKAS, A NÉPMŰVÉSZET MESTERE GYŰJTEMÉNYES HÁZÁT TISZAFÜREDEN
Június 18-án nagy álma vált valóra a karcagi születésű, Tiszafüreden élő és alkotó Szűcs Imrének, a Népművészet Mesterének azzal, hogy megnyitotta kapuit a Fazekas Gyűjteményes Ház. Népi építészeti és kézmüves hagyományaink, örökségeink öltenek testet ebben a csodálatos épületben. Ha a Tisza-tónál élnek, vagy épp ott pihennek, feltétlenül látogassanak el a Belsőkertsor út 5 sz. alatt található fazekas házba! 
TOVÁBB ⇨
2021 június 11. péntek
„KITESSZÜK A SZŰRÉT…” - IX. ORSZÁGOS SZŰR-, SZŰRRÉTÉT-, NEMEZKÉSZÍTŐ ÉS SZŰCSHÍMZÉS PÁLYÁZAT
Minden eddiginél többen neveztek a „Kitesszük a szűrét…” IX. Országos szűr-, szűrrétét-nemezkészítő és szűcshímzés pályázatra, amelynek eredményhirdetését és kiállítását  Berettyóújfaluban, a Nadányi Zoltán Művelődési Házban tartották. A kétévente megrendezett hagyományőrző eseményt a Bihari Népművészeti Egyesület, a Hagyományok Háza és a NESZ közösen szervezi. Kolozsvári István, a BNE elnöke elmondta, hogy  szinte az egész országból és határon túlról is érkeztek pályamunkák.
TOVÁBB ⇨
2021 április 10. szombat
BÚCSÚZUNK HASZMANN PÁL PÉTERTŐL
Pótolhatatlan veszteség érte a magyar kultúrát. 2021. április 10-én elhunyt Haszmann Pál Péter. Felbecsülhetetlen értékű az életműve. Édesapjával létrehozta, majd kiteljesítette  a ma már világszerte elismert csernátoni tájmúzeumot, ami egyedülálló a maga nemében.  Háromszék és Székelyföld kulturális örökségének feltárója, megőrzője, továbbörökítője volt. Nagyon sokat tett az össznemzeti magyar azonosságtudat megerősítéséért. Mindig emlékezni fogunk Rá! Nyugodjon békében!
TOVÁBB ⇨
2021 április 2. péntek
HÚSVÉT KÖSZÖNTŐ
A Kézműves Alapítvány kuratóriuma áldott, békés húsvéti ünnepet kíván  mindenkinek.
A virtuális locsoláshoz egy szép verset ajánlunk a Székelyföldről:
TOVÁBB ⇨
2021 március 1. hétfő
KÖSZÖNETTEL FOGADJUK
Köszönettel fogadjuk, ha adója 1%-val támogatja a Kézműves Alapítványt, mely elsősorban a kézműves hagyományaink fiatalok körében történő átörökítéséért dolgozik már 30 éve. A kézműves tevékenységek jótékony hatással vannak a személyiség, a kreativitás fejlődésére. Hozzájárulnak népi kultúránk, gyökereink megismeréséhez gyerekek és felnőttek körében egyaránt.
Kiváló mesterek,  kézművesek segítik munkánkat. Adószámunk: 19122490-1-09
TOVÁBB ⇨
2021 február 18. csütörtök
Búcsúzunk Hunyadi Sándortól, a Kézműves Alapítvány elnökétől
El sem tudtuk képzelni, hogy nem bírja a harcot. Ő, az örök optimista, a kedélyes és minden körülmények között erős, a mindenre nyitott, sokat tapasztalt, rengeteg ismerettel rendelkező, a mindig tájékozott a világ dolgaiban, az értékeket védelmező.
Nagyon hiányozni fog! Közel 30 éve az alapítványunk kurátora, elnöke, aki igazán komolyan vette önkéntes munkáját, civil szervezünk folyamatos fejlesztését. 
TOVÁBB ⇨
2021 január 30. szombat
„KITESSZÜK A SZŰRÉT” - PÁLYÁZAT
A hagyományoknak megfelelően, Berettyóújfalu város napjához igazodva hirdeti meg ismét a a Bihari Népművészeti Egyesület a Népművészeti Egyesületek Szövetségével és a Hagyományok Házával együttműködve a Kitesszük a szűrét elnevezésű, IX. szűr-, szűrrétét-, nemezkészítő és szűcshímzés pályázatot. A felhívás és a jelentkezési lap letölthető a http://www.berettyobne.hu oldalról.  A szervezők biztatnak mindenkit, hogy bárhogy is alakul a járványhelyzet, a benyújtott pályamunkák értékelése, díjazása és bemutatása mindenképpen megtörténik. 
TOVÁBB ⇨
2021 január 4. hétfő
Egy iskola, ahol biztosan jól érzik magukat a diákok és különleges szakmákat tanulhatnak meg.
A Nádudvari Népi Kézműves Szakgimnázium és Kollégium, ahol a népi kézműves mesterségek iskolarendszerű oktatása kiváló tanárok, mesterek közreműködésével országos elismerést vívott ki magának. Az iskola, mely nemcsak a Magyarországon élő fiataloknak kínál egyedülálló képzési lehetőségeket, hanem aki kettős állampolgársággal rendelkezik, az is  jelentkezhet az egész Kárpát-medencéből és még azon is túlról. Részletes információk, amiket mindenképpen  érdemes megnézni:  https://www.facebook.com/nadudvariszakiskola
TOVÁBB ⇨

NÉPI KÉZMŰVES ÉRTÉKTÁR

TÍMÁRHÁZ - KÉZMŰVESEK HÁZA

ORSZÁGOS IFJÚSÁGI NÉPI KÉZMŰVES PÁLYÁZAT

KÉZMŰVES SZAKMAI TÁR

MÍVES GYŰJTEMÉNY

KURATÓRIUM

IMPRESSZUM