NYITÓLAP

KÉZMŰVESEK

ALKOTÓKÖRÖK

PÁLYÁZATOK

TÁBOROK

KÉPZÉSEK

KIADVÁNYOK

KÉPTÁR

HASZNOS OLDALAK2018 november 10. szombat
ID. FAZEKAS LAJOSRA EMLÉKEZTEK NÁDUDVARON

id. Fazekas Lajos fazekasmester születésének 100. és halálának 80. évfordulója alkalmából emlékünnepséget szervezett a Szülőföldünk Öröksége és Jövője Alapítvány Nádudvaron az Ady Endre  Művelődési Központban november 10-én 17 órától.
„Holtunkig tanulunk és a fiaink folytatják ….” címmel rendezett Fazekas Lajos emlékkiállítást ezen a napon nyitotta meg Bader Miklósné a Hevesi Háziipari Szövetkezet elnöke. Fazekas Lajos emlékszobrát alkotója, Kő Pál Kossuth-díjas szobrászművész, a Nemzet Művésze, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja mutatta be a közönségnek.  
Köszöntőt mondott és méltatta Fazekas Lajos fazekasmester munkásságát Beke Imre  Nádudvar polgármestere. A rendezvényen közreműködött a Kökörcsin népzenei együttes és a Komádi Színjátszó Kompánia.
Szép percei voltak az emlékünnepségnek, amikor az ország számos településéről eljött fazekasmesterek id. Fazekas Lajos fazekasmester iránti tiszteletük jeléül lábukkal meghajtották a helyszínen lévő öreg fazekaskorongot.

„ Id. Fazekas Lajos 1918-ban Nádudvaron született, ugyanott 1998-ban hunyt el. A nádudvari Fazekas dinasztia tagjai évszázadok óta élnek és alkotnak Nádudvaron. Amint a család ma is alkotó tagjai, úgy id. Fazekas Lajos is édesapjától, legidősebb Fazekas Lajostól tanulta a mesterséget. Mindhárom fia (Lajos, István, Ferenc) is fazekas, sőt unokája ifj. Fazekas István is. A család más leszármazottai is folytatják a mesterséget. Bátyja, Fazekas István ugyancsak fazekas volt, Hajdú-Bihar megyében elsőként kapta meg a Népművészet Mestere kitüntető címet. A nádudvari fazekasokra a fekete kerámia készítése a jellemző, bár időnként készítenek mázas, vagy terrakotta kerámiákat is. A fekete kerámia titka az égetésben van, a lezárt kemencében, oxigén elvonásával jönnek létre az ú. n. füstös edények. Jellemző tárgyai a tányérok, korsók, kancsók, vizes kanták, kalapos korsók. Az edényeket díszítő motívumokat kiégetés előtt kemény folyami kaviccsal (sikálás vagy csiszolás) vitték fel az edényekre. A díszítmény elemei a stilizált vagy naturális növények, egyszerű geometrikus formák.
 „Id. Fazekas Lajos olyan életművel ajándékozta meg a magyar kerámia művészetet, amely egy nagy életforma váltást dolgoz fel és dokumentál a kézművesség hitelességének, a forrásként kezelt fazekasság technológiai, esztétikai értékeinek, szimbólumainak a XXI. századba való átmentésével. ”(István: 2002) 1958-ban kapta meg a népi iparművész címet.
A nádudvari fekete kerámia ősi gyökereinek megörökítéséért és újrafogalmazásáért 1966-ban kapta meg a Népművészet Mestere kitüntető címet.”

Forrás: http://www.studiolum.com/nm/hu/fazekaslajos.htm
 ⇦ VISSZA

NÉPI KÉZMŰVES ÉRTÉKTÁR

TÍMÁRHÁZ - KÉZMŰVESEK HÁZA

ORSZÁGOS IFJÚSÁGI NÉPI KÉZMŰVES PÁLYÁZAT

KÉZMŰVES SZAKMAI TÁR

MÍVES GYŰJTEMÉNY

KURATÓRIUM

IMPRESSZUM