KÉZMŰVESEK

KÉZMŰVESEK

ALKOTÓKÖRÖK

PÁLYÁZATOK

TÁBOROK

KÉPZÉSEK

KIADVÁNYOK

KÉPTÁR

HASZNOS OLDALAK











SZABÓ JÓZSEF
díszműkovács Népi Iparművész
Debrecen-Józsa
Tel.: + 36-30-287-2540

1959-ben kezdtem a vasas szakmát. Hegesztő, majd géplakatos végzettséget szereztem. Közben, Pál Istvánnál és Loós Bálintnál tanultam a kovácsmesterséget. Ismereteimet szakirodalmak útján fejlesztettem tovább. A 70-es évektől kiváltottam az ipart, és elkezdtem önállóan dolgozni. Münsterben részt vettem a kézműves akadémia műemlékvédelmi továbbképzésén. Ezt követően többször szerepeltek munkáim Németországban és Belgiumban. Hazánkban is számos kiállításon vettem részt. Rendszeresen kapok meghívást az ország különböző pontjain rendezett kovács bemutatókra, ahol szívesen mutatom meg az érdeklődőknek a kovácsmesterség fogásait, fortélyait. Több egyéni kiállításom is volt már (Budapest, Kőszeg, Debrecen,...).
Elsősorban lakberendezési tárgyakat készítek: ágyat, függöny karnisokat, tükörkereteket, csillárokat, fürdőszoba berendezéseket, valamint kerítéseket, korlátokat, ablakrácsokat. Munkáimat elismerték már a Mesterségek Ünnepén oklevéllel és megkaptam Debrecen város különdíját, valamint a Fazola Henrik Emléklapot.
Tagja vagyok a Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesületnek.
Nehéz mesterség a miénk, a szakma szeretete és tisztelete nélkül nem is lehet ezt művelni. Én nagyon szeretem a munkámat, a mai napig örömet szerez a vas megmunkálása. Vágyam, hogy még nagyon sokáig üthessem a vasat!




NÉPI KÉZMŰVES ÉRTÉKTÁR

TÍMÁRHÁZ - KÉZMŰVESEK HÁZA

ORSZÁGOS IFJÚSÁGI NÉPI KÉZMŰVES PÁLYÁZAT

KÉZMŰVES SZAKMAI TÁR

MÍVES GYŰJTEMÉNY

KURATÓRIUM

IMPRESSZUM