Gazdag ipartörténeti múlttal rendelkezik Debrecen egyetlen, helyszínen megőrzött ipartörténeti emléke a Tímárház Kézművesek Háza, ami a Nagy Gál István utcán található. Az egykori Tímár utcai épület egy részét eredeti állapotában sikerült megmenteni, felújítani, illetve kibővíteni az önkormányzat, a Kézműves Kamara, a Kézműves Alapítvány és a Déri Múzeum vezetőinek, szakembereinek, közreműködésével. Itt kapott helyet a tímármesterek és leszármazottaik adakozásából, felajánlásából létesített állandó tímártörténeti kiállítás. A Tímárház két másik kiállítótermében időszaki bemutatókat tekinthetnek meg a látogatók. Ezek a kiállítások többnyire a térségben alkotó népi iparművészek munkáit tárják a közönség elé.
Az udvaron felépült új műhelyekben a hagyományos kézműves tevékenységekkel foglalkozó mesterek dolgoznak. A látogatók bepillanthatnak a hímzés, gyöngyfűzés, viseletkészítés, csipkeverés, fazekasság, a szappan, a sajtkészítés műhelytitkaiba és lehetőség van az egyes mesterségbeli fogások megismerésére, elsajátítására is.
A Tímárházban egész évben folyamatosak a gyermekprogramok. A foglalkozások kapcsolódnak az évszakokhoz és az ünnepkörökhöz, de az ide látogató diákok, óvodások megismerkedhetnek a kézműves műhelyekkel és a mesterekkel is.
A nyári szünidőben a kézműves alkotótáborokban rendszeresen több száz gyermek vesz részt.
Több alkotókör tartja itt foglalkozásait. Az udvaron 2005 nyarán kemence épült. Így ma már elkészíthetők itt a tájegység hagyományos ételei is, amik nagy népszerűségnek örvendenek a közösségek, illetve a látogatók körében.
Továbbá számtalan lehetőséget nyújt az épületegyüttes zárt, kellemes hangulatú udvara, közösségi összejövetelekre, folklór és kézműves bemutatókra és vásárokra egyaránt.
A Tímárházban van a Kézműves Alapítvány székhelye és az alapítvány által létrehozott Kézműves Szakmai Tár és a Míves Gyűjtemény, mely a kortárs debreceni kézművesek alkotásait mutatja be.
A Tímárház-Kézművesek Háza működtetője 2005-től a Debreceni Művelődési Központ.
Címe: 4025 Debrecen, Nagy Gál István u. 6.
Tel: 52 / 321-260 Nyitva: 10.00 -17.00, szombaton 10.00 –14.00 - vasárnap és hétfőn zárva.
Programjai: www.debrecenimuvkozpont.hu