KORMÁNYOS LÁSZLÓNÉ
Mikepércs
Tel.:+36/70/616-0259.
e-mail: kormanyos.ica@gmail.com

A hímzés szeretetét anyósom oltotta belém. Gyesen a fiammal voltam, amikor elkezdtem a díszítőművészeti szakkor vezetői tanfolyamot. Megszereztem 1984-ben „C” kategóriás, majd 1988-ban „B” kategóriás képesítést. Művészeti oktatói működési engedélyt kaptam. Az eredeti  szakmám női szabó. Szakoktatóként e mellett a tanítványaimnak tanítottam a hímzés és a népművészet szeretetét is.
Hubert Erzsébet biztatására viseletek készítésével is elkezdtem foglalkozni. A Déri Múzeumba jártam gyűjteni, a régi ruhákat próbáltam meg feldolgozni, újrafogalmazni. Szatmári Ibolya néprajzkutató, a múzeum korábbi igazgatója nagy segítségemre volt ebben a kutatómunkában. Akkoriban ugyanis Hajdú-Biharban nem volt más viseletvarró. Ezért elég nehéz dolgom volt. Szakmai tanácsot így más közeli viseletvarrótól nem kaphattam. Elmentem kiállításokra, hogy az országban élő, még igen kevés számú viseletvarró munkáit megnézzem és tanuljak abből is. Ma már szerencsére vannak megfelelő továbbképzések, ahol mindig tudok újat tanulni. Részt veszek rendszeresen kiállításokon, pályázatokon. Több alkalommal tanfolyamokon tanítottam a viseletvarrást. Főleg a hajdúsági polgári viseleteket dolgozom fel, de a széki és kalotaszegi népi ruhák is érdekelnek. Szeretem a zsinórozást, a nyargalásos munkákat, hímzett ingeket, blúzokat és fehérneműket is készítek. A régi korok ruháinak újrafogalmazása a népművészet szeretete nagyon fontos számomra. Munkáimmal szeretnék örömöt szerezni az embereknek.