HUTKAI LÁSZLÓNÉ
szövő, játékkészítő
Tel.: 52/440-676, +36/20/403-1788
e-mail: hutkainerozika@gmail.com

A pedagógus pályámat vidéken kezdtem. Közel másfél évtizedig tanítottam falun. A férjemmel először csak régi tárgyakat gyűjtöttünk, majd sikeres néprajzi gyűjtőpályázatokon vettünk részt. A díjat nyert pályamunkánk, Népi gyermekjátékok Sápon a Múzeumi Kurírban is megjelent. A természetes anyagokból készült játékok, játékkészítésre késztettek minket. Ezen az úton haladva ismerkedtünk meg a különböző kismesterségekkel, a természetes anyagok használatával. Ráéreztünk arra, hogy az így szerzett tudást, gyakorlati tapasztalatot jól lehet hasznosítani. A tantervi követelményeket kiegészítve olyan értéket tudunk közvetíteni a tanítványainknak, melyek formálják a személyiségüket, ezen túl tovább éltetik a hagyományt.
A játékkészítés mellett szövést is tanultam. Első mesterem Tóth Pálné volt, aki gyapjúszövés rejtelmeibe avatott. Szakkörvezetői vizsgát tettem, majd a székely festékes szőnyegek szövésére oktatott Borbély Jolán etnográfus és Bakay Erzsébet iparművész. Ezt követően lettem szakoktató. Sok hasznos tanáccsal látott el Galánfiné Schmidt Teréz is.
Szőtteseim, játékaim sokszor szerepeltek közös kiállításokon. Vidéken szövő szakköröket, itt a városban kézműves szakköröket, játszóházakat vezettem.  A férjemmel együtt nagyon sok gyermekfoglalkozáson, nyári táborban, tanfolyamon igyekszem továbbadni ismereteimet, éltetni tovább a hagyományt.
Jelenleg minden szabad percemben fonalból készítek játékokat. A szövés is szerepel a terveim között, de a fonaljátékok most az elsődlegesek, mert felejthetetlenek azok a gyermeki arcok, melyeket az ilyen játékok első kézbevételekor látok.