KÉZMŰVESEK

KÉZMŰVESEK

ALKOTÓKÖRÖK

PÁLYÁZATOK

TÁBOROK

KÉPZÉSEK

KIADVÁNYOK

KÉPTÁR

HASZNOS OLDALAK











KOCSIS FERENC
késkészítő Népi Iparművész
Debrecen-Fancsika
Tel.: 52/720-058   36-30-504-0442
e-mail:

Az Erdős Puszta részét alkotó Fancsikán nőttem fel. Mint a környékbeli gyerekek általában, én is szívesen barkácsoltam, fúrtam, faragtam. Érdeklődésem középpontjába nagyon hamar a kés, illetve bicska került. Első önálló késemet alsó tagozatos koromban készítettem, hordóabroncsból. Mivel állandóan ez a tevékenység foglalkoztatott, készségem folyamatosan fejlődött. Középiskolás koromig mesterem nem volt, ami talán nem is baj.
A mondás is azt tartja: a nagy fa árnyékában semmi sem nő.
Egyetemi éveim alatt a késkészítés zsebpénz kiegészítést és kikapcsolódást jelentett. Ekkor a hagyományos formákat már múzeumokban is kutattam. 1989-ben próbálkoztam először zsűriztetéssel, munkáimat elfogadták. Tanulmányaim ideje miatt nem állt módomban újabb tárgyakat benyújtani, azóta viszont rendszeresen bemutatom munkáimat a Népi Iparművészeti Tanács zsűri bizottságának. Több pályázaton is szép eredményekkel szerepeltem, munkáimat díjakkal ismerték el.
 A damaszkolás iránti érdeklődésem 1995-ben hollandiai tartózkodásom idején kezdődött. Ez a kovácshegesztésen alapuló régi fegyverkovács technika teljesen elvarázsolt. Kezdeti kísérleteim mára kezdenek beérni.
Ma már főállású tevékenységként folytatom hobbimat.
Terveim között szerepel mitológiai elemek felhasználásával magasan kidolgozott damaszt pengés tőrök készítése.
 




NÉPI KÉZMŰVES ÉRTÉKTÁR

TÍMÁRHÁZ - KÉZMŰVESEK HÁZA

ORSZÁGOS IFJÚSÁGI NÉPI KÉZMŰVES PÁLYÁZAT

KÉZMŰVES SZAKMAI TÁR

MÍVES GYŰJTEMÉNY

KURATÓRIUM

IMPRESSZUM