KÉZMŰVESEK

KÉZMŰVESEK

ALKOTÓKÖRÖK

PÁLYÁZATOK

TÁBOROK

KÉPZÉSEK

KIADVÁNYOK

KÉPTÁR

HASZNOS OLDALAK











VASS TAMÁS
fafaragó Népi Iparművész
Debrecen
Tel: 52 / 720-214
06-30 / 4151769

A legtermészetesebb ősi anyagnak, a fának a szeretete és tisztelete ösztönzött a faragásra mintegy negyedszázada.  Kezdetben kisebb tárgyakat készítettem: faékszert, kisszéket, tükröt, a későbbiekben bútorokat, kopjafát, nagyméretű domborművet is. Az 1990-es évek végén több játszótér tervezésében, és kivitelezésében vettem részt. Reményeim szerint ezáltal sikerül, - a fa természetes formáit felhasználva - a gyerekekhez közelebb vinni és talán a szívükbe is belopni a fa iránti szeretetet.
Alkotásaimat a Népi Iparművészeti Tanácsnál zsűriztetem. Tagja vagyok a Hajdú-Bihari Népművészeti Egyesületnek. Egyéni és közös kiállításaim nagyrészt Debrecen, és környékén kerültek megrendezésre, de az ország más pontján is számos alkalommal szerepeltek már munkáim.
Vallom, hogy a modern globalizálódó világunkban is helye van az ember intim környezetében a hagyományos anyagokból, fából készült egyedi és személyre szóló használati tárgyaknak, legyen az faékszer, játék, bútor vagy fejfa.
A faragás kifejezésmódjában, nyelvezetében a népi tárgykészítésnek van igazán óriási hagyománya. Ez a tudás bennünk él, csak elő kell hívni. Én is ezen a nyelven igyekszem megszólaltatni munkáimat.
Teljes kultúránk lényeges része, forrása a talaját veszítő népi kultúra, de értékei átmenthetők és állandóbbak a hihetetlen gyorsan változó világ divatjainál. Fontosnak tartom ezen értékek megőrzését, továbbvitelét és átadását a következő generációnak, amit magam is megteszek a szerény lehetőségeim szerint.




NÉPI KÉZMŰVES ÉRTÉKTÁR

TÍMÁRHÁZ - KÉZMŰVESEK HÁZA

ORSZÁGOS IFJÚSÁGI NÉPI KÉZMŰVES PÁLYÁZAT

KÉZMŰVES SZAKMAI TÁR

MÍVES GYŰJTEMÉNY

KURATÓRIUM

IMPRESSZUM