KÉZMŰVESEK

KÉZMŰVESEK

ALKOTÓKÖRÖK

PÁLYÁZATOK

TÁBOROK

KÉPZÉSEK

KIADVÁNYOK

KÉPTÁR

HASZNOS OLDALAK











KONTRA GYÖRGY
kosárfonó-kézműves
Debrecen
Tel: 52 / 470-818

Gyermekkoromtól „alkotó” családi légkör vett körül, s a népművészet, hagyományápolás része életünknek. Édesapám és én népi táncoltunk, édesanyám (nyugdíjas óvodapedagógus) őrizte, gondozta, használja a családi szép szőtt, fonott tárgyakat, eszközöket.
Az általános iskolai tanulmányaim befejezése után az Újkerti Kézműves Szakiskolában választottam és sajátítottam el a kosárfonó mesterség alapjait. Az intézmény vezetője, tanáraim, mestereim nagyon lelkesen segítették képzésünket. Megismerhettem az erdélyi, bihari, békési fonási, díszítési stílusokat. Baji Imre kosárfonó népi iparművész ma is példaképem, segítőm. A későbbiekben is ők segítették bekapcsolódásaimat is a hagyományőrző körökbe, rendezvényekbe. Bemutatkozhattam: a Nyitott Városházán, a Cívis Korzón, falunapokon, közös kiállításokon, bemutatókon.
A családom (édesanyám) segítően vesz részt a munkámban, a játszóházi előkészületekben, díszítésben, bemutatók, kisebb vásárok előkészítésében. A „Motolla Egyesület-Debrecen” rendezvényein, tevékenységein, mint vesszőfonó kézműves mindig részt veszek. Nagy élmény és öröm a játszóházban a közös alkotás, ahol gyermek- szülő-mester lehetőleg együttesen dolgoznak, ismerkednek a vesszőfonás és egyéb kézműves mesterség egyszerű fogásaival, (karika, nap, virágkészítés).
Évszakokhoz, ünnepkörökhöz kapcsolódva készítek kerek, ovális, hagyományos formákat, egyszerű játékokat. Mindennapi munkám mellett rendszeresen végzem e tevékenységet, alkalmanként családi, baráti ajándékot is vesszőből készítek (komatál, mózeskosár, kínálók). Szeretnék hozzájárulni, hogy gyerekek, szülők ismerjék meg a vesszőfonás alapjait, a magyar termesztett fűzből készült tárgyak otthonainkban természetes, egyszerű szép környezetet teremtsenek.




NÉPI KÉZMŰVES ÉRTÉKTÁR

TÍMÁRHÁZ - KÉZMŰVESEK HÁZA

ORSZÁGOS IFJÚSÁGI NÉPI KÉZMŰVES PÁLYÁZAT

KÉZMŰVES SZAKMAI TÁR

MÍVES GYŰJTEMÉNY

KURATÓRIUM

IMPRESSZUM