BAGOSSY SÁNDOR
fazekas - A Népművészet Mestere
Tel.:52 / 428 508    +36/20 / 391 36 32

Szülővárosomban, Nagybányán végeztem iskoláimat, és ott ismerkedtem meg a fazekasság ősi mesterségével. Családomban már mintegy 200 éve hagyományozódnak apáról-fiúra a korongozás mesterfogásai. Édesapám műhelyében tanultam, dolgoztam, majd mestervizsgáztam. Alkotásaimat több romániai városban és Európa nagyvárosaiban is bemutatták és értékes díjjakkal ismerték el. A fazekas munkám mellett múzeumok felkérésére részt vettem középkori edények feltárásában, restaurálásában is. 1985-ben feleségemmel és lányommal együtt áttelepültünk Debrecenbe. Az alföldi nagyvároshoz szoros családi szálak fűznek. Az elmúlt negyven évben több rangos hazai és külföldi kiállításon szerepeltem. Kantáim, szilkéim, tejesköcsögeim a nagybányai, vámfalusi, izavölgyi, misztótfalusi, magyarláposi nép szép, míves, ősi stílusát és technikáját mutatják be erdetiben és sajátosan továbbfejlesztett változatban. Emellett a hagyományanyagot felhasználva, átdolgozva és alkotó módon, újrafogalmazva készítek korszerű használati tárgyakat is. Tárgyalkotó tevékenységem mellett hivatásomnak érzem a tanítást is. Az elmúlt évek alatt lehetőségem nyílt rá, hogy ezt a szép és ősi mesterséget tovább örökítsem fazekas szakkörök és tanfolyamok keretén belül, Debrecen város több iskolájában és közintézményében.

2017.október 23-án abban a megtiszteltetésben volt részem, hogy megkaptam Debrecen Város Csokonai  Díját.

A 75. születésnap alkalmából rendezett kiállítás és megnyitó szövege megtekinthető itt:

Film: http://www.dehir.hu/dtv/debreceni-szinkepek-2017-04-19/