KÉZMŰVESEK

KÉZMŰVESEK

ALKOTÓKÖRÖK

PÁLYÁZATOK

TÁBOROK

KÉPZÉSEK

KIADVÁNYOK

KÉPTÁR

HASZNOS OLDALAK











KISS ÁRPÁDNÉ
palást készítő népi iparművész, A Népművészet Mestere
Debrecen
Telefon: +3630/402-0139  és 0652/314-587
e-mail: kissnepalast1@gmail.com

Nyírbátorban születtem, két felnőtt gyermekem és 7 unokám van.1988-ban kezdtem készíteni a református palástokat. Az előtt hivatalban dolgoztam. A palástokat saját magam tanultam meg készíteni. A paszományokat tanító mesterem Somogyi Sándorné Népművészet Mestere készítette és tanította meg nekem több éven át. A palástok eleje leginkább bársonyból, brokátból, a háta jól pliszézhető selyemből vagy szövetből készülnek. A hagyományos paszományok mellett saját alkotású paszományaimat is használom, melyekhez alapul szolgálnak épített örökségünk motívumkincsei is (pl.: a Debreceni Nagytemplom orgonájának díszítése). Minden palást egyedi méretben, egyedi elvárással készül.

A hagyományos palást fazonját „megreformáltam”. Megterveztem egy kifejezetten női és mindkét nem által használható fazont. Az új fazonok és a saját alkotású paszományok „formatervezési mintaoltalom” alatt állnak. Palástjaim szinte a világ minden tájára eljutottak. Paszományokat bocskaira és kosztümökre is készítek.
Gyönyörű feladat volt 2013-ban a Debreceni Református Kollégium 475. éves évfordulójára a tógák elkészítése, paszományainak egyedi megalkotása. Megszületésükben egybeforrtak a Nagy-Magyarország részei és alkotó emberei. A fonalat a Nagyszebeni Fonalgyárban fonták és festették meg az eredeti színre, amelyet Takács Gizella Székelyudvarhelyi szövőasszony kézzel szőtt meg. Ez a feladat nagyon megtisztelő volt számomra.
Szeretnék még sok palástot és paszományt készíteni.
Számos közös kiállításon vettem részt az elmúlt években.
Elismeréseim:
Élő Népművészet – arany oklevél 2005.
Országos Textiles Konferencia 2. Díj 2006.
Népi Iparművész Cím 2008.
Magyar Kézművességért Alapítvány Kettős Díjazás 2010.
Országos Textiles Konferencia 1. Díj 2012.
Hajdú-Bihar Megyei Minőségi Termék Védjegy 2012.
Úgy gondolom, hogy bárhol is szolgáljuk embertársainkat, akár a gyógyításban, közszférában, vagy éppen egy kicsiny vállalkozásban, nagyon fontos, hogy szeretve tegyük azt. Ez a szolgálat azt jelenti, hogy odaszánjuk magunkat annak a feladatnak vagy hivatásnak, amit választottunk vagy ahova rendeltettünk…
Kiss Árpádné munkáiról további információk:
http://www.kezmuvesalapitvany.hu/index.php?menu_id=home&sub_id=14&year=2014
http://www.kezmuvesalapitvany.hu/index.php?menu_id=home&sub_id=53&year=2014
 http://kezmuvesalapitvany.hu/index.php?menu_id=home&sub_id=80&year=2015






NÉPI KÉZMŰVES ÉRTÉKTÁR

TÍMÁRHÁZ - KÉZMŰVESEK HÁZA

ORSZÁGOS IFJÚSÁGI NÉPI KÉZMŰVES PÁLYÁZAT

KÉZMŰVES SZAKMAI TÁR

MÍVES GYŰJTEMÉNY

KURATÓRIUM

IMPRESSZUM