KÉZMŰVESEK

KÉZMŰVESEK

ALKOTÓKÖRÖK

PÁLYÁZATOK

TÁBOROK

KÉPZÉSEK

KIADVÁNYOK

KÉPTÁR

HASZNOS OLDALAK











MENYHÁRT MÁRTA
szövő Népi Iparművész
Debrecen
Telefon: 52-326-161
e-mail: menyhartmarta@digikabel.hu

A művészetek iránti érdeklődésem kora ifjúságomban kialakult, melyet édesapámnak, Menyhárt Józsefnek köszönhetek, aki ismert grafikus-, és festőművész volt. Szerettem volna iparművészeti főiskolán tanulni, mivel a színek varázs és a formavilága érdekelt.
Sajnos életem egészen más irányba indult. A középiskolai tanulmányaimat a debreceni Vegyipari Technikumban folytattam, ahol vegyész technikusi képesítést szereztem. A természettudományok területén volt lehetőségem tovább képezni magam. A Kossuth Lajos Tudomány Egyetem Természettudományi Karának kémia-fizika szakán végeztem, középiskolai tanárként 1961-ben. Másfél év középiskolai tanítás után  KLTE  Szerves-kémiai Tanszékére kaptam meghívást egyetemi oktatóként. 1963-1995-ig ezen a tanszéken folytattam oktató és kutató munkát. 1972-ben a szerves kémia tudomány területéből egyetemi doktori fokozatot szereztem.
Sok időt és energiát igénylő munkám és a családom mellett nem volt lehetőségem a népművészet vagy az iparművészet területének művelésére még hobby szinten sem. Azonban nem halt meg lelkemben ezek iránti vonzódásom. Nyugdíjazásom /1995/ után lehetőségem nyílt megismerkedni a szövés technikájával a Csokonai Díjas Szövőműhelyben Dr. Papp Lászlónénak, a Népművészet Mesterének vezetése alatt. A technikák és a népművészet motívum kincsének megismerése után úgy éreztem én is részese lehetek a hagyomány őrzésének, átörökítésének. A népi vászon és gyapjú munkáim sok kiállításon szerepeltek, számos közülük országos kiállításokon díjat nyert. Tevékenységem minőségét az 2012-ben elnyert Népi Iparművész kitüntető cím is igazolja.
Tekintettel arra, hogy az iparművészet is az érdeklődésem középpontjában volt egész életemben, boldogan vettem részt Bakay Erzsébet iparművész által vezetett tanfolyamokon /1997-1999/, ahol megtanultam a gobelin szövés elméletét és gyakorlatát, valamint betekintést nyertem a gobelin képek tervezésébe és szerkesztésébe. A szövésnek ez a fejlett, sokat tudó, mindent megidézni képes formája sok művészt foglalkoztat. A textil anyagával együtt élünk, magunkra öltjük, takarózunk vele, díszítjük otthonunkat általa. Ez igaz nemcsak az iparművész által készített textíliákra, hanem a népművészet motívumainak szigorú szabályai szerint megszőtt textíliákra is. A gobelin faliszőnyeg akkor az igazi, ha valaki maga szövi, sokféle színes szálból és a művész a régi flamandok és modern franciák után tud olyan szőnyeget szőni, amely lebilincseli a szemet és felszabadítja a gondolatokat.
Nagyméretű gobelin szövésére alkalmas székem nem lévén, kisebb képeken próbáltam kifejezni gondolataimat, valamint édesapám metszeteiből és rajzaiból egyet-egyet átültetni gobelinbe. Ezek a kisméretű képek keretbe, üveg mögé kényszerítve elvesztik igazi textilhatásukat. Ha technikai lehetőségeim megengedik, szeretnék nagyobb méretű faliszőnyegeket készíteni, melyek tartalma a gondolataimat tükröznék, formájuk, méretük a tartalomhoz igazodnék.
A magyar népművészet vászon és gyapjú textiljeinek motívumvilága, annak megőrzése és átörökítése egyéni szín és ízlésvilágommal alakítva a XXI. század emberének tárgyi környezetéhez, ez nagyon fontos számomra.
Számos kiállításon szerepeltek munkáim Debrecenben és az országban.
Így pl. a következőkön:
1999 – 2011    (2-3 évenként rendezett) ORSZÁGOS Szőttes pályázatok, Heves
2002 – 2010    Országos Textiles Konferenciák és Kiállítások; Békéscsaba
2005, 2010      XIV. és XV. ORSZÁGOS NÉPMŰVÉSZETI KIÁLLÍTÁS (vászon és gyapjú munkák)
2011. május    XV. ORSZÁGOS NÉPMŰVÉSZETI KIÁLLÍTÁS Hajdú-Bihar megyei díjazottjainak kiállítása, Debreceni Művelődési Központ
2011. február „Nem egy bordában szőtték”, Debrecen, Tímárház
2011. október „VÁSZON – FAZÉK” kiállítás a XVIII. Országos Fazekaspályázat és a XIX. Országos Szőttes pály. díjnyertes alkotásaiból, Bp.
2011. november  „Adventtől Vízkeresztig” népi iparművészeti kiállítás, Nádudvar
Díjak, elismerések, melyeket az elmúlt években kaptam:
2011 – ORSZÁGOS Szőttes pályázat, Heves: Hagyományok Háza különdíj
2010 – XV. ORSZÁGOS NÉPMŰVÉSZETI KIÁLLÍTÁS, Budapest: Bronz oklevél
2005 – XIV. ORSZÁGOS NÉPMŰVÉSZETI KIÁLLÍTÁS, Budapest: Bronz oklevél
2005 – ORSZÁGOS Szőttes pályázat, Heves: Különdíj
2004 – Országos Textiles Konferencia és Kiállítás, Békéscsaba: II. Díj
2002 – ORSZÁGOS Szőttes pályázat, Heves: COATS Hungary Ltd. jutalmazottja




NÉPI KÉZMŰVES ÉRTÉKTÁR

TÍMÁRHÁZ - KÉZMŰVESEK HÁZA

ORSZÁGOS IFJÚSÁGI NÉPI KÉZMŰVES PÁLYÁZAT

KÉZMŰVES SZAKMAI TÁR

MÍVES GYŰJTEMÉNY

KURATÓRIUM

IMPRESSZUM